Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Συντάξεις: 4 τρικ για έξοδο πριν τα 67

 Ένας ασφαλισμένος μπορεί να καταφύγει σε ορισμένα τρικ για να πάρει σύνταξη χωρίς την υποχρέωση συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.

     Τα αυξημένα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις και η ανεργία δυσκολεύουν πολλούς ασφαλισμένους στη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
     Για πλήρη σύνταξη απαιτείται, πλέον, η συμπλήρωση του 62ου έτους και, μάλιστα, η συνεχής ασφάλιση από το 22ο έτος (40ετία).                                            Διαφορετικά, για τη συμπλήρωση των ετών ασφάλισης πρέπει να καταβληθούν… λύτρα αναγνώρισης πλασματικών ετών. Και σε μια τέτοια περίπτωση το μηναίο κόστος είναι, κατ ελάχιστον, 163 ευρώ για τον ελεύθερο επαγγελματία και 200 ευρώ για όποιον μισθωτό λαμβάνει 1.000 ευρώ μεικτές αμοιβές (20%). Κατά συνέπεια για την 7ετία απαιτούνται περισσότερα από 14.000 ευρώ για την αναγνώριση 7 πλασματικών ετών..
     Και καθώς πολλοί ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν πλασματικά κατά την συνταξιοδότηση προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις και να βελτιώσουν το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτικής σύνταξης), τελικά καταλήγουν να λαμβάνουν στην πραγματικότητα… μειωμένες συντάξεις. Τουλάχιστον για με 4ετία μέχρι να αποπληρώσουν (σταδιακά με την ανά μίνα παρακράτηση), το κόστος των πλασματικών.
     Υπό αυτή την έννοια μπορεί κάποιος ασφαλισμένος να καταφύγει σε ορισμένα τρικ προκείμενου να πάρει πλήρη ή, έστω, μειωμένη σύνταξη χωρίς την υποχρέωση συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.
  • 1/Όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν στο 62ο έτος, καλόν είναι τη τελευταία 5ετία να μετακινηθούν στον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών ή, ακόμη και των μισθωτών με ασφάλισης 5-8 ώρες την ημέρα. Και αυτό προκειμένου να καλυφτεί η ασφαλιστική εισφορά του ΟΓΑ (περί τα 100 ευρώ που παραπέμπει σε μεικτό μισθό 500 ευρώ). Στην περίπτωση βεβαίως που συνεχίζει μια έντονη αγροτική δραστηριότητα κα λαμβάνει επιστροφές ΦΠΑ, κοινοτικές ενισχύσεις κ.α.
    Κατ αυτόν τον τρόπο μπορεί είτε να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη (500 ένσημα, ανά 100 το χρόνο κατά την τελευταία 5ετία), είτε να αναγνωρίσει πλασματικά στα ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών και να συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος.
  • 2/Ενααλλακτικά, εάν ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ είχε προηγούμενο χρόνο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λπ. μπορεί να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης στον τελευταίο φορέα, ο κλάδος αγροτών (πρώην ΟΓΑ) να την απορρίψει και, ακολούθως, την σύνταξη να την χορηγήσει το προηγούμενο ταμείο.
  • 3.Στις περιπτώσεις Βαρέων ενσήμων, όπου χορηγείται πλήρης σύνταξη στα 60 με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 ΒΑΕ και πέναλτι μόλις 50 ευρώ ή των οικοδόμων με 3.600 οικοδομικά ένσημα (4.500 στο σύνολο) στο 60ό έτος, καλόν είναι ο ασφαλισμένος να προσέξει την συμπληρώσει 1.000 ΒΑΕ ή οικοδομικών ενσήμων τα προηγούμενα 17 έτη (μετά το 43ο και 45ο έτος αντιστοίχως).
  • 4/Οι μισθωτοί με λιγότερα από 33 έτη πραγματικής ασφάλισης μπορούν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος υπό την προϋπόθεση των 500 ενσήμων κατά την τελευταία 5ετία, ανά 100 το χρόνο. (Όσοι ασφαλιστήκαν για πρώτη φορά μετά το 1992 πρέπει να έχουν 750 ένσημα και όχι κατ ανάγκη ισομερώς κατανεμημένα ανά έτος…)

Σημείωση: Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στον τελευταίο φορέα, τότε για να διαβιβαστεί η αίτηση στο προηγούμενο ταμείο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά στο φορέα της αίτησης, εκ των οποίων οι 300 την τελευταία πενταετία. Διαφορετικά, η αίτηση για σύνταξη δεν διαβιβάζεται στον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα και βγαίνει απορριπτική απόφαση έως ότου συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις (1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, με τις 300 εντός της τελευταίας 5ετίας). Για να συμπληρωθούν οι 1.000 ημέρες επιτρέπεται να αναγνωριστεί μόνον η στρατιωτική θητεία για τους άνδρες.

Γράφει ο   στό  https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: