Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Αγ.Ανδρέας: Μην εφημερεύουμε... δεν χωράνε άλλοι


         Μετά το ΠΓΝΠ, και ο «Αγ. Ανδρέας» έχει «περίσσευμα» ασθενών. Μάλιστα, προχθές οι γιατροί ζήτησαν να κλείσει η εφημερία, μη μπορώντας να καλύψουν άλλες εισαγωγές. Αμεση ήταν η παρέμβαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Κατσίβελα. Ο ίδιος βλέπει οριστική λύση στο πρόβλημα με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου (πρώην ιατρεία ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου) που προβλέπει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.
         Οπως ανέδειξε χθες η «Π», η πληρότητα των Παθολογικών Κλινικών του ΠΓΝΠ ξεπερνάει το 150%. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει μετατραπεί σε κλινική, φιλοξενώντας πλέον των 20 ασθενών σε φορεία. Ανάλογη είναι η κατάσταση στον «Αγ. Ανδρέα», που επισκέφτηκε χθες ο κ. Κατσίβελας. Μάλιστα, οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν κάνει αίτημα προς τη διοίκηση να κλείσει η εφημερία, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια νοσηλείας άλλων ασθενών. Ωστόσο, αυτό αποφεύχθηκε μετά την αποτελεσματική διαχείριση που επεφύλαξε στο ζήτημα ο υποδιοικητής του νοσοκομείου, Βασίλειος Καραμπελιάς.
        «Ο όγκος των ασθενών είναι πράγματι πολύ μεγάλος» είναι η γενική παρατήρηση του κ. Κατσίβελα. Ο ίδιος επισήμανε ότι 60 εισαγωγές στην Παθολογική Κλινική του «Αγ. Ανδρέα» σε μία ημέρα είναι πολλές. «Φτάνουν όλα τα περιστατικά στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, όπου θα γίνεται το φιλτράρισμα των περιστατικών και θα παραπέμπονται στα νοσοκομεία όσα έχουν ανάγκη δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης» εξηγεί ο κ. Κατσίβελας.
        Πέραν όμως της λειτουργίας του συγκεκριμένου κέντρου, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα παρουσίας ειδικευμένων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να γίνεται έλεγχος των περιστατικών που εισάγονται και φυσικά ενίσχυση των επαρχιακών νοσοκομείων, Αγρινίου, Μεσολογγίου και Πύργου. «Τα νοσοκομεία της Πάτρας πρέπει να ανακουφιστούν άμεσα. Ο ρόλος τους είναι άλλος. Και κυρίως το Πανεπιστημιακό, μην ξεχνάμε ότι έχει να επιτελέσει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Πρέπει το πρόβλημα αυτό, που πηγάζει μεν από το παρελθόν, να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι επιβαρυντικές τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζομένους» σημειώνει ο κ. Κατσίβελας.
        Σε ό,τι αφορά την επισήμανση του κ. Κατσίβελα για τις επιβαρυντικές συνθήκες που επικρατούν για τους ασθενείς, αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολίτες που αποφεύγουν να μεταφέρουν τα συγγενικά τους πρόσωπα που ασθενούν στο νοσοκομείο, φοβούμενοι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κ.ά. 
        Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί το ΠΓΝΠ, προκειμένου να έχει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες του νοσοκομείου και από κοινού να υπάρξει κάποιος προγραμματισμός.
Μαρίνα Ριζογιάννη (Αναδημοσίευση από ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ).


 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: