Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ. 2 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΕ ΜΕΘ. ΜΕΓΑΛΗ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ σε ΜΕΘ ΛΟΓΩ των ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΩΝ.

        Σήμερα επισκέφθηκα τα νοσοκομεία της Λάρισσας. Οι μεγαλύτερες εστίες  του υγειονομικού πολέμου βρίσκονται  στη Κεντρική  Μακεδονία και Θεσσαλία.
      Στη Θεσσαλία η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Δεν φτιάχτηκε σχέδιο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό και έτσι τώρα πέφτουν  και τα τελευταία οχυρά  του συστήματος που είναι οι ΜΕΘ. Ακόμη και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ που φτιάχνονται σε κλινικές ( Γεν. Λάρισσας, Τρίκαλα κ.α.λ.).
    Είναι γεμάτες οι ΜΕΘ των νοσοκομείων  της Θεσσαλίας.  Πολλά διασωληνωμένα περιστατικά είναι διακομιδές από νοσοκομεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Διεκομίσθηκαν αρκετά  διασωληνωμένα περιστατικά απο Θεσσαλία στις ΜΕΘ της Λαμίας και Χαλκίδος, δυναμικότητας 6 κλινών η κάθε μια, που  γέμισαν και αυτές.
      Τώρα διασωληνωμένα περιστατικά νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, στις κλινικές. Επιλέγουν ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι. Το ηληκιακό όριο  των ασθενών πέφτει στις ΜΕΘ επειδή δεν υπάρχει χώρος για  όλους τους ηληκιωμένους. Χαρακτηριστικό όσα μας είπε η διοίκηση του  Πανεπιστημοακού της Λάρισσας. Εχουν δυο ηληκιωμένους διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους με αναπνευστήρα. Άδειασε ένα κρεβάτι ΜΕΘ ετοίμασαν τη διακομιδή του ενός και πρόλαβε ένα νέο άτομο διασωληνωμένο το κρεβάτι που διεκομίσθη από Καρδίτσα. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας,  Καρδίτσα, βολος, Τρίκαλα δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και θεωρούν θετικά κρούσματα τα περιστατικά που έχουν θετικό  rapid test πράγμα απαράδεκτο, αφού θετικό  χαρακτηρίζεται ένα κρούσμα όταν έχει θετικό τεστ από μοριακή ανάλυση. Εισάγονται στις κλινικές κορωνοϊού και κολλάνε, εάν  ξεγέλασε το ραπιντ τεστ.
      Η Διοίκηση του παν/κού. ΛΑΡΙΣΣΑΣ  παραδέχθηκε ότι το σπόγευμα υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση 
των ασθενών με κορωνοϊό, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Κάποιοι  δεν τρώνε.  Μας είπαν ότι είναι  πολλοί  οι νέοι  ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές  και διασωληνώνονται.
     Μάλιστα στο πανεπιστημιακό νοσηλεύονται και 4 βρέφη λίγων ημερών ως ύποπτα κρούσματα και δύο βρέφη 20 και 22 ημερών. Η Διοίκηση και οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για ανάπτυξη άλλων κλινών απλών και ΜΕΘ κορωνοϊού. 
Ούτε στο πανεπιστημιακό, ούτε στο γενικό που το μετατρέπουν σε νοσοκομείο κορωνοϊού.
47 νοσηλευτές και 15 γιατροί νοσούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στο σύνολο πάνω από 80. Στο ΓΕΝΙΚΟ είναι τραγικό δύο συνάδελφοι νοσηλευτές νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, η μία διασωληνωμένη. Συνολικά στο γενικό νοσούν πάνω από 65 συνάδελφοι. Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσούν πάνω από 250 συνάδελφοι με νέα στοιχεία.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΠΑΝΕΠ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ: νοσηλεύει 130 περιστατικά στις κλινικές και 14 διασωληνωμένους στη ΜΕΘ, στις 14 κλίνες.
ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ: Νοσηλεύει 125 περιστατικά στις κλινικές και 24 στις ΜΕΘ, στις 24 κλίνες. Εκαναν ΜΕΘ την ουρολογική κλινική με υποτυπώδη εξοπλισμό και λειψό προσωπικό.
ΒΟΛΟΣ:. Νοσηλεύουν 90 περιστατικά στις κλινικές και 6 ασθενείς στη ΜΕΘ 8 κλινών, αλλά προβλέπεται άμμεσα να γεμίσει γιατί υπάρχουν  ασθενείς προς διασωλήνωση.
Πάνω από 40 συνάδελφοι νοσούν.
ΤΡΙΚΑΛΑ: Νοσηλεύονται 50 ασθενείς στις κλινικές και 10 διασωληνωμένα περιστατικά στη ΜΕΘ, στις 10 κλίνες.
        Έκαναν αυτοσχέδια ΜΕΘ 4 κλίνων στην ουρολογική κλινική που γέμισε. Νοσούν πάνω από 15 συνάδελφοι.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Νοσηλεύει 30 ασθενείς
στις κλινικές. Άνοιξε  ΜΕΘ 5 κλινών και γέμισε αμμέσως. Υπήρχαν τρία περιστατικά διασωληνωμένα σε θαλάμους που μπήκαν σε ΜΕΘ και εγινε διακομιδή και ενός από Γρεβενά. Πανω απο 15 συνάδελφοι θετικοί στο κορωνοϊό.
       Στο Πανεπιστημιακό και το Γενικό της Λαρισσας κάθε ημέρα έχουμε και νέα κρούσματα συναδέλφων θετικά.         
  Δεν  μας σώζει ο  εσωτερικός εθελοντισμός που είναι αξιαίπενος αλλά οι προσλήψεις.
ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ για ΝΟΣΗΛΕΙΑ  ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ  ΚΟΡΩΝΟΪΟΎ στις ΚΛΙΝΙΚΕΣ και στις ΜΕΘ ΤΟΥΣ.
       Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ γέμισε η ΜΕΘ με  15 διασωληνωμένους στις 16 κλίνες επειδή γίνονται διακομιδές από τη Δυτική Μακεδονία. Η δυτική Μακεδονία  διαθέτει μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ στη Πτολεμαΐδα.  Μετά την  Αλεξανδρούπολη  και έως την Αττική δεν υπάρχει καμμία κενή κλίνη ΜΕΘ για κορωνοϊό.
Η θνητότητα στις ΜΕΘ αυξάνει πολύ.
Όχι γιατί δεν έχουμε σπουδαίους γιατρούς και νοσηλευτές αλλά επειδή ως ΜΕΘ λογίζονται πια και οι αυτοσχέδιες με υποτυπώδη εξοπλισμό και λιγοστό ανιδείκευτο προσωπικό. Δυστυχώς γεμίζουν τα ψυγεία στους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων. Οι νεκροφόρες πάνε και έρχονται μας λένε οι συνάδελφοι σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Προτόγνωρα για εμάς. Για να μην πάμε άκλαυτοι, μεγάλη προσοχή Σπίτι και μέτρα ατομικής προστασίας. 
                   Μιχ. Γιαννάκος πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: