Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»: «Βαπτίζουν» επείγοντα τα χειρουργεία – Μαίνεται η αναταραχή

 Η καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας των χειρουργείων και η υποστελέχωσή τους με αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς δημιουργούν σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα.
    «Δώστε λύσεις διότι κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι» ήταν το αίτημα που διατύπωσαν στη διοίκηση του «Αγίου Ανδρέα» οι εργαζόμενοι, πραγματοποιώντας τρίωρη στάση εργασίας στα χειρουργεία του νοσοκομείου.
    Δύο είναι οι απειλές για το παραπάνω, όπως εξηγεί στην «Πελοπόννησο», ο νοσηλευτής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μιχάλης Στελλάτος. «Η πρώτη έχει να κάνει με την καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας των χειρουργείων και η δεύτερη με την υποστελέχωση του Τμήματος».
     Αυτά τα δύο ζητήματα έχουν θέσει με επιστολές τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι. Ωστόσο «η έλλειψη ανταπόκρισης μας οδήγησε στη χθεσινή κινητοποίηση και στάση εργασίας. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πάρα πολύ δύσκολη και επιβάλλει άμεση λήψη μέτρων» σημειώνει ο κ. Στελλάτος και εξηγεί:
     «Οταν μιλάμε για καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας των χειρουργείων εννοούμε ότι, βάσει του κανονισμού, το πρωί πρέπει να γίνονται τα τακτικά χειρουργεία και το απόγευμα τα επείγοντα. Αυτό παραβιάζεται καθώς τακτικά χειρουργεία διοχετεύονται στις απογευματινές βάρδιες και τις αργίες, βαφτίζοντάς τα ως έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον στο δικό μας νοσοκομείο τα χειρουργεία μας είναι υποστελεχωμένα σε νοσηλευτές, αναισθησιολόγους, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου. Αυτό σημαίνει ότι στην απογευματινή βάρδια το προσωπικό είναι ελάχιστο και αρκεί μόνον για μία χειρουργική αίθουσα. Οταν λοιπόν το προσωπικό αυτό απασχολείται στο χειρουργείο με τακτικά περιστατικά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλύψει το επείγον που πιθανόν να προκύψει κι έτσι ο ασθενής θα μπει στην αναμονή ή θα πιεστεί για να ανταποκριθεί. Κι αυτή η πίεση ασκείται σε προσωπικό που είναι ήδη εξουθενωμένο».
     Ενδεικτικό είναι ότι λόγω της υποστελέχωσης, όπως αναφέρει ο κ. Στελλάτοςμ σήμερα λειτουργούν τρεις αίθουσες από τις έξι που διαθέτει το χειρουργείο.
     Η χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων προκάλεσε, χθες το πρωί, σύσκεψη της διοίκησης του νοσοκομείου με όλους τους εμπλεκομένους.
    «Η διοίκηση έδειξε να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να κατανοεί την κατάσταση που επικρατεί. Ελπίζουμε να το δείξει και στην πράξη λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα» καταλήγει ο κ. Στελλάτος.
     Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι αναμένουν άμεσα τις σχετικές ενέργειες που θα αλλάξουν τα δεδομένα του σήμερα. Αν αυτό δεν συμβεί τότε θα επανέλθουν σύντομα με νέες κινητοποιήσεις.
     Στο θέμα παρενέβη και ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης. Σε επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Παναγιώτη Δημόπουλο, του ζήτησε ενημέρωση και άμεσες λύσεις. Μάλιστα ζήτησε να έχει εκ νέου ενημέρωση σήμερα για τις ενέργειες που έγιναν.
      Η «Π» προσπάθησε να έχει την άποψη του διοικητή του νοσοκομείου Ηλία Θεοδωρόπουλου αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Ριζογιάννη Μαρίνα - pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: