Αλλαγές στο συνδικαλισμό προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φέρει σε δημόσια διαβούλευση ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης μετά το Πάσχα.
Τέσσερις είναι οι βασικές σχετικές παρεμβάσεις.
Η πρώτη προβλέπει υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων στο ηλεκτρονικό μητρώο.
Η δεύτερη παρέμβαση προβλέπει εξ αποστάσεως ψήφο στα συνδικάτα.
Η τρίτη αφορά στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες σε περίπτωση απεργίας θα πρέπει να λειτουργούν το 33% των υπηρεσιών τους.
Τέλος, η τέταρτη αφορά το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση το οποίο θα έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εφόσον είναι εγγεγραμμένες στα αντίστοιχα μητρώα.
Οι αλλαγές
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας, οι διατάξεις περί υποχρεωτικής εγγραφής των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων στα αντίστοιχα μητρώα αλλά και η εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία στα συνδικάτα, ιδίως για τη λήψη αποφάσεων για απεργία, γίνεται ”για λόγους διαφάνειας, εξυγίανσης του συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητάς του με διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων (με δικλείδες διαφάνειας και μυστικότητας) στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες.
Σκοπός της διάταξης είναι να μην αμφισβητείται η τήρηση του νόμου σε κάθε συνδικαλιστική ενέργεια.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα θα αναγνωρίζεται δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Και όχι μόνο αυτό αλλά η αμφισβήτηση της συλλογικής αντιπροσωπευτικής ικανότητας των οργανώσεων επιλύεται πριν από την προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
Όσον αφορά τις απεργίες στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η διάταξη που εισάγεται για το προσωπικό, σύμφωνα με τις ίδιες, ”θα διασφαλίζει την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία” τους και έτσι ”θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών ως προς την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων”.
Σημειώνεται πως τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχουν σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία κλπ.
Διευκρινίζεται, από τις ίδιες πηγές ότι η ρύθμιση αυτή ”δεν αλλάζει το καθεστώς σε σχέση με το προσωπικό ασφαλείας και δεν αναφέρεται στο πλήθος των εργαζομένων που καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους αλλά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για παράδειγμα στο μετρό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ” κατά τις ημέρες της απεργίας θα πρέπει να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών, ανεξαρτήτως του αριθμού προσωπικού που πρέπει να απασχολείται, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα”.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου