Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Ξανθός: Νέες προσλήψεις ΜΗΔΕΝ για το 2018 – Καμία μονιμοποίηση συμβασιούχου

xanthos-yp-ygeias603      Δεν υπάρχει κανένας εγκεκριμένος αριθμός νέων προσλήψεων προσωπικού (πλην ιατρών) για τα νοσοκομεία και την υγεία για το 2018! Αυτό ήταν ένα από τα κύρια συμπεράσματα της συνάντησης του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, Σωματείων και Εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μετά από την κινητοποίηση που έγινε την Τρίτη 19/12/17, αρχικά έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οδό Πανεπιστημίου και στη συνέχεια έξω από το Υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους.
       Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον υπουργό το ζήτημα της εργασιακής και μισθολογικής ανασφάλειας των επικουρικών, των πρώην εργολαβικών και των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, και ζήτησαν να σταματήσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην υγεία, όπως και να υπάρξει μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Από όσα είπε ο υπουργός Υγείας, προκύπτουν τα εξής:
       Η πολιτική ηγεσία «κάνει προσπάθειες», ώστε μετά την απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να πληρωθούν όλοι οι επικουρικοί, «υπάρχουν όμως ακόμα μεμονωμένα προβλήματα και γίνονται παρεμβάσεις». Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού κάνει λόγο για συγγνωστή πλάνη για τους εργαζομένους πλην ιατρών. Νέα νομοθετική παρέμβαση, είπε, δεν μπορεί να γίνει, θα καταβληθεί όμως προσπάθεια ώστε τους επόμενους μήνες οι επικουρικοί να πληρώνονται κανονικά. Επίσης, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το τέλος του 2018. Παραδέχτηκε ότι ενδέχεται να ξαναϋπάρξουν προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο.
       Αυτή η ευκολία, με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα ο κ. Ξανθός, γεννά εύλογα ερωτηματικά. Δικηγόροι δεν είμαστε, αλλά πρακτικά συγγνωστή πλάνη σημαίνει ότι: Έγινε μεν λάθος από τη διοίκηση όταν παρέτεινε τις συμβάσεις, αλλά αυτό πρέπει να συγχωρεθεί και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν για τη δουλειά που προσέφεραν. Δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείται εσαεί η συνέχιση της ίδιας πρακτικής! Για να διασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων, απαιτούνται άλλου είδους πράξεις, τις οποίες -όπως θα δούμε στη συνέχεια- ο υπουργός αρνείται να υλοποιήσει.
       Για το θέμα λοιπόν της μελλοντικής πορείας των επικουρικών, ο Α. Ξανθός απάντησε ότι αποκλείει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή την αυτόματη μονιμοποίηση τους. Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας εγκεκριμένος αριθμός νέων προσλήψεων προσωπικού (πλην ιατρών) για τα νοσοκομεία και την υγεία για το 2018, ενώ θα κάνει επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών μήπως εξασφαλιστεί κάτι. Στην τελευταία περίπτωση, θα γίνει προκήρυξη όπου οι επικουρικοί θα έχουν επιπλέον μοριοδότηση, στο πρότυπο της ρύθμισης για τους συμβασιούχους των Δήμων.
        Για τους επικουρικούς ιατρούς εκτιμά ότι θα απορροφηθούν από τις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων που είναι σε εξέλιξη ή θα προκηρυχτούν. Για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, ανέφερε ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες η κοινή υπουργική απόφαση που θα παρατείνει κατά ένα χρόνο τη θητεία τους στην υγεία. Αυτό θα ισχύσει και για τους 1.100 της νέας προκήρυξης, οι οποίοι προσλαμβάνονται αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία για διετή θητεία.
      Για τους πρώην εργολαβικούς ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη μετάβαση από τα συνεργεία στις ατομικές συμβάσεις, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστούν. Δεν υπάρχει ακόμα καμιά σκέψη ή απόφαση για το τι θα γίνει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018.
      Σε γενικές γραμμές, φάνηκε ότι η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας συνεχίζει να κινείται πλήρως σε μνημονιακούς ρυθμούς, με έμφαση στη μερική κάλυψη των αναγκών των δομών υγείας από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μακριά από την επιλογή των μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας, αφού οι περιορισμοί της τρόικας εξακολουθούν να είναι ασφυκτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: