Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ρωμανιάς: Εχουμε βάλει κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό και μειώσεις συντάξεων

          Η κυβέρνηση "επιμένει απολύτως" στα ζητήματα του ασφαλιστικού, έχοντας θέσει "κόκκινες γραμμές" σε ό,τι αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας, τις μειώσεις συντάξεων και τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας στην εκπομπή του MEGA Ανατροπή και τον Γιάννη Πρετεντέρη.
        Ο κ. Ρωμανιάς είπε ότι το θέμα του ασφαλιστικού είναι μαζί με αυτό των ομαδικών απολύσεων τα πιο "επώδυνα" ζητήματα που έχουν τεθεί από τους δανειστές. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πίεση ασκείται για το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
         Μας πιέζουν να καταργήσουμε τις πρόωρες συντάξεις, είπε ο κ. Ρωμανιάς, εξηγώντας ότι αυτό αφορά κυρίως μητέρες ανηλίκων, βαρέα και ανθυγιεινά, τους ασφαλισμένους προ του 1983 και τα ΑμΕΑ, για να τονίσει πως "δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις".
         Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρωμανιάς επικαλέστηκε τις αναφορές που υπάρχουν στο email Βαρουφάκη για τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου στον τραπεζικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ως πεδίο στο οποίο θα υπάρξουν παρεμβάσεις.
        Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν ανατρέπονται θεμελιωμένα δικαιώματα. "Όσοι έχουν θεμελιώσει έως το τέλος του 2012 συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θα θιγούν" είπε και πρόσθεσε: "Εφόσον το δικαίωμα είναι θεμελιωμένο ή κατοχυρωμένο δεν συζητάμε".
Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κ. Ρωμανιάς είπε ότι στην πράξη έχει καταργηθεί ήδη και ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταργηθεί και νομοθετικά, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις και τα ταμεία.
         Ο γ.γ. δεν τοποθετήθηκε σχετικά με το εάν αυτό θα είναι μια μονομερής ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης. "Αυτό είναι άλλο θέμα" είπε, ενώ εμφανίσθηκε απόλυτα καθησυχαστικός σχετικά με το από πού θα βρεθούν τα λεφτά, τονίζοντας ότι "η ρευστότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για σήμερα είναι διασφαλισμένη". Ξεκαθάρισε, πάντως, πως το σύστημα είναι αποδυναμωμένο και πως μετά από 5-10 χρόνια το πρόβλημα θα είναι σοβαρό.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ως επείγουσα την ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα μια εθνική επιτροπή διαλόγου για το ασφαλιστικό, κατά τα πρότυπα της Ισπανίας, στην οποία να συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι κοινωνικοί φορείς.
        "Η όποια απόφαση για το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο μια κυβέρνηση" επισήμανε ο κ. Σπυρόπουλος, σημειώνοντας ότι στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης έχουν διαπραχθεί τα περισσότερα λάθη. Θα πρέπει μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδιακασία εθνικού διαλόγου να διορθωθούν "εθνικές απερισκεψίες και αμέλειες 40 ετών" γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα είναι αδιέξοδα για τη χώρα, ανέφερε.
Aναδημοσίευση από το The Best.

Δεν υπάρχουν σχόλια: