Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Σχετικά με την Συνάντηση του Σωματείου μας με τον Διοικητή της 6ης Υ.Πε.

         Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15.9.22 η συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου μας (Στελλάτος, Πετρόπουλος, Σταμόπουλος και Σουγλέρης) με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, μετά από σχετικό αίτημα του Σωματείου μας, μια συνάντηση όπου τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν:
  1. Καθηκοντολόγια Νοσηλευτικού προσωπικού.
      Αφού εκθέσαμε στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ τις θέσεις μας σχετικά με τα πρόσφατα καθηκοντολόγια των ΔΕ, ΤΕ & ΠΕ Νοσηλευτών, οι οποίες είναι γνωστές και από την πρόσφατη επιστολή που είχε σταλεί και στον Υπουργό, ενστερνίστηκε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας και τις αγωνίες μας ότι αυτά τα καθηκοντολόγια επιφέρουν μεγαλύτερη δυσλειτουργία στο σύστημα υγείας, διχασμό στη Νοσηλευτική κοινότητα και λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης δεν μπορούν να εφαρμοστούν όπως ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις. 
Ζητήσαμε από τον Διοικητη της 6ης ΥΠΕ:
·  Την άμεση απόσυρση των Καθηκοντολογίων. Διάλογο από μηδενική βάση με προοπτική δημιουργίας Καθηκοντολογίων που να οδηγούν στην αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και Επιστήμης, που πυρήνα θα έχει την Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου με μεταβατικές διατάξεις θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε αυτή, τον κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ.
· Άμεση σύσταση Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου με όλες τις κατηγορίες Νοσηλευτών (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ)
·        Μισθολογική αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Κλάδου.
·        Θεσμοθέτηση του επαγγελματικού τίτλου του ΔΕ Νοσηλευτή, αντί του αδόκιμου τίτλου «Βοηθός Νοσηλευτής» που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην εργασία.
    Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ αντιλαμβάνοντας και κατανοώντας το δίκαιο των αιτημάτων μας δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο Υπουργείο τις θέσεις μας για άμεση επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις.
  1. Η συνέχιση του άδικου μέτρου της Αναστολής Εργασίας Υγειονομικών.
     Για τη συνέχιση του μέτρου της αναστολής εργασίας των Υγειονομικών θέσαμε στον Διοικητή την άρση αυτού του άδικου και αναποτελεσματικού  μέτρου τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο στην κοινωνία, οδηγώντας στην εξαθλίωση  συναδέλφους, που είναι άμεσα αναγκαίοι στο σύστημα υγείας και συνάμα υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς.  Η ΕΜΜΟΝΙΚΗ συνέχιση πλέον αυτού του άδικου μέτρου μόνο ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ μπορεί να θεωρηθεί.
   Ο ίδιος απάντησε ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος άπτεται αποκλειστικώς στον Υπουργό Υγείας. 
  1. Η αβεβαιότητα των Συναδέλφων με ΣΟΧ και γενικά ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.
     Θέσαμε στον Διοικητή το πάγιο αίτημά μας που είναι η  μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων.
     Ο Διοικητής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Συνάδελφοι με ΣΟΧ θα παραμείνουν στις θέσεις τους  με παράταση των συμβάσεων, όπως, επίσης και οι Συνάδελφοι Επικουρικοί και ΟΑΕΔ.
  1. Ελλέιψεις Προσωπικού.
      Στο ζήτημα αυτό ο Διοικητής αναγνώρισε την ύπαρξη πολλών κενών οργανικών θέσεων, τα οποία όπως δεσμεύτηκε θα καλυφθούν από προσλήψεις επιπλέον Επικουρικού Προσωπικού. Πάγια θέση του Σωματείου μας είναι η πρόσληψη Μόνιμου Προσωπικού.
  1. Το συμβάν στο ΤΕΠ και οι μετέπειτα εξελίξεις.
      Θέσαμε για μία ακόμη φορά τη θέση του Σωματείου μας για την αναγκαιότητα ύπαρξης εφημερεύοντος γιατρού στο ΤΕΠ, σε μέρες μη εφημερίας του Νοσοκομείου.   Ένα μέτρο που θα παρέχει ασφάλεια στον ασθενή και στον εργαζόμενο. Είναι αδιανόητο, Νοσηλευτικό τμήμα Νοσοκομείου να μην είναι στελεχωμένο με γιατρό, τη στιγμή μάλιστα, που και η επίσημη θέση του Υπουργείου είναι ότι μπορεί να δεχτεί κάποιο επείγον περιστατικό σε μη εφημερία.
    H ύπαρξη γιατρού στο ΤΕΠ δεν σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση τη γενική εφημερία του Νοσοκομείου. (Η γενική εφημερία απαιτεί έναν ολόκληρο μηχανισμό).
     Να τονίσουμε ότι η λειτουργική δομή των ΤΕΠ έχει αλλάξει και λειτουργούν ως ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, μια αλλαγή που επιβάλλει την λειτουργία τους, σε διαφορετική βάση απ’ αυτή που συνέχισε να λειτουργεί και κατά την ημέρα του θλιβερού συμβάντος. Το πρόσφατο συμβάν θα πρέπει όλους να μας οδηγήσει και προβληματίσει,  προς την διερεύνηση προτάσεων, για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας μας, έτσι ώστε να μην μπορούν να επαναληφθούν τέτοια δυσάρεστα γεγονότα. 
    Επίσης,   η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗ των ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ όπου είχε προσφύγει η εκπαιδευόμενη Νοσηλεύτρια και η επιστροφή στην εργασία της, μετά από μια δίμηνη ταλαιπωρία ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ πλέον και ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να επανέλθει η νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, των αποφάσεων που είχαν παρθεί με αφορμή  το συμβάν στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας και να ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ στις θέσεις τους οι ΚΑΡΑΤΟΜΗΜΈΝΕΣ και ΜΕΤΑΚΙΝΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ και η ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ, που ουδεμία σχέση είχαν με το θλιβερό αυτό συμβάν. 
    Ο Διοικητής εν αναμονή της δημοσιοποίσης του πορίσματος της ΕΔΕ, που πλέον είναι επιβεβλημένη,  ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αναμένουμε τα συμπεράσματα του πορίσματος καθώς και τις τυχόν  ευθύνες που δύναται να προκύψουν από αυτά.
  1. Σχετικά με τα κτιριακά του Νοσοκομείου μας.
   Θέσαμε στον Διοικητή το διαχρονικό αίτημα του Σωματείου μας για την περαιτέρω κτιριακή ανάπτυξη του Νοσοκομείου μας, που θα μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στο ρόλο του προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες της περιοχής μας και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας.
    Ο Διοικητής ενστερνίστηκε πλήρως την αναγκαιότητα υλοποίησης του αιτήματός μας και ανέφερε ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα, με την εξαγγελία της ανακατασκευής του κτιρίου που στέγαζε την πρώην Σχολή Νοσοκόμων.
     Φαίνεται απ’ αυτό, το πόσο επίκαιρο ήταν από την πλευρά του Σωματείου μας, η Σύσκεψη Φορέων που πραγματοποιήσαμε στις 4.7.22 με θέμα την περαιτέρω κτιριακή ανάπτυξη του Νοσοκομείου.

                                εν αναμονη των αποτελεσμάτων......

Δεν υπάρχουν σχόλια: