Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟΕΔΗΝ: Νοσοκομεία στο έλεος του πλεονάσματος των πλεονασμάτων.

•  Νοσοκομεία στο έλεος του πλεονάσματος των πλεονασμάτων
• Προϋπολογισμός 2017. Στοιχεία 11μήνου, 129 εκατ. ευρώ λιγότερα από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία
Χωρίς αντιδραστήρια για την ιλαρά. Χωρίς φάρμακα για τους καρκινοπαθείς. Χωρίς χειρουργικά υλικά, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς ιατρικά μηχανήματα
• Νοσηλευτές για άλλη μία χρονιά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μέσα. Πρωί και νύκτα. Εργασιακή εξουθένωση – μείωση μισθών
• 2.000 εργαζόμενοι των Νοσοκομείων συνταξιοδοτούνται έως το τέλους του χρόνου. Πού οδηγεί αυτή η κατάσταση;
• Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο Νοσοκομείο της Νάουσας. Δεν υπάρχει φύλαξη λόγω έλλειψης κονδυλίων
• 25 – 40 διασωληνωμένοι ασθενείς στη λίστα αναμονή για ΜΕΘ
• Μονάδα ανάνηψης χειρουργείων Νοσοκομείου Ρίου μετατράπηκε σε ΜΕΘ
• Σας κοινοποιούμε σχετικές καταγγελίες
      Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017. Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει κανένα παράλληλο πρόγραμμα ισοδύναμων μέτρων και έριξε λευκή πετσέτα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μόνο στα λόγια θυμούνται την φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή.
       Την υπέρβαση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων του έτους 2017 την επέτυχαν με την αφαίμαξη των νοικοκυριών από έμμεσους, άμεσους φόρους και την περικοπή δαπανών που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.
       Την στιγμή που όλοι διαπιστώνουν ότι η Δημόσια Υγεία στέγνωσε οικονομικά, η Κυβέρνηση της στέρησε άλλα 129 εκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης τους πρώτους ένδεκα μήνες του έτους, αν και κατά γενική ομολογία τα κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό είναι λειψά για τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ.
Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ έχουν καταντήσει, μεροδούλι – μεροφάι.
       Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ. Έχουν στεγνώσει οικονομικά. Περιμένουν που και που, κάποια χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, όπως φαγητό, θέρμανση, κίνηση και για την προμήθεια βασικών υλικών και φαρμάκων για να ανταπεξέλθουν στη λειτουργία τους.
       Έχουν φτάσει σε σημείο να εφημερεύουν Νοσοκομεία και να αναζητούν υλικά και φάρμακα από άλλα Νοσοκομεία για να βγάλουν την εφημερία.
      Νοσοκομεία που εξυπηρετούν καρκινοπαθείς δεν διαθέτουν πια χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Αναγκάζονται οι ασθενείς να ψάχνουν σε άλλα Νοσοκομεία. Όταν τα βρουν θα πρέπει να αναζητήσουν και ιατρό ογκολόγο στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο για να μπορέσουν να προμηθευτούν το φάρμακο.
      Λίστα αναμονής άνω των τριών μηνών για ακτινοθεραπείες με το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών λιγότερο. Μονάδες αιμοκάθαρσης διαλυμένες.
       Αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης χειρουργικών υλικών. Μιλάμε για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις (καρκίνοι στο στομάχι, πάγκρεας κ.α.).
Τα Νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν, να ανανεώσουν το αναλώσιμο υλικό.
      Κουβέρτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, υγειονομικό υλικό καλούνται και τα φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους. Κλείνουν τα καλοριφέρ πολλές ώρες την ημέρα λόγω έλλειψης πετρελαίου και ξεπαγιάζουν οι ασθενείς.
       Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να συντηρήσουν, να επισκευάσουν τον Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αν και η επισκευή τους κοστίζει λίγα ευρώ (αξονικοί, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, μηχανήματα αιμοκαθάρσης, αναισθησιολογικά κ.α.).
ΙΛΑΡΑ
        Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, κυρίως Νοσηλευτές και γιατροί όσοι γεννήθηκαν τουλάχιστον μετά το 1970 θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις για να διαπιστώσουν εάν διαθέτουν αντισώματα ιλαράς. Νόσος η οποία επικίνδυνα εξαπλώνεται. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιδραστήρια λόγω έλλειψης χρημάτων. Πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πληρώσουν 50 ευρώ από την τσέπη τους σε ιδιωτικά εργαστήρια για να κάνουν τον έλεγχο αντισωμάτων.
Κέντρα Υγείας χωρίς υλικά. Συντηρούνται με εράνους.
Τα πάρκιν του ΕΚΑΒ κατάντησαν νεκροταφεία χαλασμένων ασθενοφόρων.
        Αυξήθηκε η υγειονομική περίθαλψη 2% στους μισθούς, στις συντάξεις και επεκτάθηκε στις επικουρικές. 800 εκ. ευρώ εισπράττει κατ’ έτος το Κράτος από αυτό το μέτρο, τα οποία όμως δεν καταλήγουν στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ.
       Το έτος 2018 τα Νοσοκομεία θα λάβουν 350 εκ. ευρώ λιγότερα Κρατική Χρηματοδότηση από εφέτος (θα λάβουν 800 εκατ. ευρώ). Το ίδιο και ο ΕΟΠΥΥ. Θα λάβει 266 εκ. ευρώ λιγότερα (θα λάβει 100 εκ. ευρώ).
       Εάν η κατάσταση εφέτος είναι προβληματική του χρόνου θα είναι εφιαλτική για τους ασθενείς που επισκέπτονται τα Δημόσια Νοσοκομεία.
       Για το έτος 2018 δεν προβλέπονται προσλήψεις. Μας το αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας στη συνάντηση που είχαμε για το επικουρικό προσωπικό.
2000 εργαζόμενοι αποχωρούν από τα Νοσοκομεία έως τέλους του έτους 2017.
        25.000 μειώθηκε το μόνιμο προσωπικό επί των Μνημονιακών ετών. Επί των ημερών Σύριζα – ΑΝΕΛ 7000.
         Καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού δεν ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί των ημερών Σύριζα – ΑΝΕΛ.
800.000 ρεπό και κανονικές άδειες οφείλονται στο Νοσηλευτικό Προσωπικό.
       Υπηρετεί 1 ή 2 Νοσηλεύτριες σε κάθε κλινική των 40 ασθενών σε κάθε βάρδια. Έχουν ξεπεράσει το όριο της εργασιακής εξουθένωσης.

       Χριστούγεννα- Πρωτοχρονιά κάνουν βάρδια οι ίδιοι Νοσηλευτές πρωί – νύχτα, όπως και πέρυσι και πρόπερσι. Και όμως για τον κο Πολάκη αποτελούν πλοκάμια του παρακράτους.
ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
        Το έτος 2017 ελέω Κατρούγκαλου ο οποίος ξύρισε τις συντάξεις, λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και επέκταση των ασφαλιστικών εισφορών και στο Ανθυγιεινό Επίδομα οι Νοσηλευτές έχασαν 50 ευρώ μηνιαίως από το μισθό τους. Τα 750 ευρώ έγιναν 700 ευρώ το μήνα και μάλιστα κρατήθηκαν σε πολλά Νοσοκομεία μαζεμένα τα αναδρομικά μέσα στις γιορτές.
ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
      Τα Νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από φύλαξη, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Έχει σημασία να αναφέρουμε άλλο ένα περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού γιατρού από συνοδό.
         Τρίτη 19 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, Νοσοκομείο Νάουσας. Το Νοσοκομείο δεν διαθέτει security λόγω έλλειψης κονδυλίων. Άντρας αλβανικής καταγωγής με τη σύζυγό του και τα δυο παιδιά, επισκέπτονται τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν το παιδιατρικό του Νοσοκομείου. Ο Ιατρός εξετάζει τα παιδιά δίνει τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες και χωρίς καμία διαμαρτυρία για τις προσφερόμενες υπηρεσίες η οικογένεια έφυγε από το Νοσοκομείο για το σπίτι τους. Επιστρέφει ο σύζυγος σε έξαλλη κατάσταση, κλείνει την πόρτα του ιατρείου, μέσα ο Παιδίατρος, έβγαλε έξω βρίζοντας μια Νοσηλεύτρια που εισήλθε στο ιατρείο και ξυλοκόπησε άγρια τον Παιδίατρο. Εντελώς ξαφνικά. Ο Αλβανικής καταγωγής άντρας έσπασε το πόδι του γιατρού και του προκάλεσε θλαστικά τραύματα. Υπεβλήθη μήνυση από την Διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά το κακό έγινε. Εάν υπήρχε φύλαξη στο Νοσοκομείο πιθανότατα δεν θα είχε συμβεί όλο αυτό το κακό.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΑΝ/ΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΙΟΥ
        150 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές. Χειμώνας και οι λοιμώξεις ξεκίνησαν. Οι λίστες αναμονής αυξήθηκαν. Αυτό το χρονικό διάστημα 25 – 40 ασθενείς περιμένουν κάθε ημέρα στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Και ο αριθμός θα αυξηθεί όσο προχωράει ο χειμώνας και οι κλίνες είναι ανεπαρκείς.
      Στον Εθνικό Άξονα Αττική – Ήπειρος 360 χιλιόμετρα λειτουργούν μόνο 21 κλίνες ΜΕΘ (ΠΑΤΡΑ – ΚΟΡΙΝΘΟ).
       Στον Εθνικό Άξονα Αττική – Θεσσαλονίκη 360 χιλιόμετρα λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ (ΛΑΜΙΑ).
         Παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Διαθέτει δέκα κρεβάτια ΜΕΘ τα οποία δεν επαρκούν.
          Τι πράττει το Νοσοκομείο για τη Νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών που περιμένουν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ; Τους νοσηλεύει σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας και στην Μονάδα Ανάνηψης των χειρουργείων. Η Μονάδα Ανάνηψης του χειρουργείου, έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ. Τις περισσότερες ημέρες οι διασωληνωμένοι ασθενείς φτάνουν τους 7. Δεσμεύουν τα μισά και πλέον κρεβάτια της αίθουσας ανάνηψης. Παρακολουθούνται από το ίδιο λειψό προσωπικό της ΜΕΘ. Ουσιαστικά μετατράπηκε η ανάνηψη σε νέα μονάδα ΜΕΘ. Φυσικά οι μετακινήσεις του λειψού Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού από την ΜΕΘ στην ανάνηψη, εγκυμονεί κινδύνους για τους διασωληνομένους ασθενείς λόγω πλημμελούς παρακολούθησης.
         Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, πραγματοποιεί σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις και μεταφέρονται ασθενείς από όλες τις περιοχές και τα Νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας. Για φανταστείτε να διακομισθούν στο Νοσοκομείο πολυτραυματίες από τροχαίο ατύχημα, που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Δεν θα υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι στην ανάνηψη των χειρουργείων για να πραγματοποιηθούν οι χειρουργικές επεμβάσεις.
       Μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων στους χειρουργημένους ασθενείς που παραμένουν στην ανάνηψη από τους επισκέπτες των διασωληνωμένων ασθενών. Εξαιτίας αυτού περιορίζονται οι ώρες του επισκεπτηρίου και οι διαμαρτυρίες των συνοδών των διασωληνωμένων ασθενών είναι συνεχείς και καθημερινές.
Τι άλλο να πει κάνεις.
Χρόνια πολλά.
Καλή χρονιά. Με κονδύλια και προσλήψεις.
Όχι τηλεπροσλήψεις.
        Όχι ψέματα για δήθεν πλεονασματικά Νοσοκομεία για την ανάγκη της επικοινωνίας και του φαίνεσθαι.
Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ
......................................................
Αρχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: