Νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, συγχωνεύσεις Ταμείων, κατάργηση των επικουρικών συντάξεων προανήγγειλε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2016.
Το «πακέτο» των προτάσεων που συνθέτουν και το «παζλ» των περικοπών, οι οποίες θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2014 και θα ενταθούν από το 2015, περιέγραψαν από βήματος του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τα όσα αποκάλυψε η «Ε» την περασμένη Τρίτη, αλλά και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, που μίλησε σε άλλο συνέδριο.
Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, θα δημιουργηθούν τρεις πυλώνες ασφάλισης. Ο πρώτος θα δίνει την κύρια και μικρό κομμάτι των επικουρικών συντάξεων. Ο δεύτερος θα αφορά τα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης, από κλάδους ή και επιχειρήσεις, και ο τρίτος θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση, ως ενισχυτικός πυλώνας των δύο προηγούμενων. Αναλυτικά οι προτάσεις έχουν ως εξής:
1 Σύσταση μιας αμιγώς τεχνοκρατικού χαρακτήρα Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, η οποία θα εξετάσει τη μετάβαση από την 1η.1.2015 στο νέο σύστημα που εισάγει ο νόμος 3863/10, ο οποίος προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών παροχών, εισάγοντας το θεσμό της βασικής (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης.
Η επιτροπή θα εξειδικεύσει τον τρόπο εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών του Ασφαλιστικού, συνεκτιμώντας τις όποιες θεσμικές αλλαγές έχουν ήδη γίνει από την ψήφιση του νόμου 3863 το 2010 έως σήμερα. Θα υποβάλλει προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Το έργο της Επιτροπής ξεκινά άμεσα και θα υλοποιηθεί με αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ώστε από 1ης Ιανουαρίου 2015 να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών παροχών.
2 Δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Συντάξεων Μισθωτών για όλους. Στο φορέα που θα γίνει με «κορμό» το ΙΚΑ θα ενταχθούν τα Ταμεία που ασφαλίζουν σήμερα αγρότες (ΟΓΑ), δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ), γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς (ΕΤΑΑ), καθώς και δημοσιογράφους (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Ο φορέας θα χορηγεί τη βασική σύνταξη (από 360 έως 570 ευρώ) και την αναλογική που θα υπολογίζεται στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.
3 Δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, που θα συμφωνηθεί και θα ιδρυθεί από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ-εργοδοτικές οργανώσεις), μέσω του οποίου θα στηρίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Η σύσταση του Ταμείου θα συμφωνηθεί μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με τη συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, που θα καλύπτει στο μέλλον τις ανάγκες για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.
4 Κατάργηση των επικουρικών ταμείων και σταδιακή μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια ενσωμάτωση μέρους της επικουρικής σύνταξης στην κύρια. Απορρόφηση των περιουσιακών αυτών των Ταμείων από τον Εθνικό Φορέα Ασφάλισης. Στο κομμάτι αυτό ο κ. Σπυρόπουλος δεν εξήγησε το πώς θα γίνει η μετάβαση από τον ένα φορέα στον άλλον και, κυρίως, πώς θα καλύπτονται οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων από Ταμεία που θα έχουν καταργηθεί ή ενσωματωθεί στον Εθνικό Φορέα.
Ενα επιπλέον πρόσκομμα αφορά το γεγονός ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εισηγήθηκε, επίσης, οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες Υγείας, να αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων.
5 Εξορθολογισμός στο ύψος των συντάξεων, καθώς και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι η αύξηση της ανεργίας, η μαύρη εργασία και η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 1,4 δισ. ευρώ για το έτος 2012 δημιουργούν πρόσθετα ελλείμματα της τάξης των 3 δισ. ευρώ και οδηγούν το ελληνικό σύστημα συντάξεων σε κατάρρευση.
Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου