Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Υπογράφηκε η ΚΥΑ – Οι έξι κατηγορίες επεμβάσεων και το κόστος τους

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων που υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά.

Η απόφαση αφορά στη δυνατότητα χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων επεμβατικών πράξεων μετά το τέλος του τακτικού ωραρίου, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ, σύμφωνα με όσα ορίζονται σε αυτή.

«Με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία του αύριο, εισάγουμε το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων με στόχο, από τη μία να μειώσουμε τις λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξήσουμε τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο και θεωρώ ότι θα ”αγκαλιαστεί” αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε ότι τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως «τα απογευματινά χειρουργεία, σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής και να ενισχύσουν τις αμοιβές του προσωπικού του ΕΣΥ. Με διαφάνεια και έλεγχο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, δίνουμε μία επιπλέον επιλογή στους συμπολίτες μας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι επεμβάσεις και οι αμοιβές του προσωπικού

Όπως είχαν ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Υγείας, οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες αναλόγως τη βαρύτητά τους και για κάθε κατηγορία είναι ορισμένο ένα συγκεκριμένο ποσό που θα καταβάλουν οι πολίτες. Για πολύ μικρή επέμβαση το συνολικό ποσό για τον ασθενή ανέρχεται σε 300 ευρώ, για μικρή επέμβαση σε 500 ευρώ, για μεσαία σε 900 ευρώ, για μεγάλη σε 1.200 ευρώ για βαρειά σε 1.600 ευρώ και για εξαιρετικά βαρειά σε 2.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές της χειρουργικής ομάδας που θα διενεργεί χειρουργεία εκτός του τακτικού ωραρίου, ο χειρουργός Α’ ή Συντονιστής Διευθυντής θα λαμβάνει από 125 ευρώ για πολύ μικρή επέμβαση έως 1.000 ευρώ για εξαιρετικά βαρειά επέμβαση. Ο Διευθυντής ή Αναπληρωτής Καθηγητής θα αμείβεται με 110 ευρώ για πολύ μικρά χειρουργεία έως 900 ευρώ για εξαιρετικά βαρειά, ενώ το εύρος για τους επιμελητές και Επίκουρους Καθηγητές κυμαίνεται από 105 ευρώ έως 850 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους αναισθησιολόγους, η αμοιβή τους για πολυ μικρή επέμβαση διαμορφώνεται στα 90 ευρώ, για μικρή στα 155 ευρώ, για μεσαία στα 245 ευρώ, για μεγάλη στα 350 ευρώ, για βαρειά στα 400 ευρώ και για εξαιρετικά βαρειά στα 450 ευρώ.

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με 15 ευρώ έκαστος ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο. Σε περίπτωση που οι οφειλόμενες αμοιβές του ιατρικού και λοιπού προσωπικού υπερβαίνουν ανά χειρουργείο το συνολικό ποσό που καταβάλλει ο ασθενή, αυτές αναπροσαρμόζονται αναλογικά μέχρι του ύψους του καταβαλλόμενου από τον ασθενή ποσού.


Αναδημοσίευση από: dete.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: