Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ιταλία: Απόλυση δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης

        Νέα ήθη εισάγονται στο Ιταλικό Δημόσιο, σύμφωνα με όσα προτείνει η κυβέρνηση.
Για του λόγου το αληθές, η νέα συλλογική σύμβαση των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει προτείνει η ιταλική κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι στα συνδικάτα, προβλέπει την απόλυση σε περίπτωση σοβαρών σεξουαλικών παρενοχλήσεων και την εξάμηνη παύση των εργαζομένων -και διακοπή καταβολής του μισθού τους- όταν οι παρενοχλήσεις αυτές δεν θα θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρές.
        Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στην Ιταλίδα υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Μαριάνα Μαντία και προβάλλεται σήμερα με ιδιαίτερη έμφαση από τον Τύπο.
      Ο μέχρι τώρα κανονισμός προβλέπει μόνον παύση δέκα ημερών, σε περίπτωση παρενοχλήσεων (και σεξουαλικού χαρακτήρα) που πλήττουν την αξιοπρέπεια ενός δημοσίου υπαλλήλου. Με την έγκριση της νέας συλλογικής σύμβασης, όμως, τα θύματα θα μπορούν να καταγγέλλουν τα συμβάντα απευθείας στο γραφείο προσωπικού.
       Σε περίπτωση επίσης που παρενοχλήσεις, οι οποίες αρχικά δεν είχαν θεωρηθεί ιδιαίτερα σοβαρού χαρακτήρα, επαναληφθούν μέσα σε μια διετία, θα προβλέπεται επίσης η απόλυση του υπαίτιου.
       Οι οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών σχολιάζουν ότι πρόκειται αναμφίβολα για θετικά μέτρα, αλλά ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί η πρακτική τους εφαρμογή. Διότι όταν το θύμα και ο υπεύθυνος για την παρενόχληση (που συχνά είναι και επαγγελματικά ισχυρότερος) βρίσκονται στον ίδιο χώρο εργασίας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην δοθεί το απαιτούμενο βάρος στις σχετικές καταγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: