Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για την διαχείριση των Παθολογικών Περιστατικών στα Νοσοκομεία



ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑ COVID-19 ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

ΔΥΣΧΕΡΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ.
Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150%.
ΡΑΝΤΖΑ, ΦΟΡΕΙΑ, ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.
ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ. ΓΕΜΑΤΕΣ ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΜΕ 60 ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
Επισκέφθηκα τη περασμένη Πέμπτη το νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ. Συμμετείχα στη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων και την παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση που οργάνωσε το Σωματείο.
Ένα από τα βασικά θέματα της διαμαρτυρίας ήταν η αδύνατη διαχείριση με ασφάλεια των παθολογικών περιστατικών. Γεμάτες οι δύο κλινικές 70 κλινών και νοσηλεία υπεράριθμων ασθενών πάνω από 60 σε φορεία στα επείγοντα και στη διασπορά σε επεμβατικές κλινικές. ΑΠΟΓΝΩΣΗ.
ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Παρ ότι βρισκόμαστε στο τέλος Μάρτη, με καλό καιρό και χωρίς πολλές νοσηλείες ασθενών με κορονωιο δυσχερής και επικίνδυνη είναι η κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία της ΑΤΤΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ στη διαχείριση των παθολογικών και πνευμονολογικών περιστατικών, αναδεικνύοντας σε ένα ακόμη τομέα τις παθογένειες των νοσοκομείων.. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει μετά την πανδημία που στη διάρκειά της το βάρος της νοσηλείας ασθενών με covid-19 σήκωσαν οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές που πολλές εξ αυτών
μετονομάστηκαν σε κλινικές covid-19.
Η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία τα οποία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.
Η ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα απίστευτη.
Μπορεί να περιμένουν 8 με 10 ώρες να εξυπηρετηθούν.
Γολγοθάς για προσωπικό και ασθενείς η εξεύρεση κλίνης για νοσηλεία ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στις ημέρες εφημερίας.
Η πληρότητα ξεπερνάει το 150% επι των διαθέσιμων παθολογικών κλινικών.
Έτσι οι υπεράριθμοι ασθενείς παραμένουν επί ημέρες στα επείγοντα πάνω σε φορεία, νοσηλεύονται σε ράντζα στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, προστίθενται κρεβάτια ή φορεία στους θαλάμους των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών με το προσωπικό να μην χωράει να κάνει νοσηλεία. . Επίσης η συνηθέστερη τακτική των νοσοκομείων είναι οι ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα να νοσηλεύονται στη διασπορά όπως λέγεται. Τι σημαίνει αυτό; Οι υπεράριθμοι ασθενείς με παθολογικά προβλήματα νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές όπως οι χειρουργικές, ορθοπεδικές, ΩΡΛ, οφθαλμολογικές, γυναικολογικές και άλλες. Έτσι μεγιστοποιείται ο
κίνδυνος μετάδοσης νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Ένας από τους βασικούς λόγους που είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης σε ποσοστά προσβολής νοσηλευόμενων ασθενών σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θανάτων από νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Ίδια κατάσταση με το νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ και στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΟΥ στη διαχείριση των παθολογικών περιστατικών.
ΓΙΑΤΙ;
Στα δύο αυτά νοσοκομεία δισκομίζονται ασθενείς από όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Πολλά νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε απλά παθολογικά περιστατικά.
Στο Νοσοκομείο Αμαλιαδος έκλεισε εδώ και χρόνια η παθολογική κλινική και στο νοσοκομείο Πύργου δεν υπάρχει κανείς παθολόγος στο νοσοκομείο.
Η παθολογική κλινική καλύπτεται με γιατρούς παθολόγους από μετακινήσεις. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Υποστελεχωμένα και πολλά άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας.
Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Εξ αιτίας όλων αυτών των λόγων, πληθώρα ασθενών από όλη τη Δυτική Ελλάδα διακομίζονται στα δύο νοσοκομεία της ΠΑΤΡΑΣ.
Ίδια κατάσταση σε όλη τη χώρα με τα μικρά νοσοκομεία να διακομίζουν ασθενείς στα μεγάλα νοσοκομεία τα οποία σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Στην ΑΤΤΙΚΗ έχουμε δεκάδες ασθενείς με παθολογικά προβλήματα σε ράντζα και νοσηλευόμενους σε κλινικές άλλων παθήσεων. Π.χ. ΑΤΤΙΚΟ.
Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ δεν έχουμε ράντζα. Οι παθολογικές κλινικές είναι γεμάτες πριν ξεκινήσουν τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και άλλα την εφημερία. Στο τέλος κάθε εφημερείας γεμίζουν όλες οι κλινικές των νοσοκομείων με παθολογικά περιστατικά.
Δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποιό είναι πιο επικίνδυνο με τη διαχείρηση των παθολογικών περιστατικών.
Οι νοσηλείες σε ράντζα ή σε επεμβατικές κλινικές;
Διαθέτουμε λειψά νοσοκομειακά κρεβάτια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Στη χώρα μας διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές ανα 1.000 κατοίκους,όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5, 3 κλίνες ανα 1.000 κατοίκους.
Ταυτόχρονα έχουμε γεωγραφικές υγειονομικές ανισότητες στη χώρα μας. Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας υπολειτουργούν. λόγω έλλειψης παθολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση χρειάζονται προσλήψεις παθολόγων, νοσηλευτών και ανακοπή του κύματος μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών
εργασίας, των χαμηλών μισθών, της μη ένταξης στα ΒΑΕ, της εργασιακής ανασφάλειας των 20.000 συμβασιούχων λόγω άρνησης της κυβέρνησης να μονιμοποιηθούν παρ ότι υπήρξε δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Τι χρειαζόμαστε για την ασφαλή λειτουργία όλων των διαθέσιμων παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών καθώς επίσης και την λειτουργία νέων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: