Το Πρωτοδικείο της Ξάνθης έκανε οριστικά δεκτή -σε πρώτο βαθμό- την προσφυγή δημοτικής υπαλλήλου κατά του μέτρου. Η απόφαση αυτή δημιουργεί νομικό προηγούμενο, ενώ ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους εργαζόμενους.
Δημοτική υπάλληλος «αδειάζει» Μιχελάκη και Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα! Με δικαστική απόφαση -την πρώτη του είδους πανελλαδικά- δικαιώνεται εργαζόμενη στον Δήμο Ξάνθης που είχε αρνηθεί να συμπληρώσει την αίτηση κινητικότητας προκειμένου να μετατεθεί… στην Κρήτη. Της επιδικάζει μάλιστα αποζημίωση 100 ευρώ για κάθε μέρα που το ελληνικό Δημόσιο δεν εφαρμόζει την απόφαση.
14 μήνες μετά
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πρωτοδικείο της Ξάνθης δικαιώνει εργαζόμενο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας, με κάποια προσωρινή διαταγή ή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων. Είναι όμως η πρώτη φορά που κάνει οριστικά δεκτή -σε πρώτο βαθμό- την προσφυγή εργαζομένου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 14 μήνες μετά το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας. Οπως έγινε γνωστό, η υπόθεση αφορά εργαζόμενη αορίστου χρόνου -διοικητική υπάλληλο στη δημοτική αστυνομία του Δήμου Ξάνθης- η οποία είχε αρνηθεί να συμπληρώσει την αίτηση μετακίνησης, στο πλαίσιο εφαρμογής της κινητικότητας στην Αυτοδιοίκηση, και προσέφυγε κατά της απόφασης να μετακινηθεί στην Κρήτη.
Το δικαστήριο στηρίχθηκε σε τρία άρθρα του Συντάγματος που δεν επιδέχονται αναθεώρηση (το 2, το 5 και το 22), τα οποία αναφέρονται στον σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων των πολιτών (προστασία αξίας του ανθρώπου, ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προστασία της εργασίας).
Ετσι, σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η εν λόγω υπάλληλος πρέπει τώρα να επιστρέψει στη θέση της και ο εργοδότης της οφείλει να της καταβάλει αποζημίωση 100 ευρώ για κάθε μέρα που δεν εφαρμόζει την απόφαση. Βέβαια, η ίδια υπάλληλος είχε κερδίσει νωρίτερα τα ασφαλιστικά μέτρα και παρέμεινε στην υπηρεσία της, όμως πλέον σειρά παίρνουν εκατοντάδες άλλοι υπάλληλοι που στράφηκαν εξ αρχής εναντίον της διαθεσιμότητας με προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια, καθώς δημιουργείται νομικό προηγούμενο. Η δικηγόρος της ενάγουσας, Λευκή Παυλίδου – Κιοσσέ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση έχει νομολογιακό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο που αναφέρεται στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας και δημιουργεί ρήγμα στη συγκεκριμένη νομοθεσία».
Επέμεινε στην αγωγή της
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά είχαν προσφύγει κατά τον ίδιο τρόπο 14 υπάλληλοι του Δήμου Ξάνθης, όμως οι 13 ανακάλεσαν τις κύριες αγωγές τους και υπήχθησαν στην κινητικότητα, μετακινούμενοι σε υπηρεσίες κοντά στην Ξάνθη. Η συγκεκριμένη υπάλληλος, όμως, που επέμεινε στην αγωγή της, μετατέθηκε στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, γεγονός το οποίο επισημάνθηκε στο δικαστήριο και θεωρήθηκε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Πρόκειται άλλωστε για σύζυγο και μητέρα που σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαζόταν να αφήσει την οικογένειά της για να μη χάσει τη θέση εργασίας της.
Πάντως, εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, ο Δήμος Ξάνθης έχει το δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση και η υπόθεση να κριθεί σε δεύτερο βαθμό. Αγνωστο παραμένει αν θα το κάνει, δεδομένης και της «απειλητικής» εγκυκλίου Μιχελάκη για δίωξη των δημάρχων που δεν ασκούν ένδικα μέσα σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κρίνονται υπέρ των εργαζομένων.
Του Νίκου Φωτόπουλου, από την Εφημερίδα των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου