Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Διαδοχική ασφάλιση: Απλοποιούνται οι διαδικασίες - Στη σύνταξη έως 7 χρόνια νωρίτερα

        Σύνταξη με απλούστερη διαδικασία έρχεται για χιλιάδες διαδοχικά ασφαλισµένους, οι οποίοι θα µπορέσουν να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη κερδίζοντας μέχρι και 7 χρόνια.
      Ειδικότερα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου το σύστηµα της διαδοχικής απλοποιείται ενώ µειώνεται ο αριθµός των ενσήµων που απαιτούνται από το πρώτο κιόλας στάδιο της διαδικασίας, ώστε να κριθεί το δικαίωµα από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης.
      Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισµένους άνω των 67 ετών µε αθροιστικά 15ετία να λάβουν σύνταξη ακόµη και αν δεν πληρούν τις ειδικές προϋποθέσεις της.
       Μέχρι σήµερα ο ασφαλισµένος έπρεπε να συµπληρώνει συνολικά 1.500 ένσηµα στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων 500 την τελευταία 5ετία, ώστε το αίτηµα να κριθεί από το τελευταίο Ταµείο. ∆ιαφορετικά το αίτηµά του µεταφερόταν στο Ταµείο που είχε τις περισσότερες ηµέρες ασφάλισης και αν δεν θεµελίωνε ούτε εκεί, σε όλα τα υπόλοιπα Ταµεία µε φθίνουσα σειρά. Αφού απορριπτόταν σε όλα αυτά τα βήµατα, µπορούσε να πάρει σύνταξη από το τελευταίο Ταµείο εφόσον είχε 1.000 ένσηµα (300 την τελευταία 5ετία).
      Με τον νέο νόμο η ευνοϊκή µεταχείριση των µειωµένων προϋποθέσεων -1.000 ένσηµα συνολικά και 300 την τελευταία 5ετία- έρχεται από το πρώτο βήµα για όλους.
      Οι διατάξεις εφαρμόζονται για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του κοινοποιούμενου νόμου (δηλαδή από 28.02.2020) και καθώς και για όσες εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης και οπωσδήποτε μετά την 13.05.2016.
....................................................................................................................περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/320136/diadoxiki-asfalisi-aplopoioyntai-oi-diadikasies-sti-syntaksi-eos-7-xronia-noritera?m  

Δεν υπάρχουν σχόλια: