Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Μιχ Γιαννάκος: Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ και τους ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ των ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.

       Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων βρίσκονται στο κόκκινο  τρεισήμισι μήνες πριν του τέλους του έτους. Τους έχει στραγγαλίσει η ακρίβεια των προϊόντων και υπηρεσιών που προμηθεύονται.   Παρ ότι  είναι αυξημένοι εφέτος   σε σχέση με  πέρυσι  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ.  
       Δεν είναι σε θέση να διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για την ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού.
      Εξ αιτίας της οικονομικής αδυναμίας, καθώς επίσης και τη μη δυνατότητα των νοσοκομείων να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (ΣΟΧ), εκχωρούνται  υπηρεσίες σε εργολάβους, στον ιδιωτικό τομέα ( πλυντήρια, μαγειρεία, καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κ.λ.π.), που  στοιχίζουν πολλαπλάσια χρήματα στο  δημόσιο, είναι αμφιβόλου ποιότητας και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται  αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Επίσης τα νοσοκομεία σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν βλάβες σε ιατρικά μηχανήματα,  με αποτέλεσμα ασθενείς να  στέλνονται για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, με οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ και των ιδίων των ασθενών.
    Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υποβαθμίζεται συνεχώς με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων  όπως έχουν διαμορφωθεί και την ακρίβεια να τσακίζει.
   Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, του πετρελαίου υπερδιπλασιάσθηκαν.
      Τα προϊόντα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία  για τις ανάγκες σίτισης των ασθενών (παντοπωλείο, φρούτα, ψάρια, λαχανικά κ.λ.π.), αυξήθηκαν  έως 50% με βάσει  τις μηνιαίες  μέσες τιμές που διαμορφώνονται στη κάθε περιφέρεια που είναι και μικρότερες από τις πραγματικές τιμές της αγοράς, προκειμένου  να μην αυξάνεται ο πληθωρισμός.
     Έτσι οι προμηθευτές συνεχώς ζητάνε ανατιμήσεις  στις συμβάσεις που συνάπτουν με τα νοσοκομεία. Οτιδήποτε αγοράζουν τα νοσοκομεία ανατιμήθηκε εως 50%.
 Ζορίζονται πολύ τα νοσοκομεία να τα βγάλουν πέρα.
  Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. 
  Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία για να μπορούν να καλύψουν τις ανατιμήσεις  και να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς.
    Καλούμε επίσης τον Υπουργό  Υγείας να δει τους μισθούς των υγειονομικών, των ηρώων όπως μας αποκαλούσαν που σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου  εργάτη.  Ποιος μπορεί να ζήσει σήμερα με μισθούς 600, 700 ευρώ το μήνα;
                                                         Μιχ. Γιαννάκος - ΠΟΕΔΗΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: