Εξιτήριο από το Δημόσιο παίρνουν περίπου 6.000 συμβασιούχοι οι οποίοι απασχολούνται με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα και η εκδίκαση των υποθέσεών τους παραμένει εκκρεμής, παρά τη νομοθετική διάταξη που όριζε επίσπευση των διαδικασιών και ολοκλήρωσή τους έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013.
Διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτουμένων του Δημοσίου προβλέπει, συγκεκριμένα, χθεσινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και ορίζει ρητά «να μη γίνονται αποδεκτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους». Πρακτικά δηλαδή οι συμβασιούχοι απομακρύνονται άμεσα, και μόνο εάν τα αρμόδια δικαστήρια κρίνουν κάποια στιγμή θετικά θα έχουν δυνατότητα επιστροφής.
Στην απόφαση επισημαίνεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν συμμορφωθούν και συνεχίζουν να απασχολούν τους συμβασιούχους θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Για τον σκοπό αυτόν ορίζεται ότι θα υπάρξουν έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Τη διαδικασία για αυτοδίκαιη άρση των ασφαλιστικών μέτρων ή των προσωρινών διαταγών προέβλεψε νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο Ιούλιο. Με αυτήν οριζόταν ότι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις έπρεπε να έχουν εκδικαστεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 και σε διαφορετική περίπτωση έπαυαν να ισχύουν τα ασφαλιστικά μέτρα και οι προσωρινές διαταγές.
Η νομοθετική ρύθμιση είχε προωθηθεί προκειμένου να μπει φρένο στην πρακτική των συνεχών αναβολών που έπαιρναν με διάφορες δικαιολογίες οι προσφεύγοντες συμβασιούχοι, οι οποίοι με τις αγωγές επιδίωκαν τη μονιμοποίησή τους. Στόχος ήταν, εξάλλου, να κριθούν ταχύτατα οι υποθέσεις και όσοι απομακρυνθούν να προσμετρηθούν στον αριθμό απολύσεων που προβλέπουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.
Παράλληλα, βάσει της χθεσινής απόφασης Μητσοτάκη, μέχρι τις 17 Ιανουαρίου θα πρέπει να διαγραφούν από το Μητρώο Μισθοδοτουμένων και συμβασιούχοι των οποίων απορρίφθηκαν οι αγωγές, ανεξάρτητα εάν στη συνέχεια έχουν προσφύγει σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, η οποία αφορούσε περιπτώσεις συμβασιούχων που δικαιώθηκαν δικαστικά σε πρώτο βαθμό. Ειδικότερα, επισημαινόταν το φαινόμενο δήμοι και νομικά τους πρόσωπα να μην εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν, για την προάσπιση των συμφερόντων τους», αναφερόταν στην εγκύκλιο.
Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Εσωτερικών ζητούσε από τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων να κινήσουν τις διαδικασίες περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών σε περιπτώσεις που εντοπίζεται μη εξάντληση των ένδικων μέσων από πλευράς δήμων.
Αναδημοσίευση από PatraTora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου