Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΤΡΑ: 25 επικουρικοί γιατροί χωρίς μισθό λόγω Επιτρόπων Ελεγκτικού Συνεδρίου

      Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100 πανελλαδικά, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση. Στην Αχαϊα το πρόβλημα αφορά 25 επικουρικούς, εργαζόμενους σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.
       Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) «οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ των οποίων και της Αχαΐας, αφού επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους, κρίνουν ότι ''η δαπάνη'' για την πληρωμή των μισθών ''δεν είναι σύννομη'' επειδή ''η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες». Μάλιστα θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των συναδέλφων επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον «το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα»!!!
        Προβλήματα με την μισθοδοσία τους αντιμετωπίζουν και οι γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ. Οπως υπογραμμίζει η ΕΙΝΑ: «Παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με τη μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών συναδέλφων τους οποίους η Κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά κινδυνεύουν και να απολυθούν με τη λήξη του προγράμματος. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι γίνονται οι «απαραίτητες ενέργειες» το πρόβλημα παρέμενε.
         Η ΕΙΝΑ ήρθε σε επικοινωνία με τους επικουρικούς γιατρούς, προχωρώντας από κοινού σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επίτροπο Αχαΐας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής εφόσον λάβει γραπτώς την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα οποία και υπέγραψε στις 14 Δεκεμβρίου.
        Συμπερασματικά η ΕΙΝΑ υπογραμμίζει πως εξακολουθεί να είναι κυριολεκτικά στον αέρα η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία 1.200 από τους 2.100 συνολικά επικουρικούς γιατρούς.
«Απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους ώστε να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος. Να δοθεί παράταση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ώστε τα γραφεία μισθοδοσίας των νοσοκομείων να υποβάλουν τα XML αρχεία και να γίνει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων επικουρικών εντός Δεκεμβρίου. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα για το οποίο φέρει στο ακέραιο την ευθύνη και να μπει τέλος στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την ομηρία των συναδέλφων καταλήγει και καλεί στην προετοιμασία διοργάνωσης ειδικής γενικής συνέλευσης με την παρουσία όλων των επικουρικών γιατρών του Νομού Αχαΐας την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: