Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Αυξήσεις μισθών κατά 3,4% στη Γερμανία

        Οι Γερμανοί καταναλωτές παίρνουν από τους εξαγωγείς τα «ηνία» της ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των μισθολογικών διαπραγματεύσεων παραπέμπουν σε περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.
Το συνδικάτο των μεταλλουργών IG Metall ανακοίνωσε συμφωνία για αυξήσεις μισθών 3,4% το επόμενο 15μηνο, που θα συνοδεύεται και από μια εφάπαξ καταβολή 150 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον πληθωρισμό (που διαμορφώθηκε στο -0,4% τον Ιανουάριο στη Γερμανία) και αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα 3,7 εκατομμύρια εργαζομένους που εκπροσωπεί το συνδικάτο αλλά και για άλλους κλάδους.
         Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της JP Morgan Γκρεγκ Φουζέσι, σε ετησιοποιημένη βάση η συμφωνία της IG Metall σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών στη Γερμανία από το 2007 και αποτελεί σήμα για αυξήσεις άνω του 3% στο σύνολο της οικονομίας.
          Σε συνδυασμό με την εισαγωγή του εθνικού κατώτατου ωρομισθίου (8,50 ευρώ) τον Ιανουάριο, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη διαμόρφωση των επιτοκίων καταθέσεων σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να λειτουργούν ως αντικίνητρο για αποταμίευση, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αυξημένη συνεισφορά της εγχώριας ζήτησης στην αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ φέτος και το 2016.
Αναδημοσίευση από το The Best.

Δεν υπάρχουν σχόλια: