Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μια κλινική σε παθολογική κατάσταση

Μια κλινική σε παθολογική κατάσταση         Η περίπτωση της Ογκολογικής Μονάδας του «Αγ. Ανδρέα» αποτελεί ένα από τα παραδείγματα παθολογικών καταστάσεων που σοβούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και δεν τα ακουμπάει κανένας από τους αρμοδίους.
        Το φαινόμενο, σε αρκετές περιπτώσεις, λειτουργεί αποθαρρυντικά και για τους ασθενείς που είναι οι άμεσα θιγόμενοι στο να μπουν στη διαδικασία της καταγγελίας και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.
         Επί 10 χρόνια η συγκεκριμένη Μονάδα λειτουργούσε υπό ιδιότυπο καθεστώς. Πραγματοποιήθηκαν ΕΔΕ, κατατέθηκαν μηνύσεις, εστάλησαν αναφορές στα αρμόδια διοικητικά όργανα, αλλά κανείς δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Ποιος όφειλε να υπερασπίσει τα δικαιώματα των ασθενών και μάλιστα των καρκινοπαθών; 
          Αν και ο διοικητής του νοσοκομείου, Απόστολος Λέτσιος, κατηγορήθηκε ότι έδρασε εξωθεσμικά, η δικαστική απόφαση δικαιώνει την επιλογή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αποφάσεις της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, που εκτάκτως συνεδριάζει απόψε για το συγκεκριμένο θέμα.
         Η τριμελής επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου, Τάκης Γεωργακόπουλος, Βασίλης Μαργαρίτης και Μάκης Βανδώρος, σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
«Στο δημόσιο νοσοκομείο η αντιμετώπιση του πάσχοντα γίνεται σε συλλογικό επίπεδο, με θεραπευτικά πρωτόκολλα και με πνεύμα αλληλοκάλυψης και όχι ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες ελλείψεις σε προσωπικό. Θεωρούμε αναγκαίο, οι όποιες "διαφορές" μεταξύ ιατρών, να μην αντανακλούν στους ασθενείς και να μην επηρεάζουν την αναγκαία θεραπεία τους και συνακόλουθα την πορεία της νόσου τους».
           Το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγ. Ανδρέα» σημειώνει: «Εκτιμούμε ότι όλα αυτά που συνέβησαν και για τα οποία επιλήφθηκε θετικά η Δικαιοσύνη, να μην είναι μια μπόρα που πέρασε και που θα ξεχαστεί με το διάβα του χρόνου, αλλά να υπάρξει συνέχεια μέχρι την επίτευξη της ομαλής και σωστής λειτουργίας του προαναφερόμενου τμήματος, για το οποίο έχουμε πάρει πάρα πολλές φορές θέσεις, τόσο στην ανάδειξη των προβλημάτων όσο και στην αντιμετώπισή τους».
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ-Εφημ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: