Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΑΔΕΔΥ: Ψευδείς οι ισχυρισμοί κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

           Mε αιχμή την καταιγίδα των διαθεσιμοτήτων που οδηγούν σε «καθαρές» απολύσεις, η ΑΔΕΔΥ παρουσίασε το πλαίσιο των διεκδικήσεων της στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου από κοινού με τη ΓΣΕΕ.
          Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για νέα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα που οδηγούν,σε αρκετές περιπτώσεις, στη δήμευση της κατοικίας, σε επερχόμενες νέες μειώσεις στις συντάξεις και εφάπαξ, αλλά και σε ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που σε αυτή τη φάση σηματοδοτείται με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, επιτείνοντας το κοινωνικό αδιέξοδο.
         Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισαν ψευδείς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο καθώς ο αριθμός των 150.000 υπαλλήλων που πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2015 σύμφωνα με το Mνημόνιο 3, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις αυτών των ετών, ούτε συμπληρώνεται από τον αριθμό των 15.000 άμεσων απολύσεων, τις οποίες η Κυβέρνηση έχει βαφτίσει «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» (για το 2013 και 2014).
         Συνεπώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι υπόλοιπες απολύσεις θα προέλθουν από τη δεξαμενή των διαθεσίμων υπαλλήλων.

          Επιπροσθέτως, ο Νόμος για τις διαθεσιμότητες (Ν.4093/2012 - υποπαραγρ. Ζ2) προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα μπορεί κατά τη διάρκειά της να μετατάσσονται εκουσίως ή υποχρεωτικά, να τοποθετούνται σε άλλη Υπηρεσία ή Φορέα για την κάλυψη προσωρινών αναγκών ή να υπάγονται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης. Όταν όμως οι περισσότερες κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί με το Ν.4024/2011, όταν σε όλα τα Υπουργεία τα προωθούμενα οργανογράμματα προβλέπουν μείωση των δομών από 30% έως 60% - κατά συνέπεια μείωση και των οργανικών θέσεων -όταν σχεδιάζονται και υλοποιούνται συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, ΑΕΙ, εφοριών κλπ, είναι πρακτικά αδύνατο να απορροφηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Μόνο ένας μικρός αριθμός των -προς αναζήτηση θέσης εργασίας- υπαλλήλων θα μπορέσει να απορροφηθεί.
          Η συρρίκνωση, δε, της διάρκειας της διαθεσιμότητας από 1 έτος σε 8 μήνες συμπιέζει το παραπάνω ασφυκτικό πλαίσιο και συνηγορεί στην προαναφερθείσα εκτίμηση ότι το καθεστώς αυτό οδηγεί στην ουσία τους περισσότερους στην απόλυση.
Αναδημοσίευση από Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: