Αντί να ενισχυθεί, σβήνει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) της Αχαΐας. Τη συστηματική αποψίλωση από ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας, Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου), Νοτίου Τομέα (Ζαρουχλέικων) και Ανω Πόλης, ανέδειξαν χθες τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΠΦΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Μετά από επτά χρόνια συνεχών υποσχέσεων και ανακοινώσεων εκ μέρους της πολιτείας για δήθεν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού το ΕΣΥ και ιδιαιτέρως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του δημόσιου τομέα εξακολουθεί να αποψιλώνεται συστηματικά. Στην δε επόμενη τριετία το 75% περίπου των υπηρετούντων στις δομές της ΠΦΥ θα συνταξιοδοτηθεί και η αντικατάστασή τους ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί» σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Σωτηρούδης ο οποίος πλαισιωμένος από τον γραμματέα, Νικόλαο Κοσκινά, και τον αντιπρόεδρο, Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, παρουσίασαν την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Σε συνέχεια της παραπάνω αναφοράς ο κ. Σωτηρούδης πρόσθεσε: «Και σα να μη φτάνει αυτό, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων της περιφέρειας σε ιατρικό δυναμικό ειδικοτήτων οι συνεχείς και επικίνδυνες μετακινήσεις γιατρών των πρωτοβάθμιων δομών υγείας προς τα νοσοκομεία της περιφέρειας (Πύργος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος κ.λπ.) όχι μόνο αποστερούν από τους πολίτες τη δυνατότητα εξυπηρέτησής τους από τις δομές της ΠΦΥ, όχι μόνο εξαναγκάζουν σε εξοντωτικές εφημερίες γιατρούς, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά, το κυριότερο, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών που καταφεύγουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας, αφού καλούνται να εξετασθούν και να αντιμετωπισθούν από γιατρούς, οι οποίοι τα τελευταία πολλά χρόνια ασχολούνται με την ασφαλιστική ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα και η εμπειρία τους από την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Και γι’ αυτό ευθύνεται η πολιτεία που δεν φρόντισε ποτέ την μετεκπαίδευσή μας».
Ειδικότερα από το Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου όπου υπηρετούν τέσσερις παθολόγοι σχεδόν κάθε εβδομάδα ένας πηγαίνει για εφημερία στον Πύργο. Από τους πέντε γενικούς γιατρούς ο ένας είναι αποσπασμένος στο Αίγιο και ο άλλος στην ΤΟΜΥ Αγυιάς.
«Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν βρίσκουν γιατρό να εξυπηρετηθούν. Θα πρέπει δε να προσθέσουμε ότι οι γιατροί μας επιβαρύνονται επιπλέον με τη στελέχωση των Επιτροπών: Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, εξωσωματικής, φαρμάκων υψηλού κόστους, ελεγκτικό έργο, εμβολιασμοί κατ’ οίκον, απαλλαγής από το εμβόλια κ.ά. Εχουμε προτείνει να δημιουργηθούν επιτροπές σε Αιγιάλεια και Δυτική Αχαΐα, ώστε να ελαφρυνθεί το έργο των γιατρών της περιοχής μας» ανέδειξε ο κ. Κοσκινάς.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Οπως υπογράμμισε ο γραμματέας του Συλλόγου: «Οι ίδιοι αυτοί γιατροί είναι και Προσωπικοί Γιατροί. Οι δικοί μας έχουν ήδη συμπληρώσει τη λίστα των 2.000 πολιτών. Πότε και πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν τους φακέλους όλων αυτών των ασθενών και να τους παρακολουθήσουν;»
ΑΝΑΜΟΝΗ
Οι τρεις γιατροί του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα έδωσαν στοιχεία που αφορούν στις λίστες αναμονής στις διάφορες ιατρικές ειδικότητες.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι είναι κλεισμένα τα ραντεβού για τους επόμενους τρεις μήνες στις εξής ειδικότητες: Οφθαλμίατρος, παθολόγος, ψυχίατρος, γενικός γιατρός. Στο οδοντοπροσθετικό για τα μασελάκια υπάρχει λίστα αναμονής τεσσάρων μηνών, ενώ για πλήρη οδοντοστοιχία τα ραντεβού έχουν κλείσει μέχρι τέλος του χρόνου. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη που υπάρχει σε τεχνίτες.
Σε όλη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Αχαΐας, υπάρχει μόνον ένας ορθοπαιδικός, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά παραμένει με παράταση δύο ετών.
Πλήγμα για το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα αποτέλεσε η αναστολή λειτουργίας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος εξαιτίας της μετακίνησης της μοναδικής παιδοψυχιάτρου στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου.
«Το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργούσε με πρότυπο τρόπο και με μία δυνατή και αποτελεσματική ομάδα που εκτός από την παιδοψυχίατρο πλαισιώνονταν από κοινωνική λειτουργό, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια, κ.ά. Αυτή η ομάδα έκαναν πολύ σοβαρό έργο για τα παιδιά. Τώρα έχουν μείνει οι φάκελοι των παιδιών που κανείς δεν γνωρίζει αν και που παρακολουθούνται» ανάφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς μαστογράφο για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, υπάρχει;» Είναι το ερώτημα που έθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος εξηγώντας:
«Από το 2016 υπάρχει δωρεά για την προμήθεια μαστογράφου και είμαστε στο 2022 και δεν έχει προχωρήσει, επειδή δεν μπαίνει μία υπογραφή στην αλλαγή σκοπού από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εχουμε μία υπόσχεση ότι αυτό θα γίνει τις ημέρες αυτές ελπίζουμε να γίνει και έτσι να μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την πολύτιμη υπηρεσία στις γυναίκες της περιοχής μας».
ΕΞΩΣΩΣΜΑΤΙΚΗ
Από την προηγούμενη εβδομάδα σταμάτησε να λειτουργεί και η Επιτροπή Εξωσωματικής με αποτέλεσμα 50 γυναίκες να βρίσκονται στην αναμονή. Ο ένας γιατρός που τη στελέχωνε υποβλήθηκε σε χειρουργείο και ο άλλος που θα πρέπει να μετακινηθεί από το ΠΓΝΠ έχει δηλώσει γονική σχολική άδεια και δεν εμφανίζεται. «Μιλάμε για γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες και οι οποίες φυσικά δεν έχουν την πολυτέλεια να μπαίνουν στην αναμονή» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
ΚΤΙΡΙΟ ΕΦΚΑ – 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Οι κύριοι, Παναγιωτόπουλος, Σωτηρούδης και Κοσκινάς υπογράμμισαν επίσης ένα άλλο μείζον πρόβλημα που πηγάζει από το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Κέντρο Υγείας. «Το κτίριό μας ανήκει στο ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι για να αλλάξουμε μία πρίζα θα πρέπει να περάσει από έγκριση από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Στεγαζόμαστε στο ίδιο κτίριο κι αν δείτε τι αλληλογραφία ανταλλάσσουμε για να συνεννοηθούμε για το πιο απλό θέμα θα εκπλαγείτε» εξήγησε ο κ. Κοσκινάς.
Και οι τρεις τόνισαν ότι «έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και προσωπικά του διοικητή Γιάννη Καρβέλη. Ο,τι ζητήσουμε και εξαρτάται από τον ίδιο, το έχουμε το επόμενο λεπτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει μηχανήματα και εξοπλισμό πολύ σημαντικό, ανακαινίζουμε και οργανώνουμε τους χώρους μας αλλά εάν δεν ενισχυθούμε με προσωπικό πώς θα τα λειτουργήσουμε; Πώς θα πάμε σε 24ωρη λειτουργία αν δεν έχουμε γιατρούς; Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι θα σώζονταν εάν λειτουργούσε σε 24ωρη βάση ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και πόσο θα ελαφρύνονταν το έργο των νοσοκομείων».
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος προχωρεί σε τρίωρη στάση εργασίας από 12:00 έως 15:00 σε όλες τις μονάδες της ΠΦΥ που εργάζονται μέλη του την προσεχή Πέμπτη 29 του μήνα.
Αναδημοσίευση από https://pelop.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου