Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Νοσηλευτές: Οι αφανείς και εξαντλημένοι ήρωες του ΕΣΥ! Τα κενά και οι προσλήψεις

        Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί 6000 προσλήψεων στο ΕΣΥ είναι όπως φαίνεται το ελάχιστο που μπορεί να πράξει κανείς για να δώσει έστω μια ανάσα λειτουργίας στα υπό κατάρρευση δημόσια νοσοκομεία.
       Βέβαια μέχρι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, όπως φαίνεται απαιτείται κάποιος χρόνος, άλλα έστω και οι καλές προθέσεις μετρούν σε εποχές κρίσης και κρίσεων.
       Οι ανάγκες βέβαια στο ΕΣΥ είναι πολύ περισσότερες από όσες σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως με βάση τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η μία στις 3 οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις).
Και η …μαύρη τρύπα σε προσωπικό δε σταματά εδώ καθώς όλο και περισσότεροι αποχωρούν με το φόβο των αλλαγών στο ασφαλιστικό.
        Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, 15.000 υγειονομικοί αποχώρησαν από το ΕΣΥ τα τελευταία 4 χρόνια και αναμένεται άλλοι 5.000 να αποχωρήσουν έως το τέλος του 2015. Εξάλλου οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν περί μειώσεων συντάξεων και μειώσεων μισθών.
        Και μέσα σε αυτό το κλίμα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να εργάζονται νυχθημερόν χωρίς…ανάσα και μέσα στις εορτές του Πάσχα.
        Και οι συνθήκες μόνο Ευρωπαϊκή χώρα δε θυμίζουν αν υπολογίσει κανείς πως υπάρχουν κλινικές που ειδικά τις βραδινές ώρες καλύπτονται από έναν και μόνο νοσηλευτή ο οποίος πρέπει να φροντίζει ακόμη και 50 ασθενείς.
       Ειδικά τώρα που υπάρχουν και οι άδειες του Πάσχα, οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο σκληρές.
        Νοσηλεύτριες αναγκάζονται να τρέχουν χιλιόμετρα σε διαδρόμους για να προλάβουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ασθενών. Και πώς να πράξουν αλλιώς, αφού η φροντίδα των αρρώστων δεν μπορεί να περιμένει ειδικά όταν κανείς έχει να αντιμετωπίσει τον πόνο του ακόμη και τις Αναστάσιμες ημέρες…
 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου   στο  health report +

Δεν υπάρχουν σχόλια: