Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

"Δανεικοί" γιατροί σε νοσοκομεία για να βγουν οι εφημερίες - "Κλείνει" το αιματολογικό της παθολογικής στο ΠΓΝΠ για νέους ασθενείς.

Τα προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία των νοσοκομείων και συνολικά του ΕΣΥ αναδεικνύει για μια ακόμα φορά η ΕΙΝΑ, μέσα από τη δράση της. Σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του κου Γρηγοράκου, τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ και τη δραστηριότητα της Ένωσης, αναφέρεται στη μετακίνηση γιατρών από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, στο νοσοκομείο του Πύργου.
        Αντίστοιχη τακτική είχε ακολουθηθεί και στο ΠΓΝΠ και στον Άγιο Ανδρέα ως προς τους γιατρούς καρδιολογικών κλινικών, όπως είχε αναφέρει σε άρθρο - παρέμβαση στο thebest.gr o Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Περικλής Νταβλούρος, (Πάτρα:"Λάστιχο" οι γιατροί καρδιολογικών κλινικών - Τους υποχρεώνουν να καλύψουν τις καλοκαιρινές εφημερίες άλλων περιφερειακών νοσοκομείων).
        Την ίδια ώρα το αιματολογικό τμήμα της παθολογικής κλινικής στο ΠΓΝΠ "κλείνει" για νέους ασθενείς, καθώς λείπουν γιατροί. Από τις 6 θέσεις ειδικευμένων γιατρών του τμήματος είναι καλυμμένες μόλις οι δύο, αναφέρει η Πελοπόννησος. Ο διευθυντής του τμήματος Αργύρης Συμεωνίδης έχει ενημερώσει εγγράφως και προφορικώς τους εμπλεκόμενους. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η ενδεδειγμένη ανταπόκρισης και υποχρεώνεται σε αναστολή των δραστηριοτήτων του τμήματος. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του τμήματος οι γιατροί δεν επαρκούν για την κάλυψη ούτε του 50% των υποχρεώσεων των εξωτερικών ασθενών, εργάζονται καθημερινά πέραν του κανονικού ωραρίου και δεν έχουν περιθώριο ούτε για αναρρωτική άδεια.
        Κατά συνέπεια δεν θα αναλάβει τη θεραπεία κανενός νέου εξωτερικού περιστατικού και θα παρέχει υποστήριξη μόνο στους βαρέως πάσχοντες καινούργιους ασθενείς.
        Το γενικό αιματολογιλπο ιατρείο θα λειτουργεί με 1 μόνο γιατρό, 2 φορές την εβδομάδα και με 2 αιμοτολόγους 2 ακόμα φορές την εβδομάδα.
         Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εξυπηρετούμενων παλαιών ασθενών θα μειωθεί από 150 σε 90 περίπου την εβδομάδα.
          Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΠΓΝΠ Χαράλαμπος Μπονάνος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημερες το τμήμα θα ενισχυθεί με έναν επικουρικό γιατρό
Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑ:
           "Σύσκεψη του προεδρείου της ΕΙΝΑ με τις τριμελείς επιτροπές των νοσοκομείων και ΚΥ του νομού πραγματοποιήθηκε στις 14/7/14 προκειμένου να καταγραφούν τα τρέχοντα, αλλά και τα χρόνια προβλήματα και να τεθούν κάποιοι συγκεκριμένοι στόχοι που ως ένωση θα διεκδικήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Γενική ήταν η εικόνα  της οριακής λειτουργίας πολλών τμημάτων και μονάδων, κυρίως από έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα όμως  αναδεικνύεται το πρόβλημα της εργαστηριακής στήριξης (ακτινολογικό, βιο-παθολογικό) της εφημερίας στο νοσοκομείο Αιγίου, καθώς και της λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου του ΚΥ Κ. Αχαΐας.
         Αναδείχθηκε επίσης έντονα το ζήτημα των προβληματικών οργανισμών των δύο μεγάλων νοσοκομείων του νομού, καθώς και η ανάγκη να διατυπωθεί μια συνολική πρόταση από το συνδικαλιστικό κίνημα για τον ρόλο όλων των υγειονομικών μονάδων  στον νομό, μετά και την νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί με την διοικητική ένταξη των ΚΥ στο Π.Ε.Δ.Υ.
           Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ από το προεδρείο της ΕΙΝΑ στις 18/7. Η απάντηση ήταν ότι τα πολύ οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού θα λυθούν με αποσπάσεις/μετακινήσεις. Η δική μας τοποθέτηση ήταν ότι αυτό δεν αποτελεί λύση και ότι χρειάζεται άμεση κάλυψη των κενών με την επιτάχυνση των προσλήψεων. Αμέσως μετά την συνάντησή μας, έγινε γνωστό ότι η «συνταγή» των μετακινήσεων εφαρμόστηκε και πάλι, αυτή τη φορά με παθολόγους από τον «Αγ. Ανδρέα» -με τα γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης της κλινικής- για κάλυψη της εφημερίας του νοσοκομείου του Πύργου το μήνα Ιούλιο!
            Σα μια συνολική εκτίμηση για την κατάσταση στη δημόσια υγεία, τονίσαμε ότι η αποκλειστική ενασχόληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με την λογιστική  «προσαρμογή» στις επιταγές της τρόικα θα οδηγήσει το σύστημα υγείας σε πλήρη διάλυση, σε κατάσταση πλήρους αδυναμίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών σε νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη.
             Παρόμοια ήταν και η παρέμβασή μας  στην διάρκεια της επίσκεψης του αν. υπουργού κ. Γρηγοράκου στο ΠΓΝΠ στις 16/7, -στην τυχαία συνάντησή μας μαζί του μιας και δεν κληθήκαμε- όπου επιπλέον θέσαμε και το ζήτημα των «ράντζων» στην παθολογική κλινική. Τονίσαμε ότι τα ράντσα που υπήρχαν στο ΤΕΠ δεν ήταν από τους ασθενείς που παρακολουθούσαμε εκεί αλλά ήταν κλίνες νοσηλευομένων στην παθολογική, πρόβλημα που είναι χρόνιο στο νοσοκομείο αυτό και που επιτάθηκε τώρα λόγω της μη λειτουργίας της μιας παθολογικής πτέρυγας προκειμένου να κατορθώσει να πάρει ολιγοήμερες καλοκαιρινές άδειες το ταλαιπωρημένο νοσηλευτικό προσωπικό της παθολογικής. Η απάντηση του κου Γρηγοράκου ήταν: "μου λέτε για τον πόνο που έχω κι εγώ". Ο πόνος βέβαια της κοινωνίας και των εργαζομένων στην υγεία που προκαλείται από την πολιτική τους, είναι ανείπωτος μπροστά στον πόνο του Υπουργού. Κι εμείς σαν ΕΙΝΑ, παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ, για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους.
         Για το ζήτημα της ανάθεσης της διεύθυνσης της Παθολογικής κλινικής του «Αγ. Ανδρέα», η τελική έκβαση είναι θετική (ως προσωρινή λύση) και σύμφωνη με το πνεύμα των δημόσιων παρεμβάσεων του ΔΣ της ΕΙΝΑ και των γιατρών  του νοσοκομείου. Επιτέλους, με μαζική κινητοποίηση των γιατρών της Παθολογικής και της ΕΙΝΑ, ανατράπηκε μια αυθαίρετη και προβληματική απόφαση που παραλίγο να ανατινάξει τη λειτουργία του πολύπαθου αυτού τμήματος.      
           Η κινητοποίηση των γιατρών ήταν υποδειγματική και αφήνει παρακαταθήκη για μελλοντικές αυθαιρεσίες των διοικούντων και άλλων "μεσαζόντων". Πρέπει όμως να υπάρξει οριστική λύση με την πρόσληψη συντονιστή Δ/ντή μετά την προκήρυξη, ενώ χρειάζεται στην κλινική αυτή να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία  για το καλό της πατραϊκής κοινωνίας. Εννοείται ότι δεν βοηθά στην αποκατάσταση της ομαλότητας αυτής η χθεσινή απόφαση της ΥΠΕ για μετακίνηση 2 παθολόγων για εφημερίες στο νοσοκομείο του Πύργου, για το οποίο η ΕΙΝΑ θα παρέμβει άμεσα.
          Για την φορολογία του επιδόματος βιβλιοθήκης:  μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι η φορολόγηση είναι αντισυνταγματική, θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών για να μη φορολογείται το επίδομα από το 2014 και μετά. Ήδη το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ έχει ξεκινήσει  τις επαφές για να γίνει αυτή η ρύθμιση και θα ενημερωθούμε σύντομα για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών κρατήσεων.
Για την νοσηλεία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας: Θα χρειαστεί να υλοποιηθεί έμπρακτα η υπουργική απόφαση με την σύσταση των επιτροπών που προβλέπονται στα νοσοκομεία – σχετική εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί- και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση, χωρίς κωλύματα που θα την ακυρώνουν στην πράξη, όπως πχ συμβαίνει με τη φαρμακευτική κάλυψή τους που παραπέμπεται σε «τεκμαρτά» εισοδήματα και αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία από το μέτρο.
          Η ΕΙΝΑ θα συνεχίσει να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να πάψει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα, εκκρεμότητα που μας εκθέτει σαν κοινωνία.
          Τέλος, σχετικά με το ζήτημα των προβληματικών οργανισμών που προαναφέρθηκε, το ΔΣ της ΕΙΝΑ δεσμεύεται, μέσα στο επόμενο διάστημα μετά  από διαβούλευση με τις τριμελείς επιτροπές, να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς πρέπει να δομείται η ιατρική υπηρεσία των δύο μεγάλων νοσοκομείων  καθώς και μια πρόταση για τον υγειονομικό χάρτη του νομού Αχαΐας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: