Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Ο φόβος του ιού άδειασε τα νοσοκομεία - Μέχρι και 70% μειώθηκε η προσέλευση πολιτών

        Κατά 60 -70% έχει μειωθεί η προσέλευση των πολιτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων από τη στιγμή της εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Επίσης από την ίδια χρονική στιγμή, μέχρι σήμερα, έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι διακομιδές περιστατικών από τα περιφερειακά νοσοκομεία στα νοσοκομεία της Πάτρας.
      Οι κλινικές είναι σχεδόν άδειες από νοσηλευόμενους καθώς πλέον δεν γίνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία παρά μόνο τα επείγοντα ενώ γίνονται εισαγωγές μόνο έκτακτων περιστατικών.
        Η ερμηνεία που δίνει η επιστημονική κοινότητα για τη ραγδαία αυτή αλλαγή οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι τα εκατοντάδες περιστατικά που συνέρρεαν σε κάθε εφημερία στα νοσοκομεία δεν ήταν και τόσο επείγοντα που να απαιτούν νοσοκομειακή αντιμετώπιση. Κι αυτό ήταν αρκετός ο φόβος για την διάδοση του κορονοϊού, να τα ξεκαθαρίσει.
      Οι πολίτες που αισθάνονται την ανάγκη ιατρικής βοήθειας πρώτα καταφεύγουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ιδιώτες γιατρούς, Κέντρα Υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας, και εφόσον κριθεί αναγκαία η διακομιδή τους σε νοσοκομείο, τότε μετακινούνται σε αυτά.
ΣΤΟ ΠΓΝΠ
Σε ποσοστό άνω του 60% έχει μειωθεί η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. «Την περίοδο αυτή καταλάβαμε τι σημαίνει ένα νοσοκομείο να λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες και όχι να επικρατεί πεδίο μάχης. Λειτουργεί με ανθρώπινους ρυθμούς. Δεν έχουμε τροχαία ατυχήματα. Δεν έχουμε συνωστισμό περιστατικών που αντί να απευθυνθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη έρχονταν στο νοσοκομείο. Δεν έχουμε διακομιδές ασθενών από άλλα νοσοκομεία. Η εικόνα που έχουμε στα επείγοντα πραγματικά πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά και θα το κάνουμε».
ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ
«Στην προ κορονοϊού εποχή σε κάθε εφημερία προσέρχονταν τουλάχιστον 60-70 παιδιά. Πλέον στις εφημερίες μας δεν έρχονται περισσότερα από 10- 15 παιδιά. Επίσης είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουμε σχεδόν καθόλου διακομιδές παιδιών από άλλες περιοχές» μας είπε ο διοικητής του Καραμανδανείου Παύλος Αθανασόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η μειωμένη αυτή προσέλευση σαφώς διευκολύνει τη λειτουργία του νοσοκομείου μας υπό τις συνθήκες που επικρατούν».
ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ»
Λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού στην περιοχή μας, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αγίου Ανδρέα» συνωστίζονταν 400 - 450 άτομα σε κάθε εφημερία. Η εμφάνιση της πανδημίας τα ελαχιστοποίησε φτάνοντας στο σημείο σε κάποιες εφημερίες να προσέρχονται μόλις 10 άτομα. Ωστόσο στις τελευταίες ημέρες όπως παρατηρεί ο κ. Θεοδωρόπουλος «η προσέλευση αυξάνεται. Δεν έχουμε φτάσει βέβαια τα νούμερα που είχαμε πριν την πανδημία, αλλά βλέπουμε ότι ο κόσμος άρχισε πάλι να προσεγγίζει τα νοσοκομεία. Πιθανόν αυτό να οφείλεται στον έλεγχο πλέον του κορονοϊού και στην μείωση των περιστατικών ή το πρόβλημα που καταπολεμούσε τόσο καιρό ο κόσμος αποφεύγοντας να έρθει στο νοσοκομείο έχει φτάσει στο απροχώρητο. Θα δούμε και στη σημερινή μας εφημερία και την Κυριακή τι προσέλευση θα έχουμε και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας». 
Αναδημοσίευση από pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: