Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

«Παράθυρο» ιδιωτικοποίησης των Nοσοκομείων.

       Πριν από περίπου τρία χρόνια, η δημιουργία της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, γνωστή και ως ΕΣΑΝ ΑΕ, είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο σημερινός υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, διατράνωναν την αποφασιστικότητά τους να καταργήσουν μια σειρά ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Ανάμεσά τους, την ΕΣΑΝ ΑΕ, ώστε να υπάρχει «αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης που πραγματοποιείται με βάση επιστημονικές ενδείξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα».
        Από τότε μέχρι σήμερα μπήκε πολύ νερό στο κρασί… Η ΕΣΑΝ ΑΕ όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά αναπτύσσεται και μετονομάζεται σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ (Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Ανώνυμη Εταιρεία). Εντός των ημερών αναμένεται να οριστεί το νέο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου και να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2018. Στόχος είναι την ερχόμενη άνοιξη να εφαρμοστεί πλήρως σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του ΕΟΠΥΥ και να μετατραπεί σε αυτοχρηματοδοτικό.
«Ολα δείχνουν ότι προχωρούν σε ένα αυτοχρηματοδοτικό μοντέλο» τονίζει ο επιμελητής της Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου και εξηγεί: «Κάθε νοσοκομείο δεν θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τα έσοδά του, τα οποία θα είναι αυτά που δίνει ο ΕΟΠΥΥ και αυτά που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους με διάφορους τρόπους, όπως είναι η επέκταση των απογευματινών ιατρείων, η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων και άλλων πράξεων. Βέβαια, η αυτοχρηματοδότηση αφορά και τον ίδιο τον ασφαλιστικό οργανισμό, εν προκειμένω τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τις εισφορές υπέρ υγείας τις οποίες εισπράττει πλέον απευθείας από τους ασφαλισμένους, χωρίς να μεσολαβεί ασφαλιστικός φορέας, όπως είναι το ΙΚΑ ή ο ΟΑΕΕ. Επίσης, διαπιστώνεται ότι μειώνεται συνεχώς το μόνιμο προσωπικό και αυξάνεται το επικουρικό, το οποίο πληρώνεται από τα έσοδα της νοσοκομειακής μονάδας».
        Ως παράδειγμα φέρνει το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου εργάζονται 150 επικουρικοί γιατροί και άλλοι υγειονομικοί (δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι κυρίως νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, και οι εργολαβικοί, οι οποίοι εργάζονται στις υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας και τεχνικής υποστήριξης).
Με μία λέξη, καταστροφή!
        Η εφαρμογή στο ελληνικό σύστημα υγείας της ΕΣΑΝ ΑΕ, που μετονομάστηκε σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ, συζητήθηκε προσφάτως σε ημερίδα στη Γερμανία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του Αμβούργου. Είχαν προσκληθεί γιατροί από το Αμβούργο, το Βερολίνο, το Μόναχο και τη Φρανκφούρτη. Στην ημερίδα συμμετείχε ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.
        «Στη Γερμανία εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα χρηματοδότησης κανονικά από το 2008. Ζήτησα τη γνώμη των γερμανών συναδέλφων μου και η λέξη που μου είπαν ήταν μία: καταστροφή» τονίζει ο κ. Βήχας. Σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανών γιατρών που συμμετείχαν στην ημερίδα, δυο – τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του συστήματος στα νοσοκομεία παρατηρήθηκε αύξηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών των ατόμων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και βάσει των DRGs πήραν νωρίτερα εξιτήριο από το νοσοκομείο. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση της θνησιμότητας των ασθενών, πιθανότατα για τους ίδιους λόγους. «Κάτι ακόμη που έχει παρατηρηθεί στα νοσοκομεία της Γερμανίας είναι ότι γίνονται σε ασθενείς επεμβάσεις που δεν χρειάζονται (τοποθέτηση στεντ, βηματοδοτών κ.λπ.) προκειμένου να έχουν περισσότερα κέρδη τα νοσοκομεία. Οι δε αναμονές για όσους κάνουν χρήση της κρατικής ασφάλειας είναι μεγάλες. Οι χρόνοι επισπεύδονται όταν οι ασθενείς μπαίνουν με την ιδιωτική ασφάλεια, διότι σε αυτή την περίπτωση τα νοσοκομεία θα εισπράξουν χρήματα.
»Επίσης, επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών και των άλλων υγειονομικών, οι οποίοι δουλεύουν πια σαν ρομπότ. Διαπιστώθηκε ότι έχει χαθεί η σχέση γιατρού – ασθενούς ελλείψει χρόνου. Ετσι πολλοί γερμανοί γιατροί “μεταναστεύουν” στις σκανδιναβικές χώρες (μέσα σε δυο – τρία χρόνια από την εφαρμογή του συστήματος είχαν φύγει 7.500 γιατροί) διότι είναι καλύτερες οι εργασιακές συνθήκες. Κοινή διαπίστωση είναι ότι το γερμανικό σύστημα υγείας έχει ιδιωτικοποιηθεί κατά 90%. Η άποψη των γερμανών γιατρών είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν γίνει επιχειρήσεις και φθίνει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εξαιτίας της εφαρμογής του συστήματος DRGs» επισημαίνει ο κ. Βήχας.
        Αναφορικά με την Ελλάδα, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν στοιχεία για τις ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και υλικά από τα ελληνικά νοσοκομεία, αλλά και δεδομένα που δείχνουν αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας από 2,7% τo 2010 σε 3,8% το 2014 και 4,2% το 2016, μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα κατά 14% την τριετία 2010 – 2013, αύξηση των εμφραγμάτων σε ανέργους και ανασφάλιστους, καθώς και ότι το 60% των χρονίως πασχόντων που λαμβάνουν φάρμακα (π.χ. καρδιολογικά) διακόπτουν τη θεραπεία τους για οικονομικούς λόγους.
Αναδημοσίευση από ergasiaNet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: