Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Εκκρεμούν 327.573 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ

     Τις 327.573 έφθασαν οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, επικουρική κι εφάπαξ, με τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ (ταμείο επικούρησης και πρόνοιας) να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 60.000 - 70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ, και να μην χαθεί ούτε ευρώ από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης, τον Ιούνιο εκδόθηκαν 9.000 νέες συντάξεις, με στόχο κάθε μήνα να διεκπεραιώνονται τουλάχιστον 20.000 αιτήσεις.
      Το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν όλα τα εκκρεμή εφάπαξ, δήλωσε ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Θ. Καποτάς, χωρίς όμως να δεσμευθεί αντίστοιχα και για τις 126.022 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.
       Κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου, καθώς επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι ασκούν προγραμματική, σκληρή αντιπολίτευση εις βάρος της αλήθειας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι θα υπάρξει αύξηση συντάξεων – χαρακτηριστικά ανέφερε ότι 364.000 συντάξεις θα έχουν τουλάχιστον 48 ευρώ αύξηση, ενώ εκτίμησε ότι δεν επήλθε Αρμαγεδδών και σφαγιασμός στις εισφορές. Αυτό που απέφυγε να αναφέρει ο υφυπουργός είναι, βέβαια, ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα φέρει από το 2019 περικοπές της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού θα οδηγήσει τις νέες συντάξεις μεσοσταθμικά, σε μειώσεις της τάξης του 15% με 20% (κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου).
       Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, περίπου 18.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ως μισθωτοί, αποκαλύπτοντας είτε αδήλωτες θέσεις εργασίας είτε παραποιημένες καθώς εμφανίζονταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: