Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Το σχέδιο για τα αναδρομικά -Δόσεις και μέτρα

       Σε λύσεις α λα καρτ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των αναδρομικών διεκδικήσεων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων.
        Η νομοθέτηση μέτρων εξισορρόπησης, προκειμένου να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός, θα   είναι η «απάντηση» στις αποφάσεις του ΣτΕ που θα επιφέρουν μόνιμο δημοσιονομικό κόστος. Για τις αποφάσεις που θα προκαλούν εφάπαξ επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε δύο κινήσεις τακτικής, για να μειώσει το δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος.
       Για το ταμειακό ζήτημα, οι επιστροφές θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της απαίτησης, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε δημοσιονομικό επίπεδο γίνονται διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αναδρομικά ως «εξωγενής και μη προβλέψιμος παράγοντας».
       Αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, αυτό θα ότι η όποια δαπάνη θα λαμβάνεται μεν υπόψη στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελληνικής Στατικής Αρχής, όχι όμως και στο «μνημονιακό» πλεόνασμα βάσει του οποίου ελέγχεται αν η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5%.
       Η επιστροφή δώρων και επιδόματος άδειας, σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είναι η βασική πηγή αναδρομικών διεκδικήσεων με μόνιμη δημοσιονομική επίπτωση. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 3-3,4 δισ. ευρώ και θεωρείται «ασήκωτο» σε μόνιμη βάση.
       Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τηρήσει τη γραμμή που υπαγόρευσε η Κομισιόν στην έκθεσή της, για τη λήψη ισοδύναμων εξισορροπητικών μέτρων, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ χωρίς μεγάλο (ή και καθόλου) δημοσιονομικό κόστος.
       Σε αυτή την κατεύθυνση, θα εξεταστούν διάφορες λύσεις, καταρχάς για το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι το πρώτο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς η σχετική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται πριν από το Πάσχα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», απορρόφηση του 13ου και 14ου μισθού από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και μείωση δώρων και επιδόματος. Σε ό,τι αφορά το δώρο των συνταξιούχων, μπορεί να «συμψηφιστεί» με το ποσό της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά έχει παραμείνει ως μέγεθος-και μάλιστα υπολογισμένη ανά συνταξιούχο έστω και με λάθη-και θα περιορίζεται κάθε φορά που θα δίδεται αύξηση στους νέους συνταξιούχους μετά το 2022. Μια λύση θα μπορούσε να είναι ο συμψηφισμός του δώρου με την προσωπική διαφορά.
Aναδημοσίευση από το iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: