Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Oι αλλαγές στις άδειες δημοσίων υπαλλήλων

        Με άρθρο 31 του Νόμου 4440/2016, προστέθηκε 8η παράγραφος στο άρθρο 53 του Υπαλληλικού Κώδικα- Ν. 3528/2007- και καθιερώθηκε δικαίωμα άδειας των υπαλλήλων με αποδοχές, σε περίπτωση ασθενείας των ανηλίκων τέκνων τους.
        Ειδικότερα, η παράγραφος 8 του άρθρου 53 ΥΚ προέβλεπε μετά την ως άνω τροποποίησή της: «Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.»
     Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών εξεδόθη η υπ’αριθμ. πρωτ.:ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/5/οικ.32342/ 19-12-2016 εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης η οποία αναφέρει: «Με το άρθρο 31 του ν. 4440/2016 θεσμοθετείται δικαίωμα άδειας μεαποδοχές για τους υπαλλήλους λόγω ασθένειας των ανήλικων τέκνων τους κατόπιν προσκόμισης σχετικής ιατρικής βεβαίωσης. Το δικαίωμα αυτό ανέρχεταισε τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες το έτος. Ειδικά για τους υπαλλήλους που είναιπολύτεκνοι ή τρίτεκνοι, το δικαίωμα αυτό ανέρχεται σε πέντε (5) εργάσιμεςημέρες το έτος. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η άδεια αυτήανέρχεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες το έτος, πρόκειται δε για άδεια πουσυναρτάται με την κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της γονικής μέριμνας ανήλικουτέκνου από έναν γονέα (άρθρο 53 του Ν.3528/2007, όπως ισχύει)».
       Για τη χορήγηση της άδειας ασθένειας τέκνων επομένως απαιτείται να προσκομιστεί σχετική ιατρική βεβαίωση,ι όχι απαραίτητα από δημόσιο Νοσοκομείο. Η δε ιδιότητα τριτέκνων, πολυτέκνων και μονογονέων είναι αυτονόητο ότι έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην οικεία Υπηρεσία των υπαλλήλων δια της προσκομιδής των απαιτούμενων δικαιολογητικών (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, απόφαση ή συμφωνητικό ανάθεσης επιμέλειας ανηλίκων τέκνων κλπ).
       Δια του Νόμου 4590/2019, η παρ. 8 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (Α’ 26) αντικαθίστανται ως εξής: «8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι η ως άνω άδεια ανέρχεται σε επτά (7) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: