Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Επιστολή του Συλλόγου "Άλμα Ζωής" για την άρνηση από γιατρό να χορηγήσει φάρμακα σε ασθενείς με καρκίνο

        Το Άλμα Ζωής σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κο Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρει τα εξής:
          Με έκπληξη, ομολογουμένως δυσάρεστη, πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ της πόλης μας, την άρνηση χορήγησης προγραμματισμένης χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθή, και μάλιστα σε περισσότερους από έναν, ενώ ο θεράπων ιατρός τους απουσίαζε νομίμως για παρακολούθηση συνεδρίου στο εξωτερικό.
        Δεν αποτελεί θέμα ουσίας η οποιαδήποτε λεπτομέρεια, και δεν έχει άλλωστε την παραμικρή σημασία. Δεν μας ενδιαφέρει η αιτία, ούτε και η αφορμή, όποιες και αν είναι αυτές (φάρμακο, απουσία, τεχνικό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα). Δεν μας ενδιαφέρει ακόμα ποιος προκαλεί αυτήν την ενέργεια ή ποιος «φταίει», όποιος και αν είναι αυτός (γιατρός, νοσηλευτής, διοικητικό προσωπικό, τεχνικό προσωπικό, ακόμα και παραϊατρικό). Η δική μας θέση είναι εντελώς ξεκάθαρη: Εμείς καταδικάζουμε εκ προοιμίου και απερίφραστα την άρνηση χορήγησης θεραπείας σε ασθενή, από όπου και αν προέρχεται.
         Ξέρουμε όλοι ότι οι καρκινοπαθείς δίνουν κυριολεκτικά άνισες μάχες με την ασθένεια, ξέρουμε ότι συχνά η ζωή τους κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, ξέρουμε ότι η σωστά σχεδιασμένη θεραπεία, είναι παράγων επιτυχίας της έκβασης της κατάστασης τους και πρέπει να γίνεται αυστηρά στην ώρα της, για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
           Αρνούμαστε να μπούμε στην λογική του «καλού» και του «κακού», αρνούμαστε να μπούμε στην λογική της αφορμής, της αιτίας, του κινήτρου, αρνούμαστε να μπούμε στην λογική της «κόντρας» και των διαφόρων «παιχνιδιών». Δική μας μοναδική και αδιαπραγμάτευτη λογική, ο άρρωστος, η ελπίδα και το δικαίωμα του στην αξιοπρέπεια, στην αποθεραπεία και στην ζωή.
          Η άρνηση χορήγησης θεραπείας, για όποιον λόγο και αν γίνεται, ισοδυναμεί κατά την δική μας ταπεινή άποψη, με έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής, σημαίνει βίαιη αποκοπή της ελπίδας και στρέφεται κατά της αξιοπρέπειας του ασθενή που παλεύει για την επιβίωση του.
         Ο Σ.Γ.Κ.Μ. «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας είναι αντίθετος και θα είναι πάντα αντίθετος και απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, από όπου και αν προέρχονται, όποιος και αν είναι ο λόγος που τις προκαλεί. Ο καρκινοπαθής ανεξάρτητα από ιδεολογία, χρώμα, θρησκεία, φύλο, κοινωνική κατάσταση και καταγωγή έχει δικαιώματα.
           Κύριε Υπουργέ, ζητάμε την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση σας. Ζητάμε να μην επιτρέψετε σε τέτοιες πρακτικές, να βρουν έδαφος και πεδίο άσκησης. Αρκετά πια με την πολύπαθη Υγεία. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να «παίξει» με την αξιοπρέπεια, την ελπίδα και το δικαίωμα στην ζωή του καρκινοπαθή. Αρκετά πια με τους ανάλγητους καιρούς, που μας αναγκάζουν να διεκδικούμε τα αυτονόητα και τα θεμελιώδη για τον Άνθρωπο.
         Προσβλέπουμε στην ευαισθησία σας και στην εκπεφρασμένη θέληση σας να είστε αποτελεσματικός και χρήσιμος για τον νοσούντα Άνθρωπο.
Αναδημοσίευση από το Tempo24.

Δεν υπάρχουν σχόλια: