Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Πάνω από 31.000 εκκρεμή εφάπαξ εξοφλούνται μέχρι τέλος του χρόνου

      Στοίχημα με τον χρόνο έχει βάλει η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν εξοφληθεί στους δικαιούχους οι εναπομείνασες 31.318 εφάπαξ παροχές, ώστε από τις αρχές του 2019 η εξόφληση των νέων εφάπαξ παροχών να πραγματοποιείται  το αργότερο εντός τριμήνου από την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης.
      Ήδη από τις αρχές του χρόνου πληρώθηκαν 18.500 εφάπαξ που εκκρεμούσαν από το 2016  (μείωση 35%) και ο ρυθμός έκδοσης και χορήγησής  τους στους δικαιούχους συνταξιούχους κυμαίνεται πλέον από 3.000-5.000 εφάπαξ τον μήνα.
     Ο λόγος της ταχείας διεκπεραίωσης των εκκρεμών εφάπαξ, σε σχέση με το παρελθόν, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το ταμείο πρόνοιας έχει επιχορηγηθεί με 203 εκατομμύρια( και αναμένει και άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ) από τις εκταμιεύσεις χρημάτων του τρίτου μνημονίου.
      Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, το Δημόσιο υποχρεούται έως το τέλος του χρόνου να «καθαρίσει» με τις υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του σε ιδιώτες (χορήγηση εκκρεμών συντάξεων, εφάπαξ, προμηθευτές κλπ).
      Αλλοι σημαντικοί λόγοι που συνέτειναν στην ταχεία διεκπεραίωση των εφάπαξ είναι η μείωση που καταγράφεται, μετά το νόμο Κατρούγκαλου, σε νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης (άρα και έκδοσης εφάπαξ), αλλά και στα ποσά των χορηγήσεων τα οποία μειώθηκαν έως και 22% φτάνοντας τη μέση παροχή εφάπαξ στα 12.900 ευρώ.
     Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταμείου πρόνοιας η εξόφληση των υπολοίπων 31.318 εφάπαξ θα κοστίσει περίπου 390 εκατομμύρια ευρώ.
      Στην αναμονή για την εξόφληση των εκκρεμών εφάπαξ βρίσκονται συνταξιούχοι από κλάδους του δημοσίου, πρώην δημοτικοί υπάλληλοι, μηχανικοί, ναυτικοί, γιατροί, μεταλλεργάτες και εμποροϋπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: