Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η Εισήγηση του Προέδρου του Σωματείου μας στην σημερινή ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ του Σωματείου μας.

         Σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα στα τέλη του Οκτώβρη, μετά από έναν δύσκολο και σχεδόν καθημερινό αγώνα, βάσει των σχετικών συμβάσεων και χρονοδιαγραμμάτων, παραδίδεται επιτέλους, μαζί με τον εξοπλισμό του, έτοιμο προς χρήση, το 7όροφο ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ ΚΤΙΡΙΟ του Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ, το κτίριο που παραμένει εκτός λειτουργίας από τον σεισμό της  8ης Ιουνίου του 2008.
            Με την προαναφερόμενη, σαφώς  θετικότατη εξέλιξη, η κατάσταση στο Νοσοκομείο μας  δυστυχώς δεν επανέρχεται σε εκείνα τα επίπεδα  της προ του σεισμού περιόδου, όπου είχαμε  έναν Οργανισμό 550 κλινών, 1.250 περίπου Εργαζόμενους και έναν προϋπολογισμό που άγγιζε τα 53,7 εκ ευρώ.
           Η 7ετής σεισμόπληκτη κατάστασή μας, που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί  ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ τούς πολίτες της περιοχής μας και ιδιαιτέρως οι μνημονικές πολιτικές, έφεραν τεράστιες αλλαγές στο Νοσοκομείο, με δυσμενέστατες επιπτώσεις, τόσο στην σημερινή μας λειτουργία, όσο  και στην προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης του, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε:
     - Κατ΄ αρχήν αισθητή μείωση του Προσωπικού μας. Οι πάλαι ποτέ 1.250 Εργαζόμενοι (πλήν Ιατρών) έφθασαν σήμερα τους 610, μειώσεις  που  δυστυχώς  συνεχίζονται και μάλιστα σε μια αμείωτη πτωτική πορεία με επικίνδυνες διαστάσεις για το Νοσοκομείο και τούς ελάχιστους εναπομείναντες Συναδέλφους Εργαζόμενους σ΄ αυτό.
     -  Σημαντική έως τραγική, ίσως και επικίνδυνη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, μείωση του Προϋπολογισμού μας, όπου από τα 53,7 εκ € του 2009, φθάσαμε σήμερα να έχουμε 13,3 εκατ. €, με ελάχιστα διαθέσιμα, όπως καταμαρτυρούν οι μεγάλες ελλείψεις σε Υλικά και όχι μόνον που καθημερινά καταγράφονται και που δυστυχώς και αυτά φαίνεται να κινδυνεύουν από τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, την γνωστή σε όλους μας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
     - Αλλαγή του Οργανισμού του Νοσοκομείου. Μια αλλαγή που μας κατάργησε 150 κλίνες και όλες τις μέχρι τότε κενές οργανικές θέσεις. Με το Φεκ 1155/10.4.12, έθεσαν σε εφαρμογή  έναν οργανισμό, κοινό  με το ΝΝΘ, που προβλέπει ανάπτυξη 400 κλινών στον ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ και 50 στο διασυνδεόμενο ΝΝΘ, ως Γ. Ν. ΠΑΤΡΩΝ. Έναν Οργανισμό που ποτέ δεν αποδεχθήκαμε, κυρίως γιατί δεν διορθώθηκαν μέχρι και σήμερα " τα Λάθη και οι Παραλήψεις" που έχει, λάθη και παραλήψεις που θέτουν εκτός  οργανισμού αρκετά τμήματα και υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Έναν οργανισμό για τον οποίο δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα σαφής και συγκεκριμένη κατεύθυνση εφαρμογής του ή όχι.
           Από την δημοσίευση αυτού του Οργανισμού και μέχρι σήμερα καταγράφουμε πολλές και μάλιστα σοβαρές, ίσως και επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού και Ιατρών. Ελλείψεις που έχουν οδηγήσει αρκετά τμήματα και υπηρεσίες να υπολειτουργούν ακόμη και με την σημερινή σεισμόπληκτη κατάστασή μας όπου αναπτύσσουμε περί τις 330 κλίνες μαζί με το ΝΝΘ. Αυτές οι ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών, όπως αυτές καταγράφονται στον πίνακα που μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί, (https://files.acrobat.com/a/preview/30941d74-34b7-4548-bcea-67ca8894baa2 ),έχουν οδηγήσει πολλά τμήματα ένα βήμα πριν από το κλείσιμο και άλλα να λειτουργούν χάριν της φιλοτιμίας του Προσωπικού, των Συναδέλφων μας που εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες και με μια τεράστια και επικίνδυνα υπερεντατικοποιημένη και αγχώδη καθημερινότητα.  

       Οι προαναφερόμενες κενές θέσεις, ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών, που το ξανατονίζω, δυστυχώς μεγαλώνουν επικίνδυνα, δεν μας δίνουν την δυνατότητα λειτουργίας όλου του 7ορόφου κτιρίου, που υπενθυμίζω πως βάσει των χρονοδιαγραμμάτων παραδίδεται στα τέλη του Οκτώβρη του τρέχοντος έτους, δεν μας εγγυώνται την πλήρη και σωστή λειτουργία όλου του Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ, του Νοσοκομείου που αγαπούν, που θέλουν και  προτιμούν  οι  πολίτες της περιοχής μας. 
         Οι προαναφερόμενες κενές οργανικές θέσεις στα Κ.Υ, που είναι περισσότερες από τις καλυμμένες,  φανερώνουν δυστυχώς  με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση της υπολειτουργίας στην οποία αυτά έχουν περιέλθει. Υπολειτουργούν από τις ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών, αλλά και από τις λοιπές άλλες ελλιπείς δυνατότητες που διαθέτουν, πέρα από  την κτιριακή τους συντήρηση και την Διοικητική τους υπαγωγή.
          Γι΄ αυτό λοιπόν το Νοσοκομείο, που λόγω της θέσης, της κρίσης, των υπηρεσιών του και όχι μόνον προτιμούν οι πολίτες της περιοχής μας και αυτά τα Κέντρα Υγείας που είναι χτισμένα  σε σημαντικούς χώρους και άξονες, προσφέροντας υπηρεσίες σε αρκετές χιλιάδες κατοίκους, επιβάλλεται και πρέπει να ενώσουμε όλες μας  τις δυνάμεις  και όλοι μαζί να επιδιώξουμε σχετική συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και όχι μόνον και να απαιτήσουμε  τα αυτονόητα:
·        Κατ΄ αρχήν γενναίες προσλήψεις Προσωπικού και Ιατρών.
·        Επαναφορά του οργανισμού στην πρότερη κατάστασή του, με ανάπτυξη της ΜΕΘ  στις άκρως αναγκαίες και απαραίτητες 15 κλίνες, καθώς επίσης και την επαναλειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής.
·        Επαρκή χρηματοδότηση, με αύξηση τουλάχιστον σ΄ αυτή τη φάση του προϋπολογισμού μας κατά 40% περίπου, αύξηση που είναι αναγκαία και απαραίτητη λόγω και της μεταστέγασης στο 7όροφο κτίριο, για το οποίο οφείλω εκ μέρους των Εργαζόμενων να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη και κατ' επέκταση το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για την χρηματοδότηση και τις προσπάθειες που καταβάλλει.
           Δοθείσης της ευκαιρίας οφείλω ακόμη να επισημάνω, πως για την πλήρη ανάπτυξη αυτού  του Νοσοκομείου και την κάλυψη όλων των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών και ιδιαιτέρως για την καλύτερη - πληρέστερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών, θα χρειαστούν περαιτέρω κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως πολύ εύστοχα διεκδικούσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε ως Σύλλογος Εργαζομένων.
         Εάν και εφ΄ όσον και όταν όλες οι δυνατότητές μας, όλες οι υποδομές μας, κληθούν να λειτουργήσουν σε έναν ενιαίο χώρο,
-  όπως το διασυνδεόμενο ΝΝΘώρακος,
-  αλλά και το 409 όπου συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως λύση ανάγκης παρά τα τεράστια κτιριακά του προβλήματα,
-  και βεβαίως η στέγαση του  φαρμακείου μας,
είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούμε ένα επιπλέον διώροφο κτίριο
          Επιβάλλεται και πρέπει να επαναφέρουμε το διώροφο κτίριο, αυτό που προβλεπόταν για τον ψυχιατρικό τομέα και που δυστυχώς παραμένει στα αζήτητα, ή την προσθήκη ενός επιπλέον ορόφου στη νέα πτέρυγα. Μια ελαφριά προσθήκη και με μικρό κόστος κατασκευής, όπως διεκδικούσαμε και υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις.                                                                                                     
            Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι η  ΥΓΕΙΑ αγγίζει και αφορά όλους μας. Γι΄ αυτό  επιβάλλεται και πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  να δώσουμε τον ΑΓΩΝΑ  για την ΥΠΑΡΞΗ, την ΠΛΗΡΗ και ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, του ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ για την περιοχή μας Νοσοκομείου, του Γ. Ν ΠΑΤΡΩΝ,  όπως έδειξε με τον καλύτερο δυστυχώς τρόπο η σεισμόπληκτη περίοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: