Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Χαράτσι νοσηλείας: Καταλήψεις για το 25ευρω

         Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν συνδικαλιστές για το 25ευρω νοσηλείας. Στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέου πάντως, το μέτρο δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, μολονότι η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε την Πέμπτη, σε αντίθεση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου ήδη εκδίδεται ηλεκτρονική απόδειξη, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό αλληλεγγύης για όσους έχουν οικονομικό πρόβλημα.
         «Την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε ενέργειες και δράσεις που θα έχουν στόχο να καταργήσουμε στην πράξη αυτό το νέο χαράτσι των 25 ευρώ, που από προχθές Πέμπτη καλούνται να καταβάλλουν οι ασθενείς όταν θα εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ως τώρα δεν έχουμε αποφασίσει την ακριβή μορφή των κινητοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσουμε» τόνισε στην «Π» ο Κώστας Πετρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ.
          Στις προτάσεις που εξετάζονται είναι καταλήψεις και κλείσιμο των ταμείων των νοσοκομείων κατά τις ώρες που εκδίδονται τα εξιτήρια. «Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται. Προηγούνται οι επισκέψεις των ιατρών στους θαλάμους των ασθενών, όπου αποφασίζεται ποιος θα πάρει εξιτήριο και ποιος όχι. Ετοιμάζονται τα εξιτήρια τα οποία στέλνονται στο Γραφείο Κινήσεως και το ταμείο για τις δικές τους ενέργειες. Αυτά συμβαίνουν κυρίως στο δίωρο 12.00 με 14.00, οπότε αν εμείς προχωρήσουμε σε κλείσιμο των ταμείων, δεν θα μπορούν οι υπάλληλοι να ζητήσουν τα 25 ευρώ από τους ασθενείς, οι οποίοι θα φεύγουν ελεύθεροι» σημείωσε ο Κ. Πετρόπουλος.
          Σε ερώτηση μας αν μπορεί να θεωρηθεί ως παράβαση καθήκοντος η άρνηση να εισπράξουν οι ταμίες τα 25 ευρώ, ο Κώστας Πετρόπουλος σημείωσε πως θα υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων για να τους καλύψουν, αλλά θα γίνονται παράλληλα καταλήψεις και συνεπώς δεν θα μπορούν να εργαστούν.
         Αυτό που προβληματίζει τους συνδικαλιστές των νοσοκομείων είναι η πιθανότητα στις περιπτώσεις που δεν εισπραχθούν εγκαίρως τα 25 ευρώ να αποστέλλεται ειδοποιητήριο στο σπίτι του κάθε ασθενή που έχει νοσηλευτεί και με το οποίο θα τον καλούν να καταβάλει το ποσό αυτό. «Είναι ένα μέτρο που ήδη το έχουν εφαρμόσει σε περιπτώσεις ανασφάλιστων ασθενών, που έχουν νοσηλευτεί στο Ίδρυμα και τους έχουν χρεωθεί τα νοσήλεια. Μετά από κάποιες ημέρες τους αποστέλλεται ο λογαριασμός στο σπίτι -στην διεύθυνση που έχουν δηλώσει κατά την εισαγωγή τους, και αν και πάλι δεν πληρώσουν τα οφειλόμενα τότε στέλνεται εντολή για είσπραξη στην οικεία τους Εφορία» τόνισε ο Κώστας Πετρόπουλος σημειώνοντας πως αναζητούνται τρόποι αντίδρασης γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να μην πληρώσουν οι ασθενείς τα 300.000.000 ευρώ που λείπουν από τις δαπάνες που έχουν προϋπολογιστεί για τα νοσοκομεία το 2014. Με τον τρόπο αυτό θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία, αντί να τους διευκολύνουν καθώς η Υγεία πρέπει να είναι ένα κοινωνικό αγαθό που θα παρέχεται δωρεάν» πρόσθεσε.
          Σε ό,τι αφορά το θέμα των 25 ευρώ για κάθε νοσηλευόμενο στον μεν νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέου δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, μολονότι η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει οργανωθεί η ταμειακή υπηρεσία για το πώς θα εισπράττει τα χρήματα αυτά.
        Αντίθετα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εφαρμόζεται ήδη και μάλιστα εκδίδεται ηλεκτρονική απόδειξη ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό αλληλεγγύης για όσους έχουν οικονομικό πρόβλημα.
         «Οι ασθενείς που πήραν σήμερα εξιτήριο κατέβαλαν τα χρήματα αυτά, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε φωνές ούτε αρνήσεις» τόνισε στην «Π» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Χαράλαμπος Μπονάνος.
        Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως ένιωθαν και ευτυχείς για αυτό το χαράτσι που τους επιβλήθηκε, αλλά όπως είπε ο κ. Μπονάνος, δεν σημειώθηκαν αντεγκλήσεις και όλα κύλησαν ομαλά.
ΓΩΓΩ ΚΑΡΑΛΗ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: