Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

Επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας: Οι τελευταίες εξελίξεις

      Aντιπροσωπεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., της ΠΟΕΔΗΝ και του Σωματείου Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών συνάντησε, την Δευτέρα 16.7.17, - μετά από επεισόδια με τα ΜΑΤ και άλλες τέσσερις συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Οικονομικών τον τελευταίο μήνα - ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αντικείμενο το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ,
• Ο Υπουργός στο κεντρικό θέμα της κινητοποίησης, για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας δήλωσε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες.
• Στην επίμονη απαίτηση της αντιπροσωπείας να κοινοποιήσει το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του παραπάνω επιδόματος δήλωσε ότι θα απαντήσει μέσα στις δύο επόμενες ημέρες.
• Τέλος, ο Υπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση στο αίτημα για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, χώρους, κλάδους ή ειδικότητες, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας). Επίσης, στο αίτημα για επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς την πληρωμή επασφάλιστρου παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στην Υπουργό Εργασίας.
O Υπουργός Οικονομικών, ως προς τα άλλα ζητήματα,
• Για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ζήτησε αναλυτικά τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες και κατατέθηκαν, και πρότεινε να πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση στα τέλη Αυγούστου για το θέμα αυτό.
• Για τα γενικότερα ζητήματα που του ετέθησαν, όπως η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας απάντησε ότι αναγνωρίζει πως υπάρχει υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Τομέα και ιδιαίτερα στους χώρους της Υγείας και Παιδείας.
• Είπε, επίσης, ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον για την κατανομή των 3,5 δις ευρώ, που υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει το Οικονομικό Επιτελείο από την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική, θα κληθεί και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να καταθέσει τις προτάσεις της.
• Τέλος, ο Υπουργός δήλωσε τη βούλησή του ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης  να καθιερώσει τακτικές συναντήσεις με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τις Ομοσπονδίες με συγκεκριμένη, κάθε φορά, θεματολογία.
Αναδημοσίευση από epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: