Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Ατζέντα - φωτιά για το Ασφαλιστικό

         Πέντε «καυτά» μέτωπα καλείται να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εργασίας. Οι αλλαγές επικεντρώνονται κυρίως στο Ασφαλιστικό (με την ατζέντα να περιλαμβάνει από τις ενοποιήσεις Ταμείων μέχρι τα οικονομικά του συστήματος), ενώ στα εργασιακά κυριαρχεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
           Στην κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων. Σήμερα το απόγευμα ο Γ. Βρούτσης θα έχει συσκέψεις για την προετοιμασία της ατζέντας, καθώς ξεκινούν οι «επισκέψεις» των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στο υπουργείο.
Αναλυτικά τα πέντε «μέτωπα» είναι τα εξής:
1. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων. Πρόκειται για τη βασικότερη αλλαγή στο Ασφαλιστικό, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στο ΚΕΠΕ την εκπόνηση μελέτης για το θέμα, με στόχο να μπει τέλος στον κατακερματισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη παραλάβει το πρώτο τμήμα της μελέτης, όπου καταγράφεται η υπάρχουσα κατάσταση αλλά και το τι συμβαίνει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το σύνολο της μελέτης θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και θα αρχίσει η υλοποίηση μιας σειράς θεμάτων (όπως είναι η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων).
2. Το ύψος αλλά και ο τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από τη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα (είχε προηγηθεί μείωση των εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα). Μάλιστα το 2015 αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Αλλαγές θα υπάρξουν σταδιακά και στον τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος είναι μέχρι το 2017 να έχει υπάρξει ενιαίο σύστημα είσπραξης εισφορών και φόρων.
3. Τα οικονομικά των Ταμείων. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία κύριας ασφάλισης, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα. Σε αυτήν τη φάση είναι σε εξέλιξη η μελέτη για το ΙΚΑ και ήδη συγκεντρώνονται τα πρώτα στοιχεία.
Σημειώνεται πως από 1ης Ιανουαρίου 2015 σε όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό συνεπάγεται αυτόματες περικοπές σε όσες περιπτώσεις προκύπτουν ελλείμματα, μέτρο που εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου στο ΕΤΕΑ (όπου υπήρξε μείωση επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%).
4. Η «τύχη» των λεγόμενων κοινωνικών πόρων. Η επικαιροποίηση της λίστας με τα τέλη-φόρους υπέρ τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών πόρων, είναι στα προαπαιτούμενα, με αποτέλεσμα νέες αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου 2015. Υπολογίζεται πως η «μαύρη τρύπα» που θα προκύψει για το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να φθάσει ακόμη και το 1,6 δισεκατομμύριο. Μέχρι στιγμής έχει καταργηθεί μία σειρά από κοινωνικούς πόρους με αποτέλεσμα απώλειες εσόδων για τα Ταμεία περίπου 350 εκατομμυρίων.
5. Το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αξιολογηθούν οι πρόσφατες αλλαγές (η απόφαση πλέον λαμβάνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας χωρίς να απαιτείται υπογραφή του εκάστοτε υπουργού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: