Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στους Υπουργούς Υγείας για την κατάργηση της προβαδίζουσας κατηγορίας στην επιλογή Προϊσταμένων τμημάτων στα νεοσύστατα τμήματα των Κέντρων Υγείας.

ΑΘΗΝΑ 27/09/2022      ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ  κο ΘΑΝΟ ΠΛΕΥΡΗ
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 425                       2. ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ  κα ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ
                                  KOIN.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΑΔΙΖΟΥΣΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.
Κύριε Υπουργέ, Κυρία Υπουργέ,
     Με το Νόμο 4931/2022 (ΦΕΚ Α΄94/13-05-2022) που αφορά την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στο άρθρο 43 «εσωτερική διάρθρωση των Κέντρων Υγείας» τροποποιήθηκε το άρθρο 3 του Ν. 4238/2014 και συστήνονται δύο τμήματα στα Κέντρα Υγείας. Το Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Λοιπών Επαγγελμάτων και το τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Μέριμνας.
    Πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ και των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας.
   Όμως με την παρ. 12 του ίδιου άρθρου, προβλέπεται ότι καθήκοντα Προϊσταμένου στα εν’ λόγω τμήματα ασκούν υπάλληλοι της ΠΕ κατηγορίας του κάθε τμήματος και εάν δεν υπάρχουν καθήκοντα Προϊστάμενου ασκούν υπάλληλοι της ΤΕ κατηγορίας.
      Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα προβλεπόμενα στον Υπαλληλικό Κώδικα στον οποίο προβλέπεται ότι στις Οργανικές Μονάδες επιπέδων Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος επιλέγονται Προϊστάμενοι, υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ χωρίς να υπάρχει προβαδίζουσα κατηγορία.
Στα Νοσοκομεία στην επιλογή Προϊσταμένων δεν υπάρχει προβαδίζουσα κατηγορία και τοποθετούνται όπως ορίζει ο Νόμος, υπάλληλοι της ΠΕ ή ΤΕ κατηγορίας. Με την εν’ λόγω ρύθμιση αδικούνται οι υπάλληλοι της ΤΕ κατηγορίες με εμπειρία και πλούσια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
     Ήδη γίνονται τοποθετήσεις Προϊσταμένων στα εν’ λόγω τμήματα στα Κέντρα Υγείας από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και αναγκάζονται να τοποθετούν νέους υπαλλήλους της ΠΕ κατηγορίας χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, αποκλείοντας υπαλλήλους της ΤΕ κατηγορίας με μεταπτυχιακά, πλούσια προσόντα και εμπειρία.
Θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η εν’ λόγω παράγραφος 12 και να προβλεφθεί το «διαζευκτικό ή» μεταξύ των δύο κατηγοριών στην επιλογή Προϊσταμένων όπως συμβαίνει στα Νοσοκομεία και σε όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου. Φυσικά μετέπειτα να υπάρξει επαναξιολόγηση όσων ήδη έχουν τοποθετηθεί με βάση τη νέα Διάταξη.
                    Από την  ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: