Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

«Έφοδο» ιδιωτικών εταιρειών και στην Αχαΐα καταγγέλλουν ΠΟΕΔΗΝ και σωματεία εργαζομένων

      Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της απόλυσης βρίσκονται περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη στα νοσοκομεία του Ρίου, του «Αγίου Ανδρέα» και στο Καραμανδάνειο, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα.Οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε κομβικές θέσεις για τη λειτουργία των τριών μεγάλων ιδρυμάτων έως και πέντε χρόνια, μέσα από την συνεχή ανανέωση συμβάσεων αορίστου χρόνου.
Στην ανεργία και… δουλειά με μισά λεφτά
     Το σενάριο που έχει προκριθεί από την πλευρά του υπουργείου υγείας και «ακουμπάει»  τα τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αχαϊκής πρωτεύουσας, είναι αυτό της ανάθεσης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και την κάλυψη των θέσεων που θα μείνουν κενές, μέσα από την ανάθεσή τους σε εργολάβους.
     Αυτοί με τη σειρά τους εκτιμάται πως  θα προσλάβουν το 1/3 των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα τρία νοσοκομεία της Πάτρας, αλλά με αποδοχές που θα φτάνουν στο μισό των χρημάτων που ελάμβαναν, καθώς δεν θα ξεπερνούν τα 300.00 ευρώ το μήνα.
     Ωστόσο, τα χρήματα που θα λαμβάνουν για την εργολαβία θα είναι διπλάσια των χρημάτων που κόστιζαν στα τρία νοσοκομεία οι συμβασιούχοι πριν απολυθούν και τους παραδοθεί το αντικείμενο της  σίτισης, της φύλαξης και της καθαριότητας.
Αμοιβές «μαϊμού»
    Για εποχές εργασιακού μεσαίωνα  στους απασχολούμενους σε δομές της δημόσιας υγείας στην περιοχή, μίλησε στο «Νεολόγο» των Πατρών με αφορμή το επερχόμενο «τσουνάμι» των απολύσεων, ο αντιπρόεδρος του σωματείου «Ιπποκράτης» στον «Άγιο Ανδρέα» Κώστας Πετρόπουλος.
    Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως ήδη έχουν καταγραφεί απίστευτες καταστάσεις  σε νοσηλευτικά ιδρύματα στην περιοχή, με αποκορύφωμα την ύπαρξη περιστατικών, όπου εταιρείες καθαριότητας στο παρελθόν εμφανίζονταν να αμείβουν με 600.00 ευρώ εργαζόμενους και την επόμενη να τους επιστρέφει ο εργαζόμενος τα μισά χρήματα από το μισθό του.
Αναδημοσίευση από το https://dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: