Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Μιχ. Γιαννάκος: ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ. ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ 6.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΦΥΛΑΚΕΣ, ΕΣΤΙΑΣΗ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ. ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΕΡΑ.

  Στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων (φύλαξη, καθαριότητα, εστίαση), εργάζονται με συνεχείς ανανανεώσεις των συμβάσεων  6.000 εργαζόμενοι. Όλοι πάνω από πέντε χρόνια.
    Στη διάρκεια της πανδημίας, οι καθαρίστριες στις κλινικές κορωνοϊού, οι τραπεζοκόμες στη σίτηση  των ασθενών, οι φύλακες στη  τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία ασθενών και επισκεπτών και στη φύλαξη  προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Και όμως επιβραβεύονται με την απόλυσή τους. Όχι γιατί εκλείπουν οι ανάγκες αλλά για να επιστρέψουν οι Εργολάβοι. Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν.
    Δηλαδή οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται με συμβάσεις και λαμβάνουν από τα νοσοκομεία 600 με 700 ευρώ το μήνα θα αναγκασθούν να ζητήσουν δουλειά από τον εργολάβο και εαν τους προσλάβει  για την ίδια εργασία  με περισσότερες  ώρες απασχόλησης θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που θα δηλώνονται, θα υπογράφουν ότι έλαβαν 700 ευρώ και θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα κατατίθενται στη τράπεζα 700 ευρώ για να μην έχουν πρόβλημα με τους ελεγκτικούς  μηχανισμούς και με απειλές μπράβων θα επιστρέφουν πίσω τα 400 ευρώ. ΤΑ ΖΗΣΑΜΕ.
      Δυστυχώς αυτή η κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία που έχουν εργολάβους στις υπηρεσίες στήριξης και σε όσα  επέστρεψαν με  τη διενέργεια σχετικών διαγωνισμών. Επίσης πολλά νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη  διαγωνισμούς  για εργολάβους και οι 6.000  συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.
    Δυστυχώς δεν δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση να διενεργούν  διαγωνισμούς πρόσληψης συμβασιούχου προσωπικού.  Το υπουργείο υγείας  ανανεώνει τις συμβάσεις  των 6.000  εργαζόμενων στις υπηρεσίες στήριξης  με την υποσημείωση ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί από τα νοσοκομεία για την  εγκατάσταση  εργολάβων που τρέχουν, απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
Σταδιακά αυτό συμβαίνει.
   Είναι άδικο να απολυθούν 6.000 εργαζόμενοι για να τα κονομήσουν οι εργολάβοι. Να παρακαλάνε  μετά οι απολυμένοι  εργαζόμενοι να βρουν δουλειά στους εργολάβους με 300 ευρώ το μήνα  σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και με την ακρίβεια να  τσακίζει.
     Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες συναπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση.  Αυτά που είπε ο Υπουργός σήμερα δεν εφαρμόζονται από πολλές διοικήσεις νοσοκομείων γιατί δεν έχουν κάτι γραπτό όπως ισχυρίζονται. Δηλαδή να μην αναθέτουν σε εργολάβους τις υπηρεσίες στήριξης εαν είναι ακριβότεροι. Στη πράξη στα νοσοκομεία προχωράνε τους διαγωνισμούς με εργολάβους και όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί  εγκαθίστανται αν και στοιχίζουν πολύ ακριβότερα για το δημόσιο.  
    Οι εργαζόμενοι παρ΄ ότι ανανεώθηκαν οι συμβάσεις απολύονται γιατί στην ανανέωση των συμβάσεων  προβλέπεται  η λήξη τους με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για εγκατάσταση των  εργολάβων. Να κλείσει η πόρτα στους εργολάβους.  Η πόρτα κλείνει μόνο με την δυνατότητα των νοσοκομείων να συνάπτουν νέες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με την ειδική μοριοδότηση.  Είναι πολύ πιο οικονομικό και συμφέρον για το δημόσιο η πρόσληψη εργαζόμενων με συμβάσεις. Έτσι  οι εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν στο δρόμο ή στα νύχια των εργολάβων. Αντί μονιμοποίησης οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες στήριξης απολύονται. Αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
                Μιχ. Γιαννάκος - Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: