Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Γ. Κατρούγκαλος: «Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο Δημόσιο».

          «Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επιστροφή των απολυμένων από το Δημόσιο», επισημαίνει ο αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», χωρίς ωστόσο να καθορίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτής.
         «Επικοινώνησα με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μου είπε να επιταχύνουμε το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστροφή των απολυμένων. 
Είχα πει, ότι θα είναι στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου. 
           Τώρα, ακριβώς, επειδή η πολιτική μας θα είναι να μειώσουμε τις αδικίες, θα το επιταχύνουμε όσο γίνεται…» τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: 
«Θα γίνει το συντομότερο δυνατό, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. Η επιστροφή θα συνδυαστεί και με μία "μίνι" εθελοντική κινητικότητα. 
             Θα προσπαθήσουμε να συμβιβάσουμε δύο πράγματα: Αποκατάσταση της αδικίας με την κάλυψη ορισμένων επειγουσών αναγκών σε τομείς που μπορεί να καλυφθούν, με βάση το προφίλ των εργαζομένων, οι οποίοι θα γυρίσουν. Για παράδειγμα, ένας Σχολικός Φύλακας που θα θελήσει να πάει σε μία θέση να το διαλέξει ο ίδιος. Φύλακας σε Μουσείο, να το επιλέξει. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι υπόλοιποι. Αυτό ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιο χρόνο». 
           Σε αυτούς που θα επιστρέψουν περιλαμβάνονται και οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση:
«Βέβαια… Όλοι. Εγώ, σε συνεννόηση με το γραφείο του κ. Βαρουφάκη, ζήτησα από το δικηγόρο των καθαριστριών να συμφωνήσει σε μία αναβολή, ακριβώς για να μη λυθεί το ζήτημα δικαστικά, που θα μπορούσε να λυθεί ενδεχομένως δυσμενώς για τις καθαρίστριες και να δοθεί μια αναβολή, ώστε να προχωρήσουμε στη νομοθετική ρύθμιση.
Νέο Μισθολόγιο 
         Tην αδυναμία της Κυβέρνησης να προχωρήσει, αυτήν τη στιγμή, σε αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών στο Δημόσιο, επισημαίνει ο αν. Υπουργός, «κάτι, που θα γίνει προς το τέλος του χρόνου» όπως είπε.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλές αδικίες. Δεν μπορούμε τώρα να τις αποκαταστήσουμε, γιατί δεν έχουμε χρήματα. 
          Μία κουβέντα για το μισθολόγιο, που προφανώς θα έχει τα ζητήματα του εξορθολογισμού, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες, θα πρέπει να γίνει προς το τέλος του χρόνου, ώστε να έχουμε σταθμίσει την πρόοδο της οικονομίας και να ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να δώσουμε ίσως και κάτι για την αποκατάσταση των αδικιών» τόνισε.
Αξιολόγηση
           Ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων τόνισε, πως δεν θα έχει «τιμωρητικά χαρακτηριστικά, δεν θα εμπεριέχει ποσοστώσεις και δεν θα συνδέεται με απολύσεις», αντίθετα, «θα συνδέεται με ταχύτερη υπηρεσιακή εξέλιξη των αποδοτικότερων Δημοσίων Υπαλλήλων, ως επιβράβευση» όπως είπε. 
Επιλογή Προϊσταμένων
           «Επειδή θα πρέπει να επισπεύσουμε το πρώτο νομοσχέδιο, ενδεχομένως ειδικά η επιλογή μπορεί να μην είναι τώρα» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, επί του θέματος, για να προσθέσει:
«Και σε αυτόν τον τομέα, θα προσπαθήσουμε να εξορθολογήσουμε το σύστημα της σχέσης μεταξύ των αντικειμενικών μορίων και της συνέντευξης. Κυρίως εξασφαλίζοντας την αντικειμενικότητα της συνέντευξης».
Πειθαρχικό Δίκαιο
           Την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας και την επιστροφή στη δυνητική αργία, ανακοίνωσε στη συνέντευξή του ο αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο Πειθαρχικό Δίκαιο του Δημοσίου.
«Το βασικό που θα επιδιώξουμε είναι η αποκατάσταση αντισυνταγματικοτήτων. Στο υφιστάμενο "Πειθαρχικό" οποιοσδήποτε παραπέμπεται με μία κατηγορία σε ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα ποιες είναι οι περιστάσεις, αυτομάτως τίθεται σε αργία. Αυτό αποτελεί αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας. Θα καταργήσουμε το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας. Θα επιστρέψουμε στη δυνητική αργία» είπε, για να ολοκληρώσει:
«Παράλληλα, πολλοί παραπέμπονταν για περιπτώσεις συνδικαλιστικής δράσης. Άρα, μία δεύτερη παρέμβαση είναι, να διευκρινίσουμε ότι αυτό που ονομάζεται ανάρμοστη συμπεριφορά στο Πειθαρχικό Δίκαιο σε καμία περίπτωση δεν συνιστά άσκηση συνδικαλιστικής ή άλλης κοινωνικής δράσης».
Αναδημοσίευση από το epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: