Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Πάτρα: Το Θώρακος αλλάζει διεύθυνση - Αδειο ένα κτίριο με μεγάλη διαδρομή

      Από την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/5/17, μπαίνουν τίτλοι τέλους στο ιστορικό νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος: Θα λειτουργεί, ως μονάδα, στον 6ο όροφο του πολυώροφου ανακαινισμένου κτιρίου του «Αγ. Ανδρέα». Επί δεκαετίες πρόσφερε εξειδικευμένες θεραπείες στους πάσχοντες από αναπνευστικού χαρακτήρα νοσήματα καθώς ήταν το μοναδικό εξειδικευμένο νοσοκομείο στην ευρύτερη περιφέρεια και από τα ελάχιστα στη χώρα.
      Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι η μετεγκατάστασή του στον «Αγ. Ανδρέα» ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Πάντα προβάλλονταν όμως εμπόδια, κυρίως αντιδράσεις των συνδικαλιστών και των κομμάτων, και παράλληλα η σκιά της μεταστέγασης το είχε εγκαταλείψει στην τύχη του. Μέχρι το 2009 που τη διοίκηση του νοσοκομείου είχε αναλάβει η Ρένα Ντάσκαρη δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια ανακατασκευής του.
      Η κ. Ντάσκαρη με τη συνδρομή της τότε διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ειδικότερα του διοικητή Σταύρου Πεντέα αναμόρφωσε πλήρως το νοσοκομείο τόσο σε επίπεδο κτιριακό όσο και εξοπλισμού. Το ποσό που δαπανήθηκε είχε ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ
       Το Νοσημάτων Θώρακος μπορεί να ήταν ένα μικρό νοσοκομείο αλλά πρόσφερε εξειδικευμένες πνευμονολογικές υπηρεσίες στους πολίτες. Ετησίως αντιμετωπίζονταν στα εξωτερικά του ιατρεία πλέον των 11.000 ασθενών. Διέθετε 50 υπερσύγχρονες κλίνες νοσηλείας, εφημέρευε 5 ημέρες την εβδομάδα ενώ από το 1987 που το νοσοκομείο δίνει πλήρη ειδικότητα.       Μεταξύ άλλων διαθέτει, βρογχολογικό εργαστήριο, Μονάδα Μελέτης ύπνου, Εργαστήριο Ελέγχου Αναπνευστικής Λειτουργίας, Ιατρείο Βρογχικού Άσθματος, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, Μικροβιολογικό Εργαστήριο κ.α.
ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ
      Όπως έγραψε ήδη η «Π» το Νοσημάτων θώρακος θα λειτουργήσει, σε πρώτη φάση, με ξεχωριστό οργανισμό από αυτόν του «Αγ. Ανδρέα». Το δεδομένο αυτό θα αλλάξει με το νέο οργανισμό του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου.
      Η πνευμονολογική κλινική θα αναπτυχθεί στον 6ο όροφο του νοσοκομείου κοντά στις Παθολογικές Κλινικές. Η απόφαση αυτή της διοίκησης έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του Σωματείου Εργαζομένων το οποίο υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένο χώρος (6ος όροφος) δεν είναι κατάλληλος για τη στέγασή του. Αφενός λόγω περιορισμένου χώρου και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με άλλες κλινικές και τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιου λοιμώδους νοσήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που το Σωματείο προτείνει την ανακατασκευή του κτιρίου της Σχολής Νοσοκομείων και την στέγαση εκεί του Νοσημάτων Θώρακος.
      Από την πλευρά της πάντως η διοίκησης διαβεβαιώνει και την καταλληλότητα του χώρου αλλά και την έλλειψη κινδύνου μετάδοσης ιών.
ΑΜΕΣΗ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
     Η σημερινή εκκένωσή του εύλογα δημιουργεί ερωτηματικά για το εάν οι εγκαταστάσεις αυτές θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους και στις αρπακτικές διαθέσεις "ποντικών" που καιροφυλακτούν.
      Οπως έχουν ανακοινώσει ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Νικολόπουλος και αναπληρωτής διοικητής Δημήτριος Κωστακιώτης, ο σχεδιασμός τους προβλέπει την άμεση αξιοποίηση του χώρου με την μεταφορά υπηρεσιών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Με την εξέλιξη αυτή θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων καθώς σήμερα η 6η Υ.Πε. στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο και παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα της καλύτερης οργάνωσης και ανάπτυξης των υπηρεσιών της.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την έντυπη έκδοση Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: