Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Πάτρα: Καταπέλτης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ -27 κλίνες ΜΕΘ για 1.000.000 πολίτες!


Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που ταλανίζουν και τη Δυτική Ελλάδα εξαπέλυσε χθες από την Πάτρα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, για πρώτη φορά στην Πάτρα, ο κ. Γιαννακός αναφέρθηκε στην «βιτρίνα του ΕΣΥ», στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που στερούνται υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού.

«Για 1 εκατ. πληθυσμό έχουμε μόνον 27 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες εξυπηρετούν και τα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθο και Κεφαλονιά), ενώ έπρεπε να είχαμε τις τριπλάσιες! Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως στο ΠΓΝΠ για να εξυπηρετήσουν διασωληνωμένους ασθενείς ενίοτε χρησιμοποιούν τις χειρουργικές αίθουσες! Αυτό δείχνει την κατάρρευση του ΕΣΥ!», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Γ» σκιαγραφώντας την σημερινή κατάσταση.

     Ανέφερε, πως η κατάσταση θα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη στις Υγειονομικές Μονάδες όλης της χώρας και της Δυτ. Ελλάδας λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.
«ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ»
Ο κ. Γιαννακός υπογράμμισε πως η κατάσταση στην υγεία κάθε μέρα θα γίνεται και χειρότερη, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε βασικές ειδικότητες γιατρών και νοσηλευτικών, καθώς επίσης του παλαιού (15ετίας και πλέον) ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρήζει αντικατάστασης.
        «Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σκοτώνουν τη Δημόσια Υγεία. Πριν από δύο χρόνια είχαμε επισκεφθεί τον Υφ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και του ζητήσαμε οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία να συγκλίνουν με το μέσο όρο της Ευρώπης. Δεσμεύτηκε ότι αυτό θα είχε συμβεί όταν τελείωνε το πρόγραμμα. Σήμερα, βγαίνουμε από το μνημόνιο όπως λέει η κυβέρνηση και δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας είναι κάτω του 5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες είναι 7,5%. Με τέτοια χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.
«ΤΑ Κ.Υ. ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΟΜΥ»
       Παράλληλα, τόνισε πως κυβέρνηση υποβαθμίζει τα Κέντρα Υγείας μετατρέποντάς τα σε Τοπικές Μονάδες Υγείας και σημείωσε πως ζητούμενο είναι η ενίσχυσή τους και όχι η κατάργησή τους, πόσο μάλλον όσων βρίσκονται σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές.
       Μάλιστα, με αφορμή το σημερινό καραβάνι της υγείας στη Ναύπακτο που έχει ως σύνθημα «Για τη σωτηρία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» τόνισε: «Εν έτη 2018 δεν είναι δυνατόν τα δάπεδα των Κέντρων Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας να είναι στρωμένα με καταστραμμένες πλάκες καρκινογόνου αμιάντου. Έχουμε πολλά κρούσματα καρκίνου, αλλά φωνή βοόντως εν τη ερήμω! Εδώ, μιλάμε για εγκληματική ενέργεια της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ».
      Το καραβάνι, που συνδιοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ με το Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου, θα ξεκινήσει στις 8.30 πμ. από το Κέντρο Υγείας της Ναυπάκτου και θα κατευθυνθεί στην Κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα γίνουν εκδηλώσεις, ενώ θα χαιρετίσει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν όλοι οι φορείς της πόλης και θα δώσουν δυναμικό «παρών» συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας από όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Της Ελένης Γεωργοπούλου Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: