Τον «φάκελο» των απογευματινών χειρουργείων ανοίγει ο «Νεολόγος των Πατρών», εστιάζοντας στη Δυτική Ελλάδα, με φόντο την κυβερνητική πρόθεση που συναντά έντονες αντιδράσεις, τόσο από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στον «πυρήνα» της κριτικής τους, συνδικαλιστές και κόμματα κάνουν λόγο για «εμπορευματοποίηση της υγείας, προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, την ώρα που οι ελλείψεις δυσκολεύουν τη λειτουργία του καθημερινά και παραμένει κλειστό το 30% των χειρουργικών αιθουσών πανελλαδικά», ενώ υποστηρίζουν ότι «νομιμοποιείται το ‘’φακελάκι’’ στους γιατρούς, το οποίο μάλιστα θα είναι αυξημένο». Μέσα σε όλα αυτά, θέτουν και τα εξής ερώτημα: «Γιατί δεν θα μπορούν να χειρουργούν και το απόγευμα μόνο οι δημόσιοι ιατροί, μαζί με εκείνους που το Υπουργείο τονίζει πως θα προσληφθούν και πρέπει να μπουν και ιδιώτες; Επίσης, γιατί δεν προσλαμβάνονται κι άλλοι ιατροί;».
Καθίσταται σαφές ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του απογεύματος όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, λόγω των σχετικών ελλείψεων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όμως το αρμόδιο Υπουργείο, αναφέρει πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από κλινικές και νοσοκομεία όλης της χώρας, «περισσότερο από όσο νομίζαμε». Παράλληλα, υπερτονίζεται ότι η Υγεία είναι δημόσια και δωρεάν, οι τιμές θα είναι χαμηλές και πως επιπλέον των τωρινών επίκεινται ακόμη χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Μάλιστα, «τα εξήντα εκατομμύρια που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα βοηθήσουν έτσι ώστε οι ασθενείς οι οποίοι για να χειρουργηθούν βρίσκονται σε μία μη αποδεκτή αναμονή, θα μπορούν να το κάνουν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία».
«Θετικές οι προθέσεις»
Γιάννης Καρβέλης – Διοικητής 6ης ΥΠΕ
Προτού καταγράψουμε τις απόψεις όσων αντιτίθενται στα χειρουργεία επί πληρωμή, με στόχο, όπως τονίζεται από το Υπουργείο Υγείας, «τη μείωση των λιστών αναμονής», ας δούμε τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα πανελλαδικά στοιχεία. Σε επίπεδο χώρας, 102.000 ασθενείς αναμένουν να χειρουργηθούν αρκετούς μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από έναν χρόνο. Στην Αχαΐα, όμως, στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, συγκριτικά με άλλες περιοχές, η συνθήκη είναι καλύτερη, σύμφωνα με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, «αφού το ποσοστό των ασθενών που αναμένει από τέσσερις έως δώδεκα μήνες δεν ξεπερνά το 8% του συνολικού πανελλαδικού αριθμού και εκείνοι που περιμένουν για πάνω από δώδεκα μήνες αποτελούν το 4%», παρά το ότι παραμένουν κλειστές οι 7 από τις 22 χειρουργικές αίθουσες. Επιπροσθέτως, κατά τον κ. Καρβέλη, σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των δημόσιων ιατρών, «θα υπάρξει ένα ικανό περιθώριο χρόνου για να αποφασίσουν, με την πρόθεση αρκετών να είναι θετική», ενώ, «θα βοηθήσουν οι προσλήψεις που επίκεινται, ιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού». Ακόμη, «η συμμετοχή των ιδιωτών θεωρείται πως θα δώσει εκτενέστερη δυναμική στο εγχείρημα». Σημειώνεται, δε, πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας θα έρθει σε επαφή με τους Διευθυντές των κλινικών των νοσοκομείων της Πάτρας για να τεθεί επί τάπητος η όλη διαδικασία.
«Μας λένε, κοιτάξτε τους ασθενείς στην τσέπη»
Χρήστος Δάβουλος- Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας
Από την πλευρά της, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, σημειώνει: «Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν ακόμα μια πράξη ενίσχυσης του εμπορευματικού χαρακτήρα του ΕΣΥ, γεγονός που θα επιφέρει ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες για υγειονομικούς και ασθενείς.
Πρώτον, αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώσουν για πολλοστή φορά για να «εξυπηρετηθούν» στο κατά τα άλλα δημόσιο σύστημα υγείας, για να ξεπεράσουν τις τεράστιες λίστες αναμονής που φτάνουν τα 90.000 άτομα πανελλαδικά, τη στιγμή που το 30% των χειρουργικών αιθουσών στο νομό μας αλλά και πανελλαδικά παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Αντί αυτού, η κυβέρνηση ταΐζει με δεκάδες επιδοτήσεις τις μεγάλες επιχειρήσεις μετακυλίοντας το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων στον ίδιο το λαό.
Δεύτερον, αποτελεί κυνική ομολογία προς τους υγειονομικούς πως αν θέλουν να αυξήσουν το εισόδημά τους (που έχει περικοπεί κατά 50% από το 2012), θα πρέπει να κοιτάξουν τους ασθενείς στην τσέπη και μάλιστα τη στιγμή της ανάγκης, δουλεύοντας για πάνω από 16-18 ώρες ημερησίως, κάτι που είναι και επισφαλές.
Τρίτον, εμπειρία υπάρχει από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων τα τελευταία χρόνια που δεν μείωσε ούτε στο ελάχιστο τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής για ένα τακτικό ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία λύση για υγειονομικούς και ασθενείς είναι η άμεση στελέχωση όλων των υγειονομικών δομών με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με αξιοπρεπείς μισθούς και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες».
«’’Φακελάκι’’ με εντολή Μητσοτάκη-Άδωνι»
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος- Βουλευτής Αχαΐας – Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Το θέμα με τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι τωρινό. Μας έρχεται από την εποχή των μνημονίων όταν υπουργός Υγείας ήταν πάλι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ένα καθαρά μνημονιακό μέτρο που όμως το επαναφέρουν χωρίς να έχουμε μνημόνια και σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια. Το κυβερνητικό-υπουργικό αφήγημα ότι από τη μια έχουμε μεγάλες αναμονές και από την άλλη δεν θα υπάρχει «φακελάκι» και τα απογευματινά χειρουργεία θα λύσουν το πρόβλημα είναι έωλο και ανυπόστατο. Γιατί μπορεί να περιγράφει μια πραγματικότητα, αλλά το μέτρο δεν θα εξαλείψει τις πραγματικές αιτίες, που είναι η τεχνητή αναμονή, η υποστελέχωση και οι χαμηλές αμοιβές του υγειονομικού προσωπικού.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς, όταν έχουμε νοσοκομεία όπου το 40% των χειρουργικών τραπεζιών ανά τη χώρα είναι εκτός λειτουργίας και όταν αδυνατούμε να εξοπλίσουμε και να στελεχώσουμε τα πρωινά χειρουργεία, θα λειτουργήσουν απογευματινά; Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει το απόγευμα ένα χειρουργικό τραπέζι, μόνον με έναν χειρουργό και αναισθησιολόγο, χωρίς το υπόλοιπο αναγκαίο προσωπικό; Ή θα ξεκινάει η πολύ μικρή επέμβαση από 300 ευρώ και η πολύ μεγάλη από 2.000 και μετά «όπου κάτσει η μπίλια»; Και σε λίγο, έτσι όπως το πάει ο Άδωνις τα νοσοκομεία θα βγάζουν προσφορές για τα χειρουργικά περιστατικά δίκην supermarket. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και κυρίως δεν έχουν καμιά σχέση με δημόσιο σύστημα υγείας, που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι φορολογούμενοι και οι αδύναμοι πολίτες».
«Ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ»
Κατερίνα Σολωμού, Καθηγήτρια Ιατρικής – Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Ο τρόπος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων όπως εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Οι λίστες αναμονής είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης.
Διερωτώμαι:
Με ποιους γιατρούς θα εφαρμοστεί το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, όταν σήμερα δεν επαρκούν για να διεκπεραιώσουν την πρωινή λειτουργία;
Αν πραγματικά ήθελαν να εξαλειφθούν οι λίστες ντροπής, θα έπρεπε να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες στα νοσοκομεία της χώρας.
Εάν χρειάζεται να λειτουργήσουν και απογευματινά χειρουργεία για το σκοπό αυτό, οι γιατροί και το λοιπό εμπλεκόμενο προσωπικό να αμείβεται με ποσοστό επί των εισπραττομένων νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ και όχι να επιβαρύνονται οι πολίτες.
Σε ένα σύστημα υγείας, που το 40% είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, δεν πρέπει να συζητάς πώς οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα, αλλά πώς θα μειώσεις αυτή τη δαπάνη, ενισχύοντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας».
Τι είναι τα απογευματινά χειρουργεία;
Θα πραγματοποιούνται το απόγευμα, στα νοσοκομεία, με αμοιβή από τους ασθενείς, όμως χαμηλότερη από εκείνη στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούν να χειρουργούν οι νυν δημόσιοι ιατροί, οι νεοπροσληφθέντες, αλλά και οι ιδιώτες που θα υπογράψουν τη σχετική σύμβαση με το δημόσιο. Εκτιμάται ότι «η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%. Με τη λειτουργία δε των απογευματινών αναμένεται να καταστεί μία θέση χειρουργού και αναισθησιολόγου στο ΕΣΥ πιo ελκυστική», σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Οι αμοιβές
Οι αμοιβές που θα καταβάλλει ο ασθενής προκειμένου να χειρουργηθεί στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνονται ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης από 300 ευρώ έως το ανώτερο 2.000 ευρώ και κατά το υπουργείο, είναι υποδιπλάσιες από αυτές που θα έδινε ο ασθενής εάν επέλεγε τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Τα ποσά αυτά θα επιμερίζονται στα μέλη της χειρουργικής ομάδας. Προϋπόθεση για να λάβει άδεια απογευματινών χειρουργείων μία κλινική είναι να εξυπηρετεί με τον ίδιο ρυθμό που κάνει τώρα τα πρωινά τακτικά χειρουργεία.
Οι τιμές
Οι επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και στο πρότυπο που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ανάλογα με την κατηγορία ορίζεται και το ποσό που θα καταβάλλει ο ασθενής. Έτσι, για τις πολύ μικρές χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. απλός καταρράκτης) ο ασθενής θα καταβάλλει 300 ευρώ, για τις μικρές επεμβάσεις (π.χ. βουβωνοκήλη) 500 ευρώ και για τις μεσαίες (π.χ. χολοκυστεκτομή) 900 ευρώ. Για τις μεγάλες επεμβάσεις 1.200 ευρώ και για τα βαριά χειρουργεία 1.600 ευρώ, ενώ για τα εξαιρετικά βαριά χειρουργεία (π.χ. καρδιοχειρουργική επέμβαση) 2.000 ευρώ. Οι αμοιβές από τα απογευματινά χειρουργεία θα μοιράζονται σε όλη τη χειρουργική ομάδα. Ενδεικτικά, για μία μεγάλη επέμβαση ο χειρουργός με βαθμό συντονιστή διευθυντή θα λαμβάνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ. Για μία βαριά επέμβαση ο γιατρός θα λαμβάνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ και για μία εξαιρετικά σοβαρή επέμβαση οι αμοιβές είναι 1.000 ευρώ και 450 ευρώ αντίστοιχα. Στην υπουργική απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία περιγράφονται και οι δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να μη μετακυλιστούν τα πρωινά τακτικά χειρουργεία το απόγευμα επ’ αμοιβή.
Εργαλείο για την παρακολούθηση της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων είναι η ενιαία λίστα χειρουργείων που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα θα είναι «ανοικτή» στους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν την αναμονή για μία χειρουργική επέμβαση σε επίπεδο νοσοκομείου, κλινικής και χειρουργού.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου