Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Μίλτα Φακίτσα: «Ο ένας βοηθά τον άλλο να ξεπερνά τους φόβους του»

Μίλτα Φακίτσα: «Ο ένας βοηθά τον άλλο να ξεπερνά τους φόβους του»           Το δύσκολο έργο της στελέχωσης της νέας ΜΕΘ (Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) του «Αγίου Ανδρέα» για τις νοσηλευτικές ανάγκες της Μονάδας, είχε η προϊσταμένη της υπάρχουσας ΜΕΘ του νοσοκομείου κ. Δήμητρα Σεϊδοπούλου, η οποία συντόνισε όλη την διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ΜΕΘ. 
      Η λεγόμενη ΜΕΘ Covid-19 είναι στην ουσία η Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου που καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού με Α' Υπεύθυνη τη νοσηλεύτρια Μίλτα Φακίτσα και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, παλιό και καινούργιο.
       Το Νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ του νοσοκομείου μοιράστηκε στα δύο, επειδή για τη λειτουργία της νέας μονάδας έπρεπε να υπάρχουν παλιοί και έμπειροι νοσηλευτές σε μία νέα ΜΕΘ με τόσο σημαντικό αντικείμενο. Στην πραγματικότητα έγινε ''ώσμωση'' νοσηλευτικού προσωπικού, για να μην διαταραχθεί και η λειτουργία της υπάρχουσας ΜΕΘ που εν μέσω κρίσης ανέπτυξε και 7η κλίνη με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιβάρυνση του προσωπικού σε βάρδιες και της ΜΕΘ σε υγειονομικό υλικό.
       Σήμερα, μιλάει στο ιατρικό μας ένθετο «Λόγοι Υγείας» η Μίλτα Φακίτσα για τα όσα αντιμετώπισε το νοσηλευτικό προσωπικό κατά τη νοσηλεία του 52χρονου ασθενή με Covid-19 το προηγούμενο διάστημα στη νεοσύστατη, για τα συγκεκριμένα περιστατικά, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Οι φόβοι, οι σκέψεις του ασθενή, η χαρά του προσωπικού και το αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον εκφράζονται από την κ. Φακίτσα.
      Το προηγούμενο διάστημα ερχόσασταν σε επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού το οποίο νοσηλευόταν στη νεοσύστατη ΜΕΘ του «Αγίου Ανδρέα», τι σκέψεις κάνατε; 
      Ηταν πρωτόγνωρα τα συναισθήματα. Το νοσηλευτικό προσωπικό που στελέχωσε την ΜΕΘ Covid-19 προέρχεται από την κανονική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου και κληθήκαμε να οργανώσουμε εξ' αρχής το καινούργιο τμήμα. Για εμάς ήταν η πρώτη φορά που ήρθαμε σε επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και αυτό μας έκανε να δεθούμε περισσότερο σαν ομάδα. Μπορεί να είμαστε άτομα που γνωριζόμαστε χρόνια, όμως δεθήκαμε πολύ σε αυτήν την προσπάθεια. 
      Εχουμε προϊσταμένη την κ. Σεϊδοπούλου και οι υπόλοιποι νοσηλευτές μαζί με τους γιατρούς μας κληθήκαμε να δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά ως ομάδα. 
      Στη φάση την οποία περνάμε πρέπει να είμαστε δίπλα στον ασθενή, αλλά και κοντά ο ένας στον άλλο, καθώς ο ψυχολογικός φόρτος που δεχόμαστε όταν ερχόμαστε σε επαφή με έναν ασθενή είναι μεγάλος. Οπότε χρειαζόταν να συμπαρασταθούμε και ο ένας στον άλλο. Αν και τις στιγμές που μπαίνουμε στη ΜΕΘ, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να σωθεί ο ασθενής. Μόνο αυτό μετράει για εμάς. 
     Πώς θα περιγράφατε τις συζητήσεις με τον ασθενή. Τι έλεγε για την τραυματική εμπειρία του; 
      Οταν πρωτοήρθε, πριν διασωληνωθεί, ο ασθενής βρισκόταν σε σύγχυση. Τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του μας μετέφεραν το φόβο του και πως ρωτούσε αν θα πεθάνει. Φανταστείτε έναν άνθρωπο φοβισμένο να ρωτάει κάτι τέτοιο. Όταν ξύπνησε και συνήλθε από την κατάσταση που βρισκόταν στη ΜΕΘ, η χαρά του ήταν απερίγραπτη. Ακόμα και τώρα που νοσηλεύεται στο θάλαμο με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τον ρωτάμε τι κάνει, είναι πολύ χαρούμενος. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

Ολοι οι ασθενείς που εισέρχονται στην Εντατική, όταν ξεπερνάνε το πρόβλημα τους έρχονται και μας βλέπουν. Είναι πολύ σημαντική για εμάς αυτή η κίνηση και ευχόμαστε να συμβεί σύντομα το ίδιο και με τον 52χρονο και να έρθει περπατώντας να μας βρει.
      Εσείς πως νιώθατε σαν άνθρωπος που είχατε επιφορτιστεί με τόσο σοβαρά και επικίνδυνα καθήκοντα;
      Στην αρχή υπάρχει ένας φόβος για το άγνωστο, όμως το ξεπεράσαμε αμέσως. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει καλά ο ασθενής. Γι' αυτό παίζει ρόλο να είναι δεμένη μία ομάδα, ο ένας βοηθά τον άλλο να ξεπερνά τους φόβους του και να συνεχίζουμε για το καλό του ασθενούς
      Πλέον φαίνεται πως η κατάσταση εξομαλύνεται, εσείς έχετε «ηρεμήσει» από την ένταση των προηγούμενων ημερών;
      Προς το παρόν έχουμε ηρεμήσει στο νοσοκομείο και ευχόμαστε να μην γίνει τίποτα από δω και πέρα. Οσον αφορά εμένα, στον προσωπικό μου χρόνο σκέφτομαι την επόμενη μέρα και πως μπορεί να κληθούμε ξανά να δεχθούμε ένα παρόμοιο περιστατικό. Είμαστε έτοιμοι όμως για κάθε ενδεχόμενο. 
      Μπορείτε να μου μεταφέρετε το κλίμα και από το υπόλοιπο προσωπικό; Τι συζητάτε σχετικά με το θέμα;
      Πέρα από τις συζητήσεις για την πορεία του ασθενούς, κάναμε αναφορές και στους φόβους μας. Στο να μην μεταφέρει κάποιος από εμάς την ασθένεια στο σπίτι του και την οικογένεια του. Όμως, τα μέτρα ήταν τόσο αποτελεσματικά, γιατί είχαμε τα απαραίτητα υλικά. Οπότε είχαμε πολύ χαμηλή έκθεση στο να κολλήσουμε κάτι. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι νοσηλευτές που στελέχωσαν το τμήμα της Β' ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών για την αντιμετώπιση του Covid-19 είναι οι εξής: Δήμητρα Σεϊδοπούλου, Μίλτα Φακίτσα, Ευαγγελία Πριλή, Αναστασία Τσοκαναρά, Φλώρα Τζανέτη, Αδαμαντία Τόγια, Αλέξανδρος Κασκούρας, Μαρίνα Ξανθάκη, Σπυριδούλα Ντεμίρη, Μιχαλής Καρβούνης, Δήμητρα Μπαμπίλη, Αννα Καίσαρη, Τζίλντα Γκίμπιρντικ, Χρήστος Τριανταφύλλου, Σπυριδούλα Ρουμπουλάκου, Παναγιώτα Κανελλοπούλου, Μαρία Λάππα, Κώστας Παστός και η βοηθός θαλάμου, Αικατερίνη Πανέτα.
     Είστε αισιόδοξη γενικά για την κατάσταση; Θεωρείτε πως θα αλλάξουν οι ζωές μας από δω και πέρα όσον αφορά το ποσό προσέχουμε την υγεία μας;
    Θεωρώ πως ταρακουνηθήκαμε όλοι από την απειλή της πανδημίας. Γενικά οι άνθρωποι δεν προσέχαμε την υγεία μας. Οπότε είναι σημαντικό ώστε στο μέλλον να είμαστε πιο προσεκτικοί, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής των χεριών και να μας γίνει συνήθεια αυτό, όπως έχει γίνει το τελευταίο διάστημα. Η κατάσταση που ζούμε, πρέπει να θεωρήσουμε πως έγινε για καλό. Ως άνθρωποι χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα βαθύτερα μέσα μας. Να είμαστε αισιόδοξοι και να συνεχίζουμε την πορεία μας στη ζωή με το να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. 
Αναδημοσίευση από  pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: