Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Η εγκύκλιος για τις μετατάξεις στο Δημόσιο


        Έως τις 10 Απριλίου 2019 θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα αιτήµατα για κάλυψη κενών θέσεων στο ∆ηµόσιο, ώστε να ξεκινήσει µετά ο τέταρτος κύκλος του Ενιαίου Συστήµατος Κινητικότητας για µετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων. Το παραπάνω προβλέπεται σε εγκύκλιο που έστειλε χθες η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προς όλους τους φορείς της αποκαλούµενης γενικής κυβέρνησης.

       Με την εγκύκλιο η υπουργός ζητά από υπουργεία, δήµους-περιφέρειες, νοµικά πρόσωπα δηµοσίου και ιδιωτικού δικαίου και τις ανεξάρτητες Αρχές να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες που έχουν ήδη εφαρµοστεί τρεις φορές, επιτρέποντας σε εκατοντάδες υπαλλήλους του δηµόσιου τοµέα να πετύχουν µια µόνιµη µετάταξη ή µια προσωρινή απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, χωρίς προσωπικές διαµεσολαβήσεις και ρουσφέτια.

      Για πρώτη φορά, όπως επισηµαίνεται στην εγκύκλιο, θα έχουν δικαίωµα διεκδίκησης µετάταξης ή απόσπασης και υπάλληλοι που εργάζονται στο ∆ηµόσιο µε καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ενώ έως τώρα το δικαίωµα ίσχυε µόνο για τους µόνιµους υπαλλήλους. Το Ενιαίο Σύστηµα Κινητικότητας θεσπίστηκε µε τον νόµο 4440/2016 προκειµένου να ισχύουν κοινοί κανόνες και να λειτουργεί ένας κεντρικός προγραµµατισµός. Κάθε φορέας που ζητά την κάλυψη θέσεων θα πρέπει να έχει καταρτίσει περιγράµµατα θέσεων εργασίας και να έχει καταχωρίσει αυτά τα στοιχεία µαζί µε την κατανοµή θέσεων ανά οργανική µονάδα στο Ψηφιακό Οργανόγραµµα.

       Από το 2017 έως και σήµερα έχουν οργανωθεί τρεις κύκλοι κινητικότητας, µε εµφανή την αυξητική τάση. Στον πρώτο κύκλο, το 2017, προκηρύχθηκαν 801 κενές θέσεις, στον δεύτερο 1.115, και στον τρίτο, τον Οκτώβριο του 2018, 5.440 θέσεις. Ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθµός των φορέων που υπέβαλαν αιτήµατα και έφθασαν την τελευταία φορά στους 165, ενώ µπήκαν για πρώτη φορά στο σύστηµα δήµοι και περιφέρειες.

    Στην εγκύκλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπενθυµίζεται ότι για την υλοποίηση του προγράµµατος κινητικότητας έχει δηµιουργηθεί ειδική εφαρµογή, η οποία έχει ενταχθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναµικού του Ελληνικού Δηµοσίου. Στην εφαρµογή αυτή µπαίνουν οι χειριστές που έχουν οριστεί από κάθε φορέα και καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τα αιτήµατα για κάλυψη αναγκών. Τα αιτήµατα κάθε φορέα συγκεντρώνονται από τους υπουργούς για τις υπηρεσίες των υπουργείων, τους συντονιστές των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων για τις δικές τους υπηρεσίες, αλλά επίσης τους δήµους και τις περιφέρειες και τους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών.

       Μετά τη συγκέντρωσή τους αποστέλλονται στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήµατα για κάλυψη θέσεων µε µετάταξη ή απόσπαση, συνοδευόµενα από έκθεση αναφορικά µε το υπηρετούν προσωπικό, τις εκτιµώµενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και τις τυχόν τρέχουσες διαδικασίες προσλήψεων. Τα αιτήµατα πρέπει να αναφέρουν το σύνολο των οργανικών θέσεων για τον κλάδο/ειδικότητα που αφορά το αίτηµα, καθώς και το σύνολο των κενών θέσεων στον αιτούµενο κλάδο/ειδικότητα.

      Το αίτηµα για κάθε θέση περιλαµβάνει το περίγραµµα της θέσης εργασίας, καθώς επίσης και τυχόν πρόσθετα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται κατά περίπτωση.

Αιτιολογηµένα

       Ειδικότερα, τα αιτήµατα για απόσπαση οφείλουν να είναι αιτιολογηµένα όσον αφορά τον σοβαρό και επείγοντα χαρακτήρα των υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και την αναγκαιότητα προσωρινής κάλυψης της θέσης.

       Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισηµαίνουν ότι στον τέταρτο κύκλο κινητικότητας ο στόχος είναι να αυξηθούν οι φορείς που θα µπορούν να ζητήσουν ενίσχυση µε προσωπικό από µετάταξη ή απόσπαση, µε την είσοδο ακόµη περισσότερων δήµων αλλά και πανεπιστηµιακών και τεχνολογικών ιδρυµάτων που αντιµετωπίζουν σηµαντικές ελλείψεις διοικητικών υπαλλήλων. «Αγκάθι» αποτελεί για τον νέο κύκλο η διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς ισχύουν περιορισµοί και όσοι υπάλληλοι κριθούν θετικά για µετάταξη ή απόσπαση θα χρειαστεί να περιµένουν την 1η Σεπτεµβρίου 2019, όταν λήγει η περίοδος απαγόρευσης πράξεων µετακίνησης προσωπικού.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: