Θετικά εξελίχθηκε η συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους της τρόικας, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το «πράσινο φως» για τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι δανειστές της χώρας ως προς την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.
Οι κ.κ Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, τους ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί -εκ των πραγμάτων- με μία μικρή καθυστέρηση, τους πρώτους μήνες του 2014, αφού τους ανέλυσε τον προγραμματισμό του. Όπως έχει γίνει γνωστό, η διαθεσιμότητα για 12.500 υπαλλήλους θα προέλθει από την Υγεία, τους ΟΤΑ (η τρόικα συμφώνησε για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα) και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός επισήμανε στην τρόικα ότι χωρίς να προσμετρηθούν οι όποιες απολύσεις προέλθουν από την αναδιοργάνωση της αμυντικής βιομηχανίας δεν βγαίνει ο αριθμός των 4.000 απολύσεων για το 2013, ενώ έμεινε ανοικτό το θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι τελικά θα απομακρυνθούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τους έκανε γνωστό ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών οργανισμών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» ενός μεγάλου οργανισμού.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, διεξήχθη συζήτηση και για τη ποιοτική αναβάθμιση που επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου στον δημόσιο τομέα, με βασικούς άξονες το σχεδιασμό διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (εξέλιξη υπαλλήλων και επιλογή διευθυντών), τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της πολιτικής και οικονομίας (που προχωρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ), καθώς και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι στελέχη του υπουργείου υποστήριξαν ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αποτελεί πλέον το πρόβλημα της γενικότερης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου