Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Πάτρα: Πάνω απο 8.000 ραντεβού μόνο στο ΠΓΝ Ρίου - Τι γίνεται σε «Αγ.Ανδρέα» - Καραμανδάνειο

    Χιλιάδες τακτικά πρωινά και απογευματινά ιατρεία καθώς και χειρουργεία έχουν αναβληθεί από τις 10 Μαρτίου έως και σήμερα στα νοσοκομεία της περιοχής μας.
       Μόνον στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας από τις 10 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου έχουν αναβληθεί 8.100 ραντεβού για τα πρωινά τακτικά και τα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου. Και ένας μεγάλος αριθμός τακτικών χειρουργείων.
      Ανάλογος είναι και ο αριθμός των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων που έχουν αναβληθεί στον «Αγιο Ανδρέα» και στο Καραμανδάνειο.
      Πρόκειται για ραντεβού τα οποία ήδη βρίσκονταν σε μεγάλες λίστες αναμονής και μοιραία η αναβολή τους, βάζει τους ασθενείς σε νέα λίστα. Αυτό προμηνύει μία ιδιαίτερα δύσκολη επαναφορά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας τους.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
      Η μόνη θετική αλλαγή που χαρακτηρίζει την επαναφορά στην κανονική λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων, είναι η ενίσχυσή τους με προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό κ.ά).
     Για παράδειγμα μόνον στο ΠΓΝΠ έχουν προσληφθεί πλέον των 60 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχει δώσει ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.
    Επίσης το ίδιο νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό όπως αναισθησιολόγους και άλλες ειδικότητες.
      Στον «Αγιο Ανδρέα» μόνον χθες ανέλαβαν καθήκοντα άλλα 25 άτομα νοσηλευτικό, βοηθητικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό και έπεται και συνέχεια.
      Αυτό σημαίνει ότι με έναν καλό προγραμματισμό και συντονισμό μπορεί να εξυπηρετηθούν τα χιλιάδες αυτά περιστατικά που έχουν μπει σε λίστα αναμονής, αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου και ενώ πολλοί ασθενείς υποφέρουν από χρόνια και χρονίζοντα προβλήματα.
      Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχες εποχές, τα προηγούμενα χρόνια, η έλλειψη προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, ανάγκαζε τα νοσοκομεία να προχωρήσουν στη μείωση των χειρουργικών τραπεζιών. Οι παρούσες συνθήκες ευνοούν για το αντίθετο.
      Οπως ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας τις επόμενες ώρες αναμένεται η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, να κάνει σχετική εισήγηση για την επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων. 
ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΜΑΜΜΗ
      «Από τη στιγμή που θα μας δοθεί εντολή για επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων με τη συνδρομή του επικουρικού προσωπικού Θα μπούμε σε μία σειρά. Θα γίνει προγραμματισμός και σταδιακά υπολογίζοντας τις δυνάμεις μας θα προχωράμε. Εχουμε χιλιάδες περιστατικά να καλύψουμε αλλά με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση θα τα καταφέρουμε» μας είπε η διοικήτρια του ΠΓΝΠ Παναγούλα Μαμμή.
ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
      Την αισιοδοξία του ότι άμεσα θα πάρουν σχετικές οδηγίες για τακτικά ιατρεία και χειρουργεία μας εξέφρασε ο διοικητής του «Αγίου Ανδρέα» Ηλίας Θεοδωρόπουλος. «Εμείς προετοιμαζόμαστε σε κάθε επίπεδο γι' αυτή την ενδιάμεση λειτουργία, διότι στην κανονική πιστεύω ότι θα καθυστερήσουμε ακόμα να επανέλθουμε. Σταδιακά όμως θα πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων διότι υπάρχουν περιστατικά τα οποία δεν έχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου μας θα αξιολογήσουν τα περιστατικά, θα τα ιεραρχήσουν και μόλις μας δοθεί σχετική εντολή θα ξεκινήσουμε» και πρόσθεσε:
      «Εχουμε ενισχυθεί με ένα μεγάλο αριθμό προσωπικού που είναι πολύ σημαντικό για το νοσοκομείο το οποίο εμφάνιζε τραγικές ελλείψεις. Το πρόβλημά μας είναι η ενίσχυσή μας με γιατρούς και κυρίως στις ειδικότητες: παθολογίας, αναισθησιολογίας, ακτινολογίας και πνευμονολογίας για τις οποίες προκηρύσσονται οι θέσεις αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση». 
Της  Μαρίνας Ριζογιάννη pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: