Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ της ΑΔΕΔΥ στον Αν. Υπουργό Εσωτερικών, Κον Κατρούγγαλλο.

Προς:Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών          Αθήνα: 27.02.2015
         και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης       Αριθµ. Πρωτ.: 39          
                   κ. Γ. Κατρούγκαλο
                                                      ΥΠΟΜΝΗΜΑ 
                     Κύριε Υπουργέ, 
          Οι εργαζόµενοι στο ∆ηµόσιο και ευρύτερα κοινωνικά στρώµατα, αντιστάθηκαν αποφασιστικά απέναντι στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας, που εφαρµόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ο ανυποχώρητος αγώνας των εργαζόµενων συνέβαλλε αποφασιστικά στην απονοµιµοποίηση των πολιτικών που οδήγησαν στην εξάπλωση της φτώχιας και της ανεργίας, στην ένταση του αυταρχισµού και στην κατάργηση δηµοκρατικών δικαιωµάτων και ελευθεριών. Οι περιοριστικές πολιτικές της προηγούµενης περιόδου έπληξαν κατά κύριο λόγο το ∆ηµόσιο Τοµέα και είχαν ως αποτέλεσµα τη µείωση του προσωπικού κατά 250.000 χιλιάδες και των µισθών κατά 40%. Παράλληλα, οι απολύσεις και οι διαθεσιµότητες επιδείνωσαν ακόµη περισσότερο την κατάσταση έτσι ώστε, σε συνδυασµό µε την υποχρηµατοδότηση, µεγάλος αριθµός δοµών και υπηρεσιών να λειτουργεί χάρις στην αυτοθυσία ή στην ευρηµατικότητα των εργαζοµένων. Ενδεικτική είναι η δραµατική κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στα νοσοκοµεία και γενικότερα στο χώρο της υγείας, στα πανεπιστήµια και στα σχολεία, στους δήµους, στα ασφαλιστικά ταµεία, στους ελεγκτικούς µηχανισµούς αλλά και στους τοµείς αποπεράτωσης των δηµοσίων έργων, αντιµετώπισης φυσικών καταστροφών, πολιτιστικής κληρονοµιάς κ.λπ.. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα (µε επεξεργασµένα στοιχεία για το 2011) στην οποία αναφέρεται ότι ως προς την απασχόληση στον ευρύτερο ∆ηµόσιο Τοµέα (γενική κυβέρνηση) η Ελλάδα εµφανίζεται να απασχολεί σε αυτόν µόλις το 7,9% του συνολικού εργατικού δυναµικού. Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να υποτιµηθούν οι θεσµικές και διοικητικές παρεµβάσεις που αποσκοπούσαν στην εµπέδωση του αυταρχισµού και στην ενδυνάµωση της επιρροής των κοµµατικών και πελατειακών δικτύων. Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πως για να µπορέσει να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η λειτουργία των δηµόσιων υπηρεσιών αλλά και η αξιοπρέπεια των εργαζοµένων σε αυτές, είναι απαραίτητο να υπάρξουν οι παρακάτω άµεσες παρεµβάσεις:
           Επαναπρόσληψη απολυµένων και σε διαθεσιµότητα υπαλλήλων – στελέχωση δηµόσιων υπηρεσιών 
- Επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία όλων όσοι οδηγήθηκαν στην απόλυση και στη διαθεσιµότητα µε αναπλήρωση των µισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωµάτων τους, µε πλήρη απασχόληση. Για την Α.∆.Ε.∆.Υ. η άµεση επαναπρόσληψη των παραπάνω συναδέλφων δεν αποσκοπεί µόνο στην αποκατάσταση της νοµιµότητας καθώς πρόκειται για προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη στοιχειώδη λειτουργία του ήδη υποστελεχωµένου ∆ηµόσιου Τοµέα. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα επαναλειτουργίας ή ποιοτικής αναβάθµισης δοµών του κοινωνικού κράτους, απαραίτητων για την άµβλυνση των συνεπειών της κρίσης. Υπενθυµίζουµε ότι πρόκειται, σε πολλές περιπτώσεις, για ολόκληρους κλάδους προσωπικού (καθαριότητα, φύλαξη σχολικών κτηρίων, τεχνική εκπαίδευση κ.λπ..) οι υπηρεσίες των οποίων εκχωρήθηκαν στον Ιδιωτικό Τοµέα, µε κόστος πολλαπλάσιο και αµφίβολη ποιότητα υπηρεσιών. - Επανίδρυση καταργηµένων δοµών, υπηρεσιών και οργανισµών. - Επανασύσταση των καταργηµένων οργανικών θέσεων και επαναφορά σε αυτές όσων υπαλλήλων το επιθυµούν. Στους απολυθέντες ή τεθέντες σε διαθεσιµότητα παρέχεται αφενός το δικαίωµα επιλογής ανάµεσα στην προηγούµενη δυνατότητα και αφετέρου στη διατήρηση της νέας θέσης απασχόλησης στο δηµόσιο τοµέα.  - Νέες προσλήψεις µόνιµου προσωπικού µε στόχο την επαρκή στελέχωση των ∆ηµόσιων Υπηρεσιών µε προτεραιότητα στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Αυτοδιοίκηση, στην Κοινωνική Ασφάλιση και σε όλες τις δοµές που συµβάλλουν στην άµβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.  - Κατάργηση των επισφαλών µορφών εργασίας. Μόνιµη και σταθερή εργασία µε πλήρη µισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώµατα για όλους τους εργαζοµένους του ∆ηµοσίου και του Ιδιωτικού Τοµέα. 
Κατάργηση αντίστοιχων µνηµονιακών νόµων 
-  Κατάργηση του άρθρου 90 του Ν.4172/2013 που αφορά τη διαθεσιµότητα.
- Κατάργηση των κοινών υπουργικών αποφάσεων των Υπουργών Οικονοµικών, ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης και του κατά περίπτωση οικείου Υπουργού που εκδόθηκαν κατ΄ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 90 του Ν.4172/2013 και µε τις οποίες καταργήθηκαν θέσεις και κλάδοι στο ∆ηµόσιο (Υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠ∆∆ κ.λπ.).
 - Κατάργηση του άρθρου 80 του Ν.4172/2013 µε το οποίο καταργήθηκε η ειδικότητα των σχολικών φυλάκων.                                                                                         
 - Κατάργηση του άρθρου 82 του Ν.4172/2013 µε το οποίο καταργήθηκαν ειδικότητες κατά κλάδο και κατηγορία του προσωπικού της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.
 - Κατάργηση της υποπαρ. ΣΤ12, παραγρ. ΣΤ του Ν.4210/2013 (άµεση απόλυση υπαλλήλων Ι∆ΑΧ σε περίπτωση κατάργησης ΝΠΙ∆). - Κατάργηση των άρθρων 33 και 34 του τρίτου κεφαλαίου του Ν.4024/2011 στα οποία προβλέπεται η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, η προσυνταξιοδοτική  διαθεσιµότητα και η εργασιακή εφεδρεία. Να εφαρµοστούν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν υπαλλήλους που τέθηκαν σε εφεδρεία ή προσυνταξιοδοτικό καθεστώς µε τα καταργούµενα άρθρα.  «Αξιολόγηση» ∆ηµοσίων Υπαλλήλων και «Επανέλεγχος» µετατροπής συµβάσεων 
- Να καταργηθεί ο Ν.4250/2014 για την «αξιολόγηση» και τον υποτιθέµενο επανέλεγχο µετατροπής των συµβάσεων από Ι∆ΟΧ σε Ι∆ΑΧ που µοναδικό στόχο είχαν να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόµενους στη διαθεσιµότητα και στην απόλυση. 
- Να καταργηθεί, επίσης το νοµοθετικό πλαισιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. (Ν.4024/11, Ν.4142/13, Ν.3848/10, Ν.3679/10, Π.∆.153/13).  
Αποκατάσταση της δικαιοσύνης στο Πειθαρχικό ∆ίκαιο 
- Είναι επιβεβληµένη η ουσιαστική και θεσµική αντιµετώπιση των σοβαρών προβληµάτων που καθηµερινά ανακύπτουν από την υποκειµενική, αυθαίρετη και δυνάµει γενικευµένη εφαρµογή των διατάξεων της αυταρχικής και αντιδηµοκρατικής τροποποίησης του πειθαρχικού δικαίου των δηµοσίων υπαλλήλων, µε τις οποίες αυξάνονται και διευρύνονται οι περιπτώσεις επιβολής του µέτρου της αργίας, ακόµα και χωρίς τη γνωµοδότηση του αρµόδιου πειθαρχικού συµβουλίου, απλά και µόνο µε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωµα, ακόµα και ήσσονος σηµασίας, καταργώντας έτσι το συνταγµατικά κατοχυρωµένο και προβλεπόµενο από διεθνείς συµβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα µας τεκµήριο της αθωότητας. Το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δηµιουργηθεί για τους δηµόσιους λειτουργούς που επιτελούν µε εντιµότητα και ευσυνειδησία το έργο τους, πρέπει να απαλειφθεί άµεσα, και να προωθηθούν διορθώσεις αυτού του θεσµικού πλαισίου, ώστε να εδραιωθεί ένα κλίµα ανεµπόδιστης άσκησης του υπηρεσιακού έργου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση  για την προώθηση της ανασυγκρότησης του κράτους. 
-  Να καταργηθούν  οι µνηµονιακοί νόµοι που διαµόρφωσαν το αυταρχικό πλαίσιο για τους ∆ηµοσίους Υπαλλήλους (Ν.4057/2012 και Ν.4093/12) και σε κάθε περίπτωση  να υπάρξει άµεση κατάργηση των διατάξεων που αφορούν την «υποχρεωτική αργία» και την «αναξιοπρεπή συµπεριφορά». 
 -  Αναστολή των αργιών και των ποινών που έχουν επιβληθεί. 
- Να γίνει άµεση παύση των πειθαρχικών και λοιπών διώξεων ενάντια σε εργαζόµενους που συµµετείχαν στην απεργία-αποχή που προκήρυξε η Α.∆.Ε.∆.Υ. αλλά και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιστάθηκαν και συνέδραµαν στον αγώνα των εργαζοµένων. 
 -  Κατάργηση της ρύθµισης που χαρακτηρίζει πειθαρχικό παράπτωµα τη µη αυτοαπογραφή σε ηλεκτρονικές εφαρµογές. 
Μισθολογικά αιτήµατα
- Να αυξηθούν οι µισθοί µας. 
 - Άµεση επανακατάταξη των ∆ηµοσίων Υπαλλήλων σε µισθολογικά κλιµάκια και βαθµούς µε βάση την πραγµατική προϋπηρεσία.
 - Κατάρτιση νέου Μισθολογίου που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των µισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόµενοι στο ∆ηµόσιο τα τελευταία χρόνια. 
 - Ακώλυτη µισθολογική – βαθµολογική εξέλιξη των ∆ηµοσίων Υπαλλήλων µε την άµεση κατάργηση της σχετικής µνηµονιακής διάταξης και την κατάργηση της σύνδεσης βαθµού-µισθού µε την αξιολόγηση.
 -Να επανέλθει ο 13ος και 14ος µισθός.
-Να µην εφαρµοστεί η νοµοθεσία (που προς το παρόν βρίσκεται υπό τη µορφή προσχεδίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για την αναθεώρηση–µείωση των δαπανών για µη µισθολογικά επιδόµατα σε όλο τον δηµόσιο. 
Συνδικαλιστικές Ελευθερίες
-  Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.  
      Κύριε Υπουργέ,  
            Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.∆.Ε.∆.Υ. εκτιµά ότι είναι αναγκαίο να πραγµατοποιηθεί νέα συνάντηση µαζί σας εντός των επόµενων ηµερών για να συζητήσουµε για τα παραπάνω θέµατα και να µας ενηµερώσετε για τους σχεδιασµούς  του Υπουργείου σας και γενικότερα της Κυβέρνησης. 
                      Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.∆.Ε.∆.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: