Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ: Κατάσταση ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Μονάδων Νησιών Αιγαίου, Ιονίου, Σποράδων.

• ΣΠΟΡΑΔΕΣ (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ Ασθενοφόρο
• Χωρίς καθόλου Ασθενοφόρο Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί
Μεγάλος κίνδυνος
• Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία χωρίς Ιατρούς και Νοσηλευτές. Ανθίζουν τα τουριστικοϊατρεία.
• Διακομιδές κάνουν οι ιερείς, οι Δήμαρχοι, οι πολίτες, οι δημοτικοί υπάλληλοι η Αστυνομία!!! Όποιος λάχει
• Τα περιπολικά μετατρέπονται σε Ασθενοφόρα
• Νησιά διαθέτουν Τομείς ΕΚΑΒ χωρίς όμως να έχουν επαρκή κάλυψη από διασώστες
Για να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο χρειάζονται 11 διασώστες
Τα μικρά νησιά έχουν πολύ λιγότερους. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες
      Τα μεγάλα νησιά που χρειάζονται περισσότερα από ένα ασθενοφόρο, ανά βάρδια, αδυνατούν να τα κινήσουν λόγω έλλειψης Διασωστών
• Διακομιδές με ιδιωτικά μέσα, σε αγροτικά οχήματα, σε καρότσες φορτηγών, σε μπουλτόζες, σε καροτσάκια κήπου κ.α.
• Υγειονομικά ανοχύρωτα τα νησιά αν και βουλιάζουν από τουρίστες και πρόσφυγες
• Χάνουν τη ζωή τους ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας στα νησιά λόγω παντελής απουσίας του ΕΚΑΒ
• Στη Σαντορίνη 1 ασθενής πέθανε από τροχαίο ατύχημα 18/6 που κείτονταν στην άσφαλτο επί 1 ώρα και 40 λεπτά έως ότου φθάσει ασθενοφόρο
• Ο κος Πολάκης όχι μόνο δεν προσλαμβάνει διασώστες, μετατάσσει 100 Διασώστες σε διοικητικές θέσεις για ρουσφετολογικούς λόγους. Απέλυσε από τα νησιά 50 διασώστες που έληξαν οι συμβάσεις τους. Δεσμεύτηκε ψέματα για αντικατάστασή τους.
• Ξεζουμίζουν τους διασώστες για να επιτύχουν την λειτουργία ενός ασθενοφόρου το καλοκαίρι καθ’ όλο το 24ωρο στα νησιά. Δεν παίρνουν ρεπό, άδεια και κυρίως η κάλυψη γίνεται με εθελοντικές μετακινήσεις αδειούχων διασωστών. Το χειμώνα είναι τελείως σβηστές οι μηχανές των ασθενοφόρων
• Το ξύλο το τρώνε οι γιατροί και νοσηλευτές των ΤΕΠ των Νοσοκομείων των νησιών από συγγενείς και συνοδούς. Εκεί χτυπάει το τηλέφωνο (166) όταν δεν υπάρχει ΕΚΑΒ
Κυβέρνηση .... κομπογιαννιτών επικίνδυνων για την Δημόσια Υγεία
Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε.
Κάτοικοι και τουρίστες των νησιών δυστυχώς βρίσκονται στο έλεος του Θεού.
Τρέμουν στην ιδέα ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό με την υγεία τους. Κινδυνεύει η ζωή τους καθότι τα νησιά είναι υγειονομικά ανοχύρωτα.
       Η υγειονομική κατάσταση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των Νησιών είναι τραγική, εξαιτίας της έλλειψης Ιατρών, Νοσηλευτών. Τραγική λόγω της αδυναμίας που περιήλθαν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες. Της αδυναμίας συντήρησης και ανανέωσης του εξοπλισμού και των υποδομών τους. Παραθέτουμε στο τέλος ενδεικτικά την κατάσταση Υγειονομικών Μονάδων των Νησιών.
      Η οδύσσεια των Ασθενών στα Νησιά ξεκινάει από τη στιγμή που καλούν το 166 για διακομιδή σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Διαπιστώνουν ότι είναι αδύνατον λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου.
     Η κατάρρευση των Υγειονομικών Μονάδων των Νησιών, οδηγεί τους Ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας στη μεγάλη τους πλειονότητα να αεροδιακομίζονται ή να διακομίζονται ακτοπλοϊκά σε μεγάλα Νοσοκομεία.
Τα μικρά νησιά που δεν διαθέτουν ΕΚΑΒ και ελικοδρόμια, οι διακομιδές γίνονται με ταχύπλοα ή πλοία της γραμμής. Ακόμη και η συνοδεία γιατρού είναι πολυτέλεια. Έως την ώρα της επιβίβασης στο ταχύπλοο ή το πλοίο της γραμμής μεσολαβούν ατελείωτες ώρες που πολλές φορές καθίστανται μοιραίες.
      Χρόνος πολύτιμος χάνεται και στα νησιά που διαθέτουν ελικοδρόμιο. Η απουσία Ασθενοφόρου καθυστερεί την διακομιδή, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών.
      Κατ’ επανάληψη έκτακτα περιστατικά, τροχαία ατυχήματα, εμφραγματίες χάνουν πολύτιμο χρόνο κατά την διακομιδή τους. Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.
Σε Νησιά που δεν υπάρχει Σταθμός ΕΚΑΒ ή Ασθενοφόρο στη βάρδια το τηλέφωνο για την διακομιδή των Ασθενών (166) χτυπάει στα επείγοντα του Νοσοκομείου. Η απάντηση που λαμβάνουν οι συγγενείς ή οι συνοδοί από τους Νοσηλευτές των ΤΕΠ είναι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή στον Δήμο για την διακομιδή, εφόσον δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο. Νοσηλευτές και Γιατροί των επειγόντων, έχουν φάει ξύλο από Ασθενείς και συγγενείς γιατί δεν βρέθηκε Ασθενοφόρο να πραγματοποιήσει την διακομιδή.
      Οι άτυχοι Νοσηλευτές και Ιατροί των ΤΕΠ τρώνε ξύλο επειδή έτυχε να σηκώσουν εκείνη την ώρα το τηλέφωνο (π.χ. Νάξος). Η αγανάκτηση των πολιτών δεν βγαίνει στον κο Πολάκη, ο οποίος δεν βρίσκεται μπροστά τους εκείνη την ώρα, να τους λέει αρλούμπες.
      Η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών συνεχίζει να σώζει ζωές, αλλά δεν φτάνει.
Προσφέρονται οι πολίτες και διακομίζουν Ασθενείς με ιδιωτικά μέσα (Ι.Χ., αγροτικά οχήματα, μπουλντόζες όπου υπάρχει κακοτράχαλος δρόμος, καροτσάκια κήπου από το σπίτι τους έως το όχημα μεταφοράς πρωτόγονα μεταφορικά μέσα). Αν είναι δυνατόν!!!
Στα τρία νησιά των Σποράδων που βουλιάζουν από τουρισμό δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Οι διακομιδές γίνονται χωρίς σχέδιο. Στην τύχη. Αν είναι δυνατόν. Στη Σκόπελο, τη Σκιάθο και την Αλόννησο δεν υπάρχει στη κίνηση κανένα ασθενοφόρο.
      Χωρίς Ασθενοφόρο είναι και τα Νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί
       Αστυνομικοί, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Υπάλληλοι, Ιερείς, Πολίτες κάνουν τον Οδηγό Ασθενοφόρου για να σώσουν έκτακτα περιστατικά. Όμως οι διακομιδές από άσχετους ανθρώπους δεν είναι ασφαλείς.
      Τα περιπολικά μετατρέπονται σε Ασθενοφόρα. Η προνοσοκομειακή φροντίδα δεν παρέχεται από τον οποιοδήποτε. Παρέχεται από Διασώστες που είναι εκπαιδευμένοι και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των Ασθενοφόρων και να παράσχουν πρώτες βοήθειες, να πετύχουν την ανάταξη των Ασθενών.
      Η κατάσταση του ΕΚΑΒ στα τουριστικά Νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και των Σποράδων είναι τραγική. Υπάρχουν Νησιά χωρίς καθόλου τομείς του ΕΚΑΒ. Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία των εν λόγω Νησιών διαθέτουν ελάχιστους Οδηγούς, οι οποίοι καλύπτουν ελάχιστες βάρδιες το μήνα.
      Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στα οποία υπάρχουν Τομείς του ΕΚΑΒ δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εκπαιδευμένους Διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (11 Διασώστες) στελέχωσης ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Λειτουργούν με πολύ λιγότερους Διασώστες. Στα μεγάλα τουριστικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δεύτερου Ασθενοφόρου ή και περισσοτέρων των δύο! Χωρίς όμως να είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο λόγω έλλειψης Διασωστών.
      Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ προσπαθεί με εθελοντικές μετακινήσεις και με υπερεργασία των εργαζομένων να καλύψει τα τεράστια κενά.
Σε Νησιά με μεγάλη έκταση, πολλά δύσβατα σημεία, με πολύ κόσμο δεν αρκεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια. Καθυστερεί λόγω απόστασης ή επειδή είναι απασχολημένο με άλλη διακομιδή (πχ Σαντορίνη 18/6 σε τροχαίο που απέβη μοιραίο).
      Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ αντί να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό με προσλήψεις οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, προγραμματίζει εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από Τομείς του ΕΚΑΒ των νησιών κατά την διάρκεια της άδειάς τους. Οι διασώστες των νησιών είναι ήρωες. εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου το καλοκαίρι για να υπάρχει κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
      Ξεζουμίζουν τους Διασώστες το καλοκαίρι. Το χειμώνα οι κάτοικοι βλέπουν Ασθενοφόρα με τα κιάλια. Οι μετακινημένοι διασώστες επιστρέφουν στις υπηρεσίες που ανήκουν και κάποια στιγμή θα πάρουν και τα ρεπό τους.
Έτσι προσπαθούν να καλύψουν τα κενά το καλοκαίρι. Το χειμώνα ο Θεός βοηθός!!! Που είναι οι προσλήψεις του κου Πολάκη.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
.......................................................................................................................................................
    Διαβάστε την προαναφερόμενη ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και όλο το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια: