Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Δημ. Μπράτης: 850.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμιά αύξηση στις συντάξεις, από 1-1-23, λόγω του Νόμου Κατρούγκαλου

    Για πρώτη φορά μετά απο 12 χρόνια θα δοθούν αυξήσεις από 6 έως 7% στους συνταξιούχους, από 1-1-23. Να επισημάνω ότι οι συνταξιούχοι είχαν τις μεγαλύτερες περικοπές τα χρόνια των μνημονίων με 52 περικοπές συνολικά.
    Η αύξηση αυτή, όμως, δεν θα δοθεί στους παλιούς ασφαλισμένους, που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 80, περίπου, ευρώ τον μήνα, απλά γι αυτούς θα μειωθεί το ποσό της προσωπικής διαφοράς.
   Ο Νόμος-λαιμητόμος για τις συντάξεις, που ψήφισε ο Κατρούγκαλος ως υπουργός εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2016, μείωσε τις συντάξεις κατά 300 έως 350 ευρώ τον μήνα. Επανυπολογίστηκαν όλες οι συντάξεις με τον νέο νόμο και όσοι βγήκαν στη σύνταξη, μετά την ψήφισή του είχαν μειώσεις τεράστιες μέχρι και 350 € τον μήνα.
    Για τους παλιούς ασφαλισμένους η μείωση δεν ίσχυσε και την κράτησαν ως προσωπική διαφορά. Παράλληλα ψηφίστηκε ρήτρα ότι για τους παλιούς ασφαλισμένους όταν θα δοθούν αυξήσεις, αυτές θα μειώνουν την προσωπική διαφορά και δεν θα είναι πραγματικές.
    Έτσι π.χ. αν ένας παλιός ασφαλισμένος έχει προσωπική διαφορά 200 ευρώ και η αύξηση που θα δοθεί είναι 80 € δεν θα πάρει καμιά αύξηση, απλά η προσωπική διαφορά θα μειωθεί από 200 σε 120 ευρώ.
    Σύμφωνα με τα σενάρια οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι 6 έως 7.5% τον μήνα και θα τις λάβουν 1.200.000 συνταξιούχοι. 850.000 δεν θα δουν καμιά αύξηση και, περίπου, 300.000 θα δουν την προσωπική διαφορά να μηδενίζεται ή θα πάρουν πολύ μικρές αυξήσεις.
  ΥΓ: Όταν λέγαμε το 2016 ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι νόμος -λαιμητόμος για τους συνταξιούχους, αλλά και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους μας επέκριναν. Τώρα βλέπουν όλοι τα αποτελέσματά του. Είναι ο νόμος που, πέρα από τις πρωτοφανείς μειώσεις, αύξησε τα όρια ηλικίας όλων στα 67, είναι ο νόμος που ευθύνεται για την  μη χορήγηση των μειωμένων συντάξεων φέτος. Είναι ο νόμος τον οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα τον καταργούσε και φυσικά δεν το έκανε γιατί τον εξυπηρετεί. Απλά αύξησε τα ποσά των συντάξεων για όσους έχουν 30 χρόνια υπηρεσίας και πάνω ως τα 40, μέχρι 120 € τον μήνα (στα 40) που, σε καμία περίπτωση, δεν καλύπτει, η αύξηση αυτή, τις τεράστιες μειώσεις του Ν.4387/16, του Νόμου Κατρούγκαλου.
  Δημ. Μπράτης Προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: