Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Μιχάλης Γιαννάκος: Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία.



Την Τρίτη θα γίνουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία

στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Και στο ΑΧΕΠΑ.
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκη λειτουργούν 43 χειρουργικές αίθουσες από τις 70 που είναι ανεπτυγμένες λόγω ελλείψεων προσωπικού κυρίως νοσηλευτών και αναισθησιολόγων.
Ακόμη και οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη με επιτυχία στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, έγιναν με δανεικό προσωπικό από το ΑΧΕΠΑ και άλλα νοσοκομεία.
Φυσικά οι μεταμοσχεύσεις
πρέπει να γίνονται ακόμη και εαν μεταφέρεται προσωπικό από ΑΤΤΙΚΗ.
Το 53% των ασθενών που περιμένουν πάνω από ενα χρόνο να χειρουργηθούν περί τους 14.000 ασθενείς βρίσκονται στη Βόρειο Ελλάδα, κυρίως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Τα απογευματινά χειρουργεία αλλοιώνουν τη θεμελιώδη αρχή σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση.
Όποιος έχει χρήματα προηγείται.
Εάν λειτουργούσε το σύνολο των χειρουτγικών αιθουσών δεν θα υπήρχαν λίστες αναμονής. Δεν θα υπήρχε λόγος να κουβεντιάζουμε περί απογευματινών χειρουργείων.
Πέραν όλων αυτών με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία;
Το ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι το πρώτο που ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχει.
Την επόμενη Τρίτη προγραμματίσθηκαν 4 χειρουργεία σε ασθενείς σε δύο χειρουργικές αίθουσες.
2 χειρουργεία Γενικής Χειρουργικής και 2 ορθοπεδικά χειρουργεία.
Λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού κυρίως Νοσηλευτικού λειτουργούν οι 9 ή 10 χειρουργικές αίθουσες στις 14 συνολικά που είναι ανεπτυγμένες.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία εκδήλωσαν μέχρι τώρα 13 νοσηλευτές χειρουργείου ( εργαλιοδότες) και 7 νοσηλευτές του Αναισθησιολογικού.
Με βάσει λοιπόν το προγραμματισμό του νοσοκομείου συνολικά θα γίνονται 10 με 15 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα. Δηλαδή το μήνα 40 με 60 απογευματινά χειρουργεία.
Στη λίστα αναμονής για χειρουργείο του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΊΟΥ βρίσκονται 9.000 ασθενείς. Ούτε σε πέντε χρόνια;
Εάν υπήρχε προσωπικό και λειτουργούσαν οι 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες θα είχαμε πολλαπλάσια πρωινά χειρουργεία στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ για τους Ασθενείς, από ότι απογευματινά.
Εαν λειτουργούσαν οι 40 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν θα είχαμε τους 14.000 ασθενείς στη λίστα άνω του ενός έτους.
Το ΑΧΕΠΑ που δανείζει προσωπικό του χειρουργικού τομέα στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ για τις μεταμοσχεύσεις και καλά κάνει, την Τρίτη προγραμματίζει επίσης το πρώτο του απογευματινό χειρουργείο. Στο ΑΧΕΠΑ είναι ανεπτυγμένες 10 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν κατά μέσο όρο οι 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια: